Nogomet

Još samo treba pokoriti svijet

Tomislav Pacak • utorak, 08.06.2010.
Još samo treba pokoriti svijet
Foto: EPA

Osim što je ljubitelj čokolade i Brucea Springsteena, Xavier Hernandez Creus, ili skraćeno Xavi, jedan je od najboljih središnjih veznih igrača proteklih 20 godina...

Xavier Hernández Creus

Datum i mjesto rođenja: 25. siječnja 1980. (Terrassa, Španjolska)
Reprezentacija: Španjolska
Dosadašnji klubovi: Barcelona (1998. - danas)
Broj nastupa u reprezentaciji: 84
Golovi: 8

Veznjak Barcelone protekle je dvije godine na vrhuncu karijere, a Svjetsko prvenstvo u JAR-u idealna mu je šansa da u povijest ode kao jedan od najvećih veznih igrača svih vremena. Njegova sposobnost kontroliranja utakmice kroz pregled igre i nevjerojatan kontinuitet točnih proigravanja omogućili su Barceloni i Španjolskoj rijetko viđenu dominaciju, ne samo u posjedu lopte nego i osvajanju trofeja.

Alex Ferguson: "Mislim da Xavi i Iniesta u životu nisu izgubili loptu."

Jose Mourinho: "Xavi je jedan od najboljih igrača na svijetu."

Diego Maradona: "Da mogu birati jednog igrača za Argentinu, izabrao bih Xavija. Impresioniran sam svaki puta kada ga vidim, postavlja nove standarde u svakoj utakmici."

Josep Guardiola: "Xavi u sebi ima Barcelonin DNA - ima ukus za dobar nogomet, skroman je i lojalan klubu. Od prvog trenutka kada sam ga vido, znao sam da će postati mozak Barcelone sljedeći niz godina. Igra odlično, mnogo bolje nego što sam ja igrao čak i kada sam bio u najboljoj formi."

Iako je Xavi po svemu dijete Barcelone, zanimljivo je da je odgojen kao navijač - Espanyola. Naime, njegova obitelj navijala je za tog Barceloninog gradskog rivala, a njegov djed bio je svojevremeno kapetan Espanyola.

Ipak, Xavi je već kao klinac započeo s nogometnim odgojem u najvećem katalonskom klubu i tipični je izdanak Barcelonine škole nogometa. Od početka je odgajan kao nasljednik Josepa Guardiole, svog današnjeg trenera, i taj je zacrtani put Xavi u potpunosti prošao. Nakon što je Barcelonu B odveo u drugu ligu, Xavi se našao u kadru prve momčadi pod vodstvom Louisa van Gaala i od tada je praktički nezamjenjivi član prve postave. Paralelno se razvijao i njegov put u reprezentaciji za koju je debitirao 15. studenoga 2000. godine, a do dana pisanja ovog teksta skupio je 84 nastupa i izvjesno je da će s lakoćom otići preko magične granice od 100 "kapica".

Xavi o svojoj igri: "Brzi dodiri, bježanje čuvaru, igranje trokuta, duplog pasa, pauziranje, ritam, dodavanje, kretanje, pomaganje suigraču, traženje suigrača, dizanje glave, gledanje i prije svega - otvaranje terena - to je moja igra."

Iako je proteklih desetak godina bio važan kotačić u svim Barceloninim uspjesima i dobrim igrama, potpunu igračku zrelost - a kroz to i priznanje nogometnog svijeta - doživio je u protekle dvije godine, počevši s Europskim prvenstvom 2008. godine.

Španjolska je na tom natjecanju konačno pokazala da je sposobna osvajati velike trofeje i to izvrsnom, nedvojbeno najboljom igrom na tom turniru, a Xavija je UEFA proglasila igračem turnira. Bio je to početak nevjerojatne serije uspjeha Xavijevih momčadi, jer je u narednoj sezoni s Barcelonom osvojio apsolutno sva natjecanja u kojima je Barca sudjelovala - u Primeri je bio najbolji asistent, kao i u Ligi prvaka, a u finalu tog natjecanja opet je proglašen najboljim igračem (svladan je Manchester United s 2:0).

VAŽNOST U ŠPANJOLSKOJ REPREZENTACIJI

Slično kao u Barceloni, Xavi s kolegom Iniestom skriva loptu protivnicima i omogućuje Furiji veliku prevlast u posjedu lopte. U Španjolskoj nema Messija, ali ima Torresa, Villu i odlična krila, pa je igra Španjolske često vrlo slična onoj Barcelone, za što je, dakako, Xavi od ključne važnosti. Ne čudi, primjerice, izjava Luisa Aragonesa nakon što je poveo Xavija na SP 2006. iako je ovaj odigrao tek jednu utakmicu poslije teške ozljede koljena: "Ljudi kažu da se kockam što vodim Xavija, ali ja kažem da bi luđi potez bio ostaviti Xavija kod kuće."

Vrhunske igre prepoznali su i navijači i struka i mediji, pa je Xavi prošlu godinu završio kao treći u izboru za Zlatnu loptu, kao i za FIFA igrača godine, iza Messija i Cristiana Ronalda.

Danas se malo tko neće složiti da se radi o najboljem čistom veznom igraču na svijetu, a još jedan uspješan pohod s reprezentacijom dodatno bi mu popravio sliku u povijesnom kontekstu.

Njegova vizija, tehnička briljantnost, preciznost i raznovrsnost dodavanja, smirenost i "tajming" za guranje lopte u prazan prostor apsolutno su za nogometne udžbenike pod poglavlje "Playmakeri". Dojam Xavijeve superiornosti nad protivničkim veznim igračima pojačava statistika - osim brojnih asistencija, Xavi praktički u svakoj utakmici bilježi barem dvostruko veći broj točnih dodavanja od bilo kojeg drugog igrača na susretu; a uz to, gotovo u pravilu je igrač koji pretrči najviše metara.

Xavi o nagradama: "Ja puno ovisim o momčadi i svojim suigračima, moja se igra bazira na kolektivnom nogometu. Igram u najboljem klubu i jednoj od najboljih reprezentacija, i zato se moja igra cijeni. Da nije tako, bilo bi kao prije, ne bih bio ni među 50 najboljih igrača. Prepoznat sam jer momčadi u kojima igramfunkcioniraju."

Da dojam bude i ljepši, Xavi nije od igrača koji "nestaju" u najvećim utakmicama - u polufinalu EP-a je protiv Rusije zabio prvi pogodak, u finalu je asistirao za pobjednički gol, u finalu Lige prvaka je također bio asistent, a navijači Reala ne mogu na prste jedne ruke nabrojati Xavijeve asistencije koje su ove i protekle sezone potopile Madriđane u derbijima. Zanimljiv je i podatak da je šest od njegovih osam pogodaka za reprezentaciju bilo za vodstvo od 1:0.

Kao slabosti mu se mogu istaknuti manjak brzine i visine, kao i možda malo premali broj pogodaka u odnosu na neke druge vezne igrače, ali to je već traženje igala u plastu sijena - igrač s toliko asistencija i s tolikim doprinosom u gradnji igre ne mora zabijati 15-ak golova po sezoni da bi ga se smatralo jednim od najboljih na svijetu.

Xavi to zasigurno jest.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov08.06.2010. u 16:36
    nogometni maestro u fraku s lakiranim kopačkama. nogometna poezija u pokretu.
    irilov
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 13:18
    Uvijek sam govorio da snaga Barce nije Messi (iako je vjerojatno trenutno najbolji igrač) nego Xavi. A rečenica o premalo zabijenih golova je bez težine jer on igra poziciju zadnjeg (makar ga ima po cijelom terenu) a ne prednjeg veznog.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 11:43
    čovjek koji treba bit pravi uzor klincima...nema skandala u javnosti a na terenu ubija...igračina
    Obrisan korisnik
  • Balthazar08.06.2010. u 10:46
    Uvijek bi u momčadi rađe Xavija nego Messija ili pogotovo Ronalda. Igrači ovog tipa su najrjeđi u svjetskom nogometu, a osim toga Xavi je pravi vođa momčadi.
    Balthazar
  • Obrisan korisnik08.06.2010. u 10:23
    MVP svjetskog nogometa...
    Obrisan korisnik