Nogomet

Gullit: "Dobro da nismo favoriti"

Ante Zovko • ponedjeljak, 17.05.2010.
Gullit: "Dobro da nismo favoriti"
Foto: EPA

Ruud Gullit, nizozemski trener i bivši reprezentativac, komentirao je izgled momčadi Berta van Marwijka i ukazao na neke stare navike za koje se nada da će ova generacija odbaciti.

Nizozemska je za Svjetsko prvenstvo opet složila atraktivnu momčad, ali prema mnogim najavama nije u redu prvih pretendenata za naslov. Ruud Gullit, legendarni član nizozemske vrste koja je 1988. pokorila Europu, kaže da su to njegovi sunarodnjaci samo mogli priželjkivati. "Dobro je da nas ne spominju, bolje da uđemo u natjecanje iz drugog plana. Velika očekivanja vas postavljaju u vrlo opasnu poziciju."

Gullit sudjeluje u kampanji Nizozemske i Belgije za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018., a za Sky Sports je prokomentirao izgled aktualne nizozemske reprezentacije. "Sada imamo dobru momčad, posebno od veznog reda prema naprijed. Ali je naš problem uvijek bio što želimo dobiti uz lijepu igru. Moramo naučiti i kako pobijediti 1:0", osvrnula se legenda Milana na tradicionalni totalni nogomet usađen u nizozemske selekcije od početka sedamdesetih.

"To je sastavni dio proizvodnje naših igrača. Cijela se pozornost obraća na tehniku, na postavljanje na terenu. Volimo da naši mladi igraju na malim terenima šest protiv šest, s puno dodira lopte."

Tradicija neće biti prekinuta niti u Južnoj Africi budući da Nizozemska opet ima tehnički snažne igrače, s naglaskom na krilne pozicije. "To je naša interpretacija igre jer volimo igrati 4-3-3. Mi ne igramo 4-5-1 jer vjerujemo u krila, iako je danas teško igrati s krilima. Igrač kao što je Arjen Robben dobar je primjer igrača koji može puno utjecati s te pozicije. Wesley Sneijder će igrati više iza napadača i to je još jedna pozicija na koju u Nizozemskoj uvijek obraćamo puno pažnje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 18:45
    uglavno sretno Nizozemska bio bi red da i oni dignu trofej
    Obrisan korisnik
  • chule18.05.2010. u 18:03
    Momci niste dobro proučili kostur natjecanja koji nije isti ko na prethodnim prvenstvima. Sa Francuskom, Urugvajem ili Argentinom se ne mogu srest do finala. Ali zato bi bilo realno očekivat u četvrtfinalu par Nizozemska-Brazil i osvetu za 1994.
    chule
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 15:57
    imaju otvoren put do polufinala gdje ce ih onda vjerojatno cekat francuska ili argentina, jer ne vjerujem da ih talijani mogu zaustavit u 1/4 finalu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 15:42
    nizozemska ce se prosetat do cetvrtfinala onda ce ih neki ganci ili urugvajci razbit ka rusi na europskom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 13:06
    nemaju obranu
    Obrisan korisnik