Ostali sportovi

Francuzi ispred pelotona

Maja Giljanović • četvrtak, 13.05.2010.
Francuzi ispred pelotona
Foto: EPA

Francuzi Jerome Pineau i Julien Fouchard osvojili su prvo i drugo mjesto u petoj etapi Gira d'Italia od Novare do Novi Ligurea, prvi je ovo put da su Francuzi ispred sviju nakon 1991. kad su u prvoj etapi u Olbiji slavili Philippe Casado i Didier Thueux. Vincenzo Nibali je prvi vlasnik ružičaste majice koji ju je obranio ispred prvih pratitelja nakon što su prethodna trojica prednost ispuštala 24 sata poslije. Robert Kišerlovski ukupno je i dalje na 19., a Vladimir Miholjević se pomakao za jednu poziciju na 56. mjesto.

Prvi put nakon 1991. i prve etape Gira d'Italije u Olbiji Francuzi su osvojili prva dva mjesta na podiju, Jerome Pineau (Quick Step) slavio je nakon 162 kilometra dugačke pete etape od Novare do Novi Ligurea ispred Juliena Foucharda (Cofidis). Podij je izborio i Japanac Yukija Arashiro (Bbox), a peloton je za najboljima zakasnio četiri sekunde.

U poduljoj skupini od 133 biciklista četiri sekunde iza Pineaua su i vodeći u ukupnom poretku Vincenzo Nibali (Liquigas) na 28. mjestu te hrvatski biciklisti Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević. 23-godišnjak je na Liquigasu zauzeo 37., 35-godišnjak na Acqua&Saponeu 78. mjesto, Kišerlovski je ukupno 19., Miholjević 56.

Etapu u spomen na 50-godišnjicu smrti peterostrukog pobjednika Gira Fausta Coppija voženu kroz rodno selo Il Campionissima Castellaniju obilježio je bijeg Pineaua, Foucharda, Arashira i Puala Vossa (Milram) 25 kilometara nakon starta. Četvorka je pronašla dobitnu formulu i odbila napade u prvom redu Lamprea. Odlučni da pripreme teren Alessandru Petacchiju digli su tempo na usponu na Avolascu, posustali na Coppijevom prolazu, ali ponovno dramatično ubrzali manje od 30 km prije cilja.

Voss je otpao, svejedno zadovoljan zbog bodova prikupljenih u poretku penjača, a Pineau, Fouchard i Arashiro dramatično su gubili prednost, Garmin (Farrar), Sky (Henderson) i Columbia (Greipel) su predvodili progonitelje i pet kilometara do cilja spustili zaostatak na manje od 50 sekundi. Bjegunci su na koncu izdržali i Pineau je osvojio prvu etapu nakon 2004.

"Čekao sam šest godina" (od utrke Pariz-Bourges, nap. a.) "ali je vrijedilo, pobijediti na terenu Fausta Coppija neopisiva je čast i zadovoljstvo", blistao je 30-godišnji Pineau. "Prije tri tjedna sam nazvao trenera" (trenera Quick Stepa Lucu Guercilenu, nap. a.) "i rekao mu 'Giro je savršena šansa da vratim samopouzdanje. Želim sam napasti i osvojiti etapu i danas sam tu gdje jesam, prošlo je samo pet dana, a nakon Weylandsta u trećoj etapu i ja sam stavio Quick Step na mapu", zaključio je Pineau.

U ukupnom poretku Nibali i dalje vodi 13 sekundi ispred Ivana Bassa (Liquigas) na drugom i 20 sekundi ispred Valerija Agnolija (Liquigas) na trećem mjestu, u Top 5 su i Matthew Goss (Columbia) i Greipel (Columbia), Aleksandr Vinokurov (Astana) je šesti, a najveći favorit Cadel Evans (BMC) uoči šeste etape zauzima 25. mjesto 1:50 minutu iza Nibalija.

172 kilometra od Fidenze do Marine di Carrara vozi se u spomen na 50. obljetnicu prve od dvije pobjede Jacquesa Anquetila na Giru, Passo del Brattello je prvi ozbiljni uspon utrke, a i finiš na uzbrdici otklanja mogućnost sprinterskog trijumfa.

Giro d'Italia, 5. etapa:
1.Pineau (Francuska, Quick Step) 3h45:59
2.Fouchard (Francuska, Cofidis) 0
3.Arashiro (Italija, Liquigas) 0
4.Farrar (SAD, Garmin) +4
5.Henderson (Novi Zeland, Sky) +4
...
37.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +4
...
78.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +4
...
196.Voss (Njemačka, Milram) +8:16

Ukupan poredak:
1.Nibali (Italija, Liquigas) 14h30:03
2.Basso (Italija, Liquigas) +13
3.Agnoli (Italija, Liquigas) +20
4.Goss (Australija, Columbia) +26
5.Greipel (Njemačka, Columbia) +26
...
19.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +1:24
...
56.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +7:10
...
196.Bobridge (Australija, Garmin) +28:52

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!