Vodeni sportovi

Arena otpala, EP na Savi

Maja Giljanović • utorak, 11.05.2010.
Arena otpala, EP na Savi
Foto: Sandro Donda

Otpala je opcija spektakularne organizacije Europskog prvenstva u vaterpolu od 29. kolovoza do 11. rujna u Areni Zagreb. Preskup projekt visio je o niti zbog bankovnih garancija od 35 milijuna kuna, a definitivno se od njega odustalo nakon današnjeg sastanka predsjednika HVS-a Perice Bukića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Najbolje vaterpoliste i vaterpolistice Europe tako će ugostiti trenutno zapušteno plivalište Mladosti na Savi.

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić prošli je tjedan otkrio: "Vrijeme curi, Savez više nema vremena za čekanje na dogovor između Grada Zagreba i Ingre, ispali bismo neozbiljni i doveli organizaciju Europskog prvenstva u pitanje. Otpadne li Arena, EP se seli na bazene na Savi koje čeka temeljita rekonstrukcija i dodavanje montažnih tribina za 4,500 gledatelja".

Hrvatska je organizaciju Europskog prvenstva dobila nakon što je vodeće ljude Europske vaterpolske federacije začarala mogućnost da se EP odigra pred 12.000 ljudi u Areni, ali problem je činjenica da projektanti velebne dvorane nisu predvidjeli mogućnost da se jednog dana u nju postavi i bazen.

Vlasnik Arene zagrebačka Ingra ima ugovorom zajamčeno da jedina smije izvoditi radove u dvorani i Gradu Zagrebu je ispostavila troškovnik za kupnju i postavljanje bazena te preinake poput postavljanja potpornih stupova ispod dvorane, montažu dodatnih klima-uređaja i slično u iznosu od 17 milijuna kuna. U strahu da bazen ne našteti instalacijama iz Ingre su tražili i bankovne garancije kojima bi se pokrila eventualna šteta u iznosu od još 35 milijuna kuna.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nije odriješio kesu i Europsko prvenstvo seli na trenutno zapušteno plivalište Mladosti na Savi. Problem je i što za tjedan dana u Zagreb dolazi inspekcija LEN-e: "U ovom ih trenutku ne smijem ni odvesti na Savu, bazeni su u toliko jadnom stanju da ne ulijevaju povjerenje da ćemo uspješno organizirati natjecanje", izjavio je Bukić.

Sutra, u srijedu, zakazan je prvi sastanak organizatora EP-a, predstavnika Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na kojem će se utvrditi svi potrebni radovi, od preuređenja jedine statične tribine, ugrađivanja montažnih tribina, obnove svlačionica, sanitarnog čvora, teretane, press-centra, VIP prostora i ostalog: "Euro nije upitno, osigurano je osam milijuna kuna, sve će se srediti u roku. Izgubili smo na atraktivnosti, ali nema smisla lamentirati, preostaje nam da prionemo poslu i organiziramo jedno čim bolje natjecanje", zaključio je Bukić.

Ždrijeb skupina na rasporedu je 21. svibnja na Trgu bana Jelačića, titulu europskog prvaka želi 12 reprezentacija od Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Španjolske, Mađarske, Italije, Rusije, Grčke, Turske, Rumunjske i Makedonije, a o tituli prvakinja Europe odlučuju reprezentacije Hrvatske, Nizozemske, Grčke, Španjolske, Rusije, Njemačke, Mađarske i Italije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 19:23
    zašto su spominjali arenu ako ništa nije bilo sigurno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2010. u 23:39
    jos jedan debakl u hr stilu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2010. u 23:30
    super,Europsko prvenstvo u vterpolu će biti održano uz rijeku Savu i gomilu komaraca i ostalih daveža,kaj su se uopće kandidirali kad nisu ni znali di bi ugostili ovakvu smotru,katastrofa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2010. u 22:59
    Kod nas jednostavno ne ide bez drame, katastrofa! Uvijek se netko želi okititi tuđim perjem ili uzeti novac. Dokle god je tako ništa od nas...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2010. u 21:51
    Onda se mi čudimo što nam UEFA nije dala organizaciju nogometnog EP... A nismo u stanju organizirati ni jedno ovakvo, 10 puta manje! Znam, rukometno prvenstvo je bilo organizirano perfektno, ali sjetite se koliko je bilo povuci-potegni prije i prilikom izgradnje dvorana...
    Obrisan korisnik