Ostali sportovi

Kišerlovski i dalje u bijeloj majici

Maja Giljanović • četvrtak, 20.05.2010.
Kišerlovski i dalje u bijeloj majici
Foto: EPA

23-godišnji Robert Kišerlovski je i nakon 206 kilometara od Citta Sant'Angela do Porto Recanatija senzacionalan treći. Hrvatski biciklist je zauzeo 31. mjesto 10 sekundi iza pobjednika etape Filippa Pozzata čime je i dalje na podiju u ukupnom poretku, ali je i vlasnik bijele majice u kategoriji U-25 jer mu je vršnjak Richie Porte i dalje u ružičastom.

12. etapa Gira d'Italia spasila je čast Italije. Talijanski prvak Filippo Pozzato (Katusha) najjačim je sprintom nakon 206 kilometara od Citta Sant'Angela do Porto Recanatija organizatorima donio prvu pobjedu, Pozzato se odvojio od grupice formirane u posljednja četiri kilometra i slavio ispred Francuza Thomasa Vöcklera (Bbox) na drugom i Jeromea Pineaua (Quick Step) na trećem mjestu.

Rick Flens (Rabobank) je pobjegao nakon samo 9 km i u jednom je trenutku vodio devet i pol minuta kad su mu se pridružili Jurij Krivcov (AG2R) i Olivier Kaisen (Omega), ali peloton je izvukao pouku iz jučerašnje etape, spustio zaostatak na oko pet minuta, a 50 km prije cilja krenuo u lov. Progonitelji su progutali bjegunce 15 km prije Porto Recanatija, formirali ambicioznu skupinu, a završni napad se dogodio u posljednjih 800 metara.

Aleksandr Vinokurov (Astana) se prvi odvažio, Vincenzo Nibali (Liquigas) mu je bio za kotačem, ali ni Kazahstanac ni Nibali nisu odoljeli furioznom Pozzatu. Na koncu su izgubili i podij i bonus sekunde i zadovoljili se petim i šestim mjestom, a posljednji u vremenu pobjednika Ivan Basso (Liquigas) je osvojio 10. mjesto.

Od Robbieja McEwena (Katusha) na 11. mjestu preko bijesnog poput risa Cadela Evansa (BMC) koji se zamalo, zbog navodnog kočenja Talijana, fizički obračunao s Davideom Righijem (Lampre) na 29. mjestu do Darija Catalda (Quick Step) na 59. mjestu, svi su za Pozzatom zakasnili 10 sekundi.

10 sekundi je zaostatak i hrvatskog dvojca Roberta Kišerlovskog (Liquigas) i Vladimira Miholjevića (Acqua&Sapone), 23-godišnjak je ciljem prošao na 21., a 35-godišnjak na 56. mjestu.

Miholjević je i dalje ukupno 31., a Kišerlovski senzacionalan treći: "Dugačak je Giro, puno je izazova ostalo do kraja i ne gajim iluzije, volio bih ga završiti u Top 10 u ukupnom poretku. Richie Porte je i dalje u ružičastom što Kišerlovskom omogućuje da i sutra obuče bijelu majicu u kategoriji U-25 jer i Australac u magliji rosa je rođen poslije 1. siječnja 1985.

Sutrašnja etapa duga je 223 km, starta u Porto Recanatiju i završava u Cesenaticu, rodnom mjestu pobjednika Gira i Tour de Francea 1998. Marca Pantanija (na Giru je godinu dana poslije Pantani pao na doping testu, a tri godine poslije se predozirao kokainom i preminuo u 34. godini).

Giro d'Italia, 12. etapa:
1.Pozzato (Italija, Katusha) 5h15:50
2.Vöckler (Francuska, Bbox) 0
3.Pineau (Francuska, Quick Step) 0
4.Garzelli (Italija, Acqua&Sapone) 0
5.Vinokurov (Kazahstan, Astana) 0
...
31.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +10
...
56.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +10
...
169.Meyer (Australija, Garmin) +10:52

Ukupan poredak:
1.Porte (Australija/Saxo Bank) 50h46:16
2.Arroyo (Španjolska, Caisse d'Epargne) +1:42
3.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +1:56
4.Tondo (Španjolska, Cervelo) +3:54
5.Agnoli (Italija, Liquigas) +4:41
...
31.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +21:46
...
169.Bobridge (Australija, Garmin) +2h34:07

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!