Nogomet

Ambicije Alžira na plećima terijera

Maja Giljanović • srijeda, 19.05.2010.
Ambicije Alžira na plećima terijera
Foto: EPA

Rođen prije 27 godina u Francuskoj Karim Ziani nije dvojio kad ga je 2003. u dres reprezentacije Alžira pozvao Georges Leekens, odabrao je domovinu svojih roditelja i pogodio. Ubrzo se prometnuo u zaštitni znak Pustinjskih lisica, beskompromisnim pristupom vođa je reprezentacije i jedan od najzaslužnijih što je Alžir nakon Meksika 1986. ponovno na Svjetskom prvenstvu.

Karim Ziani

Datum i mjesto rođenja: 17. kolovoza 1982. u Sevresu, Francuska

Reprezentacija: Alžir

Aktualni klub: Wolfsburg

Dosadašnji klubovi: Troyes (2000.-2004.), Lorient (2004.-2006.), Sochaux (2006.-2007.), Marseille (2007-2009.), Wolfsburg (2009.-)

Broj nastupa u reprezentaciji: 52

Golovi: 4

Ziani je ukupno za Alžir odigrao 52 utakmice, postizanje golova nije mu u opisu radnog mjesta (jedan je dao 2006. Gambiji na Afričkom kupu nacija, Liberiji je 2008. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dao dva, četvrti je postigao u kvalifikacijama protiv Ruande u listopadu 2009.), ali na travnjaku je produljena ruka izbornika Saadanea Rabaha.

Odlučujući je bio i njegov potez na najvećoj utakmici Alžira u novijoj povijesti. Alžir i Egipat ukrstili su mačeve u play-offu u Sudanu, Ziani nije bio match-winner, ali upravo je on pronašao Antara Yahiju. Obiteljska veza je proradila, suprug Zianijeve sestre blizanke Karime silovito je probušio mrežu Egipćana, a Alžir je u preostalih 50-ak minuta obranio vodstvo i izborio Južnoafričku Republiku.

Izbornik Saadane Rabah: "Karim je terijer, grize za svaku loptu, svaki protivnik mu je u rangu Brazila i igrač je od kojeg bi ovisili i jači kolektivi od alžirskog. Ni najmanje ne dvojim da će ispuniti očekivanja, naš je pivotalan igrač kojeg jedna teža sezona neće skrenuti s kolosijeka".

Problem za Alžir predstavlja činjenica da je Ziani protekle sezone proživio najteže trenutke karijere. Nakon juniorskog staža u niželigašu Parisu i devet godina provedenih u francuskoj prvoj i drugoj ligi, od Troyesa, Lorienta, Sochauxa i vrhunca koji je doživio u Marseilleu, Ziani je prošlog srpnja potpisao za prošlogodišnjeg prvaka Njemačke Wolfsburg.

Tadašnji trener Armin Veh bio je oduševljen igračem koji je na svojim plećima iznio teret promocije Lorienta u Le Championnat (izabran je 2006. za najboljeg igrača Ligue 2), osvojio Kup u Sochauxu (2007.) i dokazao klasu u Olympiqueu, kupio ga je na četiri godine za šest milijuna eura, ali ni Zianija ni Veha nije obasjalo sunce.

Veh je zbog loših predstava prvaka tijekom zimske stanke u Bundesligi najuren, a loše se proveo i Ziani koji nije oduševio u devet nastupa koliko je dobio u jesenskom dijelu prvenstva, ukupno 86 minuta u Ligi prvaka i dvije utakmice u Kupu. Alžirac se u siječnju stavio na dispoziciju reprezentaciji za Afrički kup nacija, a kad se nakon osvajanja četvrtog mjesta vratio u Wolfsburg novi trener Lorenz Günther Köstner nije ga "šljivio" ni dva posto.

Karim Ziani: "Play-off utakmicu protiv Egipta pamtit ću dok sam živ. Pucali su od arogancije, dizali se u nebesa, prijetili da će nas razbiti u komadiće, ali pokazali smo da smo bolji. Ražanj se ne sprema dok je zec u šumi, samodopadnost im se obila o glavu, neka u Svjetskom prvenstvu uživaju na televiziji".

"Treniram kao konj, dajem sve od sebe, prvi dolazim i posljednji odlazim s treninga, ali trener me sustavno ignorira. Dobio sam oko pola sata protiv Herthe i ponadao se, ali uzalud, više nisam ni primirisao prvoj momčadi", izjavio je Ziani i priznao: "Frustriran sam, Svjetsko prvenstvo je sve bliže, reprezentacija je svetinja, a ja čamim na klupi".

Ziani je temperamentan. Alžirac je ljetos na treningu Wolfsburga dva puta šakom potegao 20-ak centimetara višeg Edina Džeku koji ga je šakama za vrat držao na distanci, a sve jer je Džeko Zianija predriblao. Ziani je Džeku lupio dvaput po nogama i pale su teške riječi.

Džeko je njemu prigovorio da je promašaj jer u tri tjedna koliko je bio tu nije napravio ništa da opravda kupovinu, Ziani je njemu opsovao majku, strasti su se uzburkale i pitanje je tko bi izvukao deblji kraj da ih dvojicu "pjetlića" nije razdvojio Zvjezdan Misimović. "Ne plešemo balet, nogomet je pun kontakta, poslije svega smo stisli ruku i popili piće", izjavio je Ziani.

Veznjak je prošli mjesec dao naslutiti da ga je izdalo strpljenje i osluškuje ponude iz Francuske: "Proveo sam sezonu kakvu nikom ne bih poželio, živio sam u hotelu, nisam govorio jezik, a osobito je teško bilo za vrijeme Ramazana zbog hrane na koju nisam navikao. Sve se nakupilo", a njegove riječi izgleda su pale na plodno tlo u PSG-u, Rennesu i Monacu koji su pokazali najviše zanimanja za 1,69 visoki "motor".

Generalni tajnik Wolfsburga Dieter Höness spušta loptu na zemlju: "Uvjeren sam u svijetlu budućnost Karima u Wolfsburgu, potpisao je četverogodišnji ugovor, siguran sam da će se situacija poboljšati", a Zianiju je trenutno na prvom mjestu Alžir: "Alžir je jedini bitan, domovina od nas očekuje puno, ne smijemo iznevjeriti svoje navijače".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!