Nogomet

Po jedna pobjeda svakome

Vedran Babić • utorak, 11.05.2010.
Po jedna pobjeda svakome
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ususret finalu Europske lige podsjetit ćemo se na jedina dva prijašnja španjolsko-engleska finala u povijesti. Oba su odigrana u ovome stoljeću, a onaj prvi, između Liverpoola i Alavesa, prepričava se i danas, dok je onaj drugi, između Seville i Middlesbrougha, ipak bio jednosmjerna ulica.

U 38-godišnjoj povijesti sadašnje Europske lige samo su dvaput španjolski i engleski klubovi zajedno dogurali do finala. U Dortmundu 2001. godine sastali su se Liverpool i Alaves i odigrali jedan od najuzbudljivijih finala uopće. Redsi su s trenerom Gerardom Houllierom lovili treći naslov u sezoni nakon što su već bili osvojili Liga kup i FA kup, dok je Alaves stigao osokoljen velikom pobjedom nad Kaiserslauternom u polufinalu (ukupno 9:2).

Sve je počelo idealno za Liverpool koji je već poslije 16 minuta vodio 2:0. Prvo je Markus Babbel u četvrtoj minuti bio precizan glavom, da bi tada 21-godišnji Steven Gerrard u 16. povisio na 2:0. Trener Alavesa Jose Manuel Esnal reagirao je zamijenivši Dana Eggena i uvevši Ivana Alonsa. Pokazao se to kao pravi potez jer je Alonso u 27. minuti smanjio na 2:1.

Ipak, do poluvremena Liverpool ponovno ima dva gola prednosti. Vratar Herrera srušio je Michaela Owena i sudac Gilles Veissiere je pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač kaznenog udarca bio je 37-godišnji Gary McAllister.

Početak drugog poluvremena bio je kao iz snova za Alaves. Već do 51. minute rezultat je bio poravnat, a strijelac oba pogotka bio je Javi Moreno. Utakmica je već tada bila spektakularna, a do kraja je postala još bolja. Iznenađujuće, Esnal je u 68. minuti izvadio Morena i pet minuta kasnije kao da je stigla kazna.

Samo nekoliko minuta nakon ulaska Robbie Fowler je zatresao mrežu Alavesa i Liverpool je ponovo vodio. Baš kada se činilo da će to biti i konačan rezultat, Jordi Cruyff je u 89. opet vratio stvari na početak i utakmica je morala otići u produžetke.

Narednih 30 minuta obilježila su dva crvena kartona Alavesa (Mocelin, Karmona) i autogol koji je riješio utakmicu. Nesretnik je bio branič Delfi Geli u 117. minuti. Velika šteta za Alaves, no svijet je danima kasnije bio impresioniran fantastičnom utakmicom punom prevrata i uzbuđenja.

Drugi španjolsko-engleski finale odigran je u Eindhovenu 2006. godine i u njemu je Sevilla predvođena trenerom Juandeom Ramosom s 4:0 pregazila Middlesbrough. Vodeći pogodak za momčad iz Andaluzije postigao je u 24. minuti Luis Fabiano, a nakon što im nije dosuđen jedanaesterac u 75. minuti, Englezi su se raspali i do kraja utakmice primili još tri gola. Enzo Maresca je postigao dva, a Frederic Kanoute jedan.

Sevilla je i godinu dana kasnije uzela naslov, dok je Middlesbroughu ovo bio daleko najbolji rezultat u europskim natjecanjima. Njihov tadašnji trener bio je Steve McClaren, koji se ove godine na kormilu Twentea okitio naslovom prvaka Nizozemske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!