Nogomet

Miris i okus Kameruna

Vedran Babić • utorak, 01.06.2010.
Miris i okus Kameruna
Foto: EPA

Svi znaju sve o tome kako je Samuel Eto'o parao suparničke mreže noseći dres Mallorce, Barcelone i sada Intera. No sigurno ste se ponekad zapitali zbog čega s reprezentacijom Kameruna nije došao više do izražaja. Premda je najbolji strijelac u povijesti svoje reprezentacije, na Svjetskom prvenstvu nikada nije ostavio dublji trag, a razlog tome je upravo manjak kvalitete među njegovim sunarodnjacima.

Kada netko za nacionalnu selekciju debitira s nepunih 15 godina, onda znate da se radi o izvanserijskom talentu. Upravo takav bio je početak međunarodne karijere za Samuela Eto'oa koji je prvi nastup za Kamerun ubilježio dan prije 15. rođendana, 9. ožujka 1996. u prijateljskoj utakmici s Kostarikom. Njegov neupitni talent nije prošao nezapaženo te je iduće godine prešao u redove madridskog Reala, a 1998. otputovao je u Francusku na SP gdje je bio najmlađi sudionik sa samo 17 godina i tri mjeseca. Odigrao je jednu utakmicu i to protiv Italije (0:3).

Samuel Eto'o

Datum i mjesto rođenja: 10. ožujka 1981., Nkon
Reprezentacija:Kamerun
Aktualni klub: Inter Milan (2009. - )
Dosadašnji klubovi: Real Madrid (1997.-2000.), Leganes (1997.-1998.), Espanyol (1999.), Mallorca (2000.)), Mallorca (2000.-2004.), Barcelona (2004.-2009.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 94
Golovi: 44

Nakon neuspješne epizode u Realu protkane posudbama, Eto'o je 2000. godine preselio u Mallorcu i pokazao se to kao pun pogodak. Cvjetalo mu je i na reprezentativnom planu - 2000. se okrunio titulom osvajača Afričkog kupa nacija te zlatnom olimpijskom medaljom u Sydneyu, 2002. je ponovno bio na tronu Afrike, a na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji postigao je prvi i zasad jedini pogodak u karijeri na tom natjecanju u svojoj karijeri.

Već tada Eto'o je počeo postajati jedan od udarnih igrača reprezentacije, a kada je 2004. potpisao za Barcelonu, znalo se da će karijera ovog 29-godišnjaka od toga trenutka imati samo uzlaznu putanju. Na njegovu žalost, Kamerun je "izvisio" za SP 2006. i Eto'o je ostao bez prilike da u naponu forme nastupi na najvećoj nogometnoj smotri. Taj neuspjeh i izbivanje s Mundijala u Njemačkoj označio je početak nešto lošijeg perioda kamerunske reprezentacije, pa Eto'o više nije toliko dolazio do izražaja.

Miris i okus ekipe

Kapetan i najbolji strijelac kamerunske reprezentacije u povijesti (44) i najbolji strijelac Kupa nacija (18), afrički igrač godine 2003., 2004. i 2005. - sve je to Samuel Eto'o. Nije teško zaključiti kako se radi o daleko najvažnijem igraču, igraču bez kojeg kamerunska igra nema "ni mirisa ni okusa". Bez njega, njegovim suigračima je vrlo teško, kako tehnički, tako i psihički, s obzirom da ste uvijek nekako mirniji kada na travnjaku imate svoga kapetana i glavnoga vođu momčadi.

Tek je kvalifikacijski ciklus za Južnu Afriku 2010. ponovno vratio nadu Kamerunu u povrat stare slave, a s njom je ponovno zablistao i Eto'o. U kvalifikacijskoj skupini s Marokom, Gabonom i Togom postigao je tri pogotka (najbolji strijelac Kameruna) i pomogao svojoj momčadi da izbori prvo mjesto. U lipnju će se od njega ponovno očekivati da će povuče ostatak družine do osmine finala, premda će mu taj zadatak biti vrlo zahtjevan jer suparnici su Nizozemci, Danci i Japanci. Da skratimo - ako Eto'o ne bude raspoložen, Kamerun može zaboraviti na bilo kakav uspjeh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!