Nogomet

Honduras se uzda u Panteru

Ante Jukić • četvrtak, 03.06.2010.
Honduras se uzda u Panteru
Foto: EPA

Udarna snaga Hondurasa leži u napadu, u kojem ordinira David Suazo, iskusni reprezentativac kojemu će upravo Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici biti odlična prilika da još jednom dokaže svoje kvalitete...

Reprezentacija Hondurasa u Južnu Afriku stiže u sjeni "papirnatih" favorita, no spremna svakom zagorčati život ako se za to ukaže prilika. Igrači Los Catrachosa uglavnom su nepoznati široj javnosti, s iznimkom Tottenhamova Wilsona Palaciosa te Davida Suaza iz Genoe, koji je ujedno i najveća zvijezda ove reprezentacije.

David Suazo

Datum i mjesto rođenja: 5. studenoga 1979., San Pedro
Reprezentacija: Honduras
Aktualni klub: Genoa (na posudbi iz Intera)
Dosadašnji klubovi: Olimpia (1996-1999.), Cagliari (1999-2007.), Inter (2007-2008.), Benfica (2008-2009., na posudbi iz Intera)
Broj nastupa u reprezentaciji: 50
Golovi: 16

Suazo je pažnju nogometnih stručnjaka na sebe skrenuo odličnim igrama za U-21 selekciju Hondurasa na Svjetskom prvenstvu 1999. godine. Brzonogi napadač iste je godine dres matične Olimpije zamijenio onim talijanskog Cagliarija, u kojem je stekao igračko ime i nadimak "Pantera". Nakon niza godina igranja u Seriji B, Suazo je priliku za dokazivanje na velikoj sceni dočekao u 2005. godine.

U svojoj premijernoj sezoni u Seriji A postigao je čak 22 pogotka, a kada je naredne sezone nastavio u gotovo jednakom ritmu (18 golova), bilo je jasno da mu ne "gine" transfer u veliki klub. Najbrže je reagirao milanski Inter, čiji je Suazo i danas član, iako je protekle dvije sezone proveo na posudbama (najprije u Benfici, ove sezone u Genovi).

Za reprezentaciju matične zemlje Suazo je dosad prikupio okruglih 50 nastupa, u koje je ugradio 16 pogodaka. Posljednja četiri postigao je u kvalifikacijama za nadolazeće Svjetsko prvenstvo, čime je pogurao Honduras na ovo veliko natjecanje po prvi puta nakon 1982. godine. Honduras će se u Južnoj Africi natjecati u Skupini H, zajedno sa Španjolskom, Čileom i Švicarskom, a kakav će otpor pružiti ovim reprezentacijama, uvelike ovisi o Suazu, čiji će pogoci biti nasušno potrebni.

"Španjolska je vrlo jaka momčad, ali bila bi laž reći da je Honduras ne može pobijediti. Sve je moguće."

Iako je nedavno "pokupio" nezgodnu ozljedu mišića desne noge, izbornik Hondurasa Reinaldo Rueda nadao se kako će njegov najvažniji igrač biti spreman za nastup u Južnoj Africi. Suazo je uspio izboriti mjesto među 23 putnika za JAR.

Za kraj, vrijedi spomenuti još jednu zanimljivost iz Suazove reprezentativne karijere. Danas tridesetogodišnji napadač 2000. je nastupio za svoju zemlju na Olimpijskom turniru u Sydneyju. Bez obzira što Honduras nije prošao grupnu fazu natjecanja, Suazu je australska epizoda ostala u vrlo ugodnom sjećanju, budući da je postigao tri pogotka u isto toliko utakmica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 14:05
    samo kaj je pantera potpuno van forme
    Obrisan korisnik