Nogomet

Dirigent nigerijske reprezentacije

Nikola Vlahović • srijeda, 19.05.2010.
Dirigent nigerijske reprezentacije
Foto: EPA

Nakon što je propustila Svjetsko prvenstvo 2006. godine, Nigerija puna optimizma dočekuje skorašnje natjecanje u Južnoafričkoj Republici. Reprezentacija Nigerija puna je kvalitetnih igrača koji igraju u jakim europskim klubovima, a najvažniji bi trebao biti John Obi Mikel...

Veznjak engleskog Chelseaja, John Obi Mikel, spada u najvažnije igrače u reprezentaciji Nigerije i svojim znanjem trebao bi "dirigirati" veznim redom. Iako ima samo 23 godine, Mikel je stekao iskustvo igrama u Premiershipu te izbornik Lars Lagerbäck ima velika očekivanja od njega.

John Obi Mikel

Datum i mjesto rođenja: 22. travnja 1987. godine, Jos
Reprezentacija: Nigerija
Aktualni klub: Chelsea
Dosadašnji klubovi: Ajax Cape Town (2004.-2005.), Lyn Oslo (2005.-2006.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 34
Golovi: 2

Mikel uglavnom igra na poziciji srednjeg veznog igrača i jednako dobro može odraditi ofenzivne i defenzivne zadatke. Premda ponekad na terenu djeluje nezainteresirano, veznjak je vrlo zahvalan igrač koji može sam odlučiti utakmicu. Ima odlične fizičke predispozicije, a posebno se ističe njegova izdržljivost.

Nigerija ima nekoliko odličnih igrača, ali vezni red je skoro nezamisliv bez ovog 23-godišnjaka. Činjenica da igra u Chelseaju dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Izuzetno je jak na lopti, tehnički odlično potkovan, a njegovi "topovski" udarci iz daljine često pronađu put do suparničke mreže.

Nositelj igre

Iako u Chelseaju ne spada u kategoriju najvažnijih igrača, za Nigeriju je John Obi Mikel ključna figura. Svojim kvalitetnim dodavanjima i nizom pametnih rješenja trebao bi biti nositelj igre. Sve ofenzivne akcije idu preko njega te se izbornik Lars Lagerbäck nada da će Mikel "eksplodirati" na Svjetskom prvenstvu.

Na terenu pokriva područje od jednog do drugog gola, bilo to u ulozi ofenzivnog ili defenzivnog veznog igrača. Osim što ima preciznu dugu loptu, Mikel je zahvalan igrač i zbog niza "prljavih" poslova koje odradi u sredini terena. Iako je mnogo napredovao, zna se dogoditi da Mikel ponekad bude i među najgorim pojedincima na terenu, ali izbornik Lars Lagerbäck vjeruje da će na Svjetskom prvenstvu Mikel biti ključna figura njegove momčadi.

Za svoju reprezentaciju debitirao je 17. kolovoza 2005. godine u prijateljskoj utakmici protiv Libije. Međutim, malo nakon toga počeli su problemi između Mikela i Nigerijskog nogometnog saveza jer je veznjak odbio igrati za mladu reprezentaciju do 23 godine. Ubrzo se Mikel ispričao i ponovno je dobio poziv izbornika, a do sada je odigrao 34 utakmice za svoju zemlju i postigao dva gola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis22.05.2010. u 22:55
    okocha je još 36, tek u kolovozu puni 37 godina -- najdraži moj igrač. priča s njegovim reaktiviranjem za reprezentaciju još nije definitivno otpala, zato i moj komentar. kao što sam rekao, martins je bio i ozlijeđen a računam da je zbog terorističkog napada na togoansku reprezentaciju kod svih... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik19.05.2010. u 14:19
    Istina,Martins je dao odlučujuće golove u kvaifikacijama ali je loše igrao na Afričkom prvenstvu a Jay Jay Okocha ne igra više (37)
    Obrisan korisnik
  • cameosis19.05.2010. u 03:29
    a martins? da nije bilo njega, ništa od sp-a, samo što je kasnije bio ozlijeđen. i dajte vratite već jednom okochu, da se napokon uzme naslov!
    cameosis
  • Obrisan korisnik19.05.2010. u 01:51
    Mikel je dobar ali ima i boljih igrača u Super Eaglesima,npr Obasi,Nsofor,Ike Uche,Odemwingie.Ajmo Super Orlovi.
    Obrisan korisnik