Nogomet

Neumoljivi stup obrane Srbije

Vedran Babić • utorak, 01.06.2010.
Neumoljivi stup obrane Srbije
Foto: EPA

Uspjeh srpske reprezentacije na nadolazećem Svjetskom prvenstvu uvelike će ovisiti o njenoj obrani, a ključna karika iste je Nemanja Vidić, stoper engleskog diva Manchester Uniteda...

Od Užica preko Beograda i Moskve te konačno do Manchestera, Vidić se profilirao u jednog od ponajboljih braniča Europe i kao takav postao čvrsti oslonac svoje reprezentacije.

Nemanja Vidić

Datum i mjesto rođenja: 21. listopada 1981., Užice
Reprezentacija: Srbija
Aktualni klub: Manchester United (2006. -)
Dosadašnji klubovi: Crvena zvezda (2000.-2004.), Spartak Subotica (2000.-2001.), Spartak Moskva (2004.-2006.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 44
Golovi: 2

U stvaranju granitne obrane koja je u deset kvalifikacijskih utakmica za Mundijal u Južnoj Africi primila samo osam golova svoj je veliki obol dao Nemanja Vidić. Ovaj 28-godišnjak rodom iz Užica, grada u zapadnom dijelu Srbije s nešto više od 60.000 stanovnika, izgradio je svoju reputaciju u dresu moskovskog Spartaka prije nego što je 2006. zapeo za oko čelnicima Manchester Uniteda. Za otprilike sedam milijuna funti Vidić je postao članom po mnogima najjačom svjetskom ligom i vrlo brzo se uklopio.

Beskompromisnom i snažnom, ali i nadasve talentiranom, Vidiću nije trebalo dugo da postane neizostavan dio Crvenih vragova. Bio je i dio momčadi koja je 2008. upravo u Moskvi osvojila Ligu prvaka pobijedivši Chelsea u finalu, na tom putu je osvajao brojna individualna priznanja i usput postajao igrač bez kojeg reprezentacija Srbije jednostavno nije ista.

"Jede živu djecu"

Da bismo dočarali važnost Vidića za reprezentaciju Srbije dovoljno je samo prenijeti riječi našeg reprezentativca Vedrana Ćorluke koji je jednom prilikom izjavio: "Impresioniran sam Vidićem, taj jede živu djecu!" I doista, Vidić je nemilosrdan u obračunu s protivničkim napadačima, ali ne nužno i grub, premda se u njegovoj karijeri znao "ušuljati" i poneki crveni karton. Sveukupno gledajući, Vidić je nedvojbeni zapovjednik srpske obrane i ukoliko on i njegovi "suborci" u tom području budu raspoloženi, naše susjede će biti vrlo teško poraziti.

Za nacionalnu vrstu (tada pod nazivom Srbija i Crna Gora) debitirao je 12. listopada 2002. godine protiv Italije u sklopu kvalifikacija za Euro 2004. Tada je još uvijek bio član Crvene zvezde, a u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za SP u Njemačkoj 2006. postao je dio obrane koja je postavila apsolutni rekord po broju primljenih pogodaka. U deset utakmica Vidić, Gavrančić, Krstajić i Dragutinović samo su jednom kapitulirali, što ni približno nije uspjelo ni jednoj drugoj obrani poslije njih.

Već tada se moglo primijetiti kako Vidić izrasta u stopera svjetske klase, a prelazak u Manchester početkom 2006. samo je to potvrdio. Ipak, idiličnu sliku njegove karijere pomalo je zasjenilo za njega nesretno Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj kasnije te godine. Vidić je, naime, zbog suspenzije propustio prvu utakmicu u skupini protiv Nizozemske, da bi se uoči druge ozlijedio i bio prisiljen propustiti preostali dio smotre.

Novu priliku za premijerni nastup na velikoj sceni sa svojom reprezentacijom Vidić će imati ovoga lipnja na samome jugu afričkog kontinenta. U kvalifikacijskoj skupini s Francuskom, Austrijom, Rumunjskom, Litvom i Farskim Otocima Srbi su upisali sedam pobjeda, jedan remi i dva poraza uz gol razliku 22:8. Vidić je upisao osam nastupa i svojim iskustvom igranja u Premiershipu uvelike pridonio uštimavanju obrambenog mehanizma.

Mnogi vide upravo Srbiju kao reprezentaciju s jednom od najboljih obrambenih linija na nadolazećem SP-u i bit će zanimljivo vidjeti kako će se Vidić i društvo nositi s tim teškim bremenom pritiska. Bit će ovo prvo veliko reprezentativno natjecanje za Manchesterovog stopera i nema sumnje kako će biti posebno motiviran za uspjeh i da će "gristi" više no inače. VIDEO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!