Nogomet

Biser Portugala u dokazivanju vrijednosti

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 07.06.2010.
Biser Portugala u dokazivanju vrijednosti
Foto: EPA

Bez obzira jeste li među onima koji ga ne vole, smatraju da je precijenjen ili preplaćen, pa čak i da je glumac, priznati se mora, Cristiano Ronaldo jedan je od najboljih igrača današnjice. 25-godišnji Portugalac iza sebe ima brojne nagrade i naslove, rekorder je kada je u pitanju visina transfera, a malo tko Selecao može zamisliti bez njega u postavi...

Prvi nastup za Portugal Cristiano Ronaldo je upisao kolovozu 2003. godine u susretu protiv Kazahstana. Na Europskom prvenstvu iduće godine postigao je dva pogotka, u uvodnom porazu protiv Grčke te u polufinalnoj pobjedi nad Nizozemskom što mu je bilo dovoljno za mjesto u momčadi Prvenstva. Osim na Euru Ronaldo je nastupio i na Olimpijskim igrama.

Cristiano Ronaldo

Datum i mjesto rođenja: 05.02.1985.; Funchal
Reprezentacija: Portugal
Aktualni klub: Real Madrid
Dosadašnji klubovi: Sporting (2001. - 2003.), Manchester United (2003. - 2009.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 69
Golovi: 22

U idućem kvalifikacijskom ciklusu stigao je do druge pozicije u ukupnom poretku strijelaca, postigavši sedam pogodaka. Iako je kroz kvalifikacije igrao efikasno, na samom je SP-u poentirao tek jednom i to s bijele točke protiv Irana. Puno se više pak pamti njegova reakcija za vrijeme četvrtfinalnog dvoboja Portugala i Engleske. Nakon što je njegov tadašnji suigrač Wayne Rooney grubim prekršajem zaustavio Ricarda Carvalha, Cristiano je skočio na noge i kod suca žestoko prosvjedovao da se taj start najstrože kazni. Na snimkama susreta kasnije je uočeno njegovo namigivanje klupi nakon što je Rooney isključen.

Pismo navijača Engleske odnijelo mu je nagradu za najboljeg mladog igrača Prvenstva, no na intervenciju Fergusona ipak je odlučio ostati u Unitedu. 2006. godina Ronaldu je bila posebno turbulentna po pitanju ponašanja, zbog čega je postao sve manje omiljen među drugim igračima. Osim toga, miran nije niti kada su u pitanju ljudi u crnom, pretjerane reakcije kod prekršaja dovele su ga do reputacije glumca pa čak i kada je zaista fauliran zna se dogoditi kako protivnik ostane nesankcioniran.

Samo dan nakon 22. rođendana Ronaldo je ponio kapetansku traku na prijateljskom dvoboju protiv Brazila, u spomen na dva dana ranije preminulog predsjednika portugalskog Saveza Carlosa Silve. "Predsjednik me zamolio da ga stavim za kapetana, premlad je da to bude, no to je bila njegova želja, a kako njega sada više nema među nama, odlučio sam učiniti tu gestu", objasnio je Felipe Scolari.

Simao Sabrosa: "Cristiano Ronaldo je strašno važan igrač Portugala. Zadovoljan sam razinom na kojoj trenutačno igra, a mislim da će na Svjetskom prvenstvu biti još bolji".

2007. godine izabran je za najboljeg igrača Portugala. Nove je kvalifikacije ponovno završio u vrhu kada su u pitanju pogoci (8), no još je jednom podbacio na samom Prvenstvu. Tek jedan pogodak, a potom eliminacija od Njemačke u četvrtini finala bio je podbačaj i za njega i za momčad. Nakon što je portugalski sastav preuzeo Carlos Queiroz Ronaldo je i definitivno preuzeo ulogu kapetana.

Ronaldo i Portugal tek su u susretu dodatnih kvalifikacija dobili priliku za popravak. Bez ozlijeđenog Cristiana teže od očekivanog svladana je Bosna i Hercegovina. Želi li Portugalu vratiti nekadašnji sjaj u Južnoj će Africi morati zaigrati bolje nego na prijašnjim prvenstvima te i tako u jednu ruku potvrditi zbog čega je po kvaliteti u vrhu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 01:19
    može mi popu... ali moć je moć
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 17:24
    najjaci igrac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 14:29
    gledano nogometno ima sve, privatno neka radi što želi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 13:23
    ovakav i onakav, nogometno znanje, talent i brzina su neupitni.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 12:12
    šupčić!
    Obrisan korisnik