Nogomet

"Japan ima glup mentalitet"

Ante Zovko • srijeda, 26.05.2010.
"Japan ima glup mentalitet"
Foto: EPA

Nakon što je Južna Koreja u ponedjeljak "ohladila" japanska očekivanja, na sve češće kritike nadovezao se i bivši izbornik Philippe Troussier.

Momčad Takeshija Okade u ponedjeljak je u prijateljskoj utakmici od Južne Koreje pretrpjela drugi ovogodišnji poraz na domaćem terenu (0:2). Svoje mišljenje o sve slabijim japanskim izdanjima ponudio je i Philippe Troussiere, francuski trener koji je vodio Japan na Svjetskom prvenstvu 2002.

"Situacija je ista kao kad je Okada bio trener na Svjetskom prvenstvu 1998. Momčad ima isti glupi mentalitet", počeo je beskompromisno Troussiere i nastavio sipati kritike na izbornikov račun. "Okada je sav zbunjen. Zaslijepila ga je činjenica da je htio pobijediti Koreju."

"Utakmica u ponedjeljak bila je važan test za neke igrače ili možda novu strategiju. Primili su rani pogodak, a igrači nisu znali što im je činiti. Nemaju dovoljno informacija", jasan je Francuz.

Japanci su ohrabreni uvjerljivim kvalifikacijama najavili borbu za polufinale, ali Troussiere je realan. "Okada želi igrati kao Španjolska, kao Brazil. Morate biti oprezni, morate ozbiljno razmišljati kako mijenjati svoju filozofiju na najvišoj razini."

Bivši izbornik pozvao je na promjenu pristupa, kazavši kako će se glavni kreativac Shunsuke Nakamura izgubiti ako Japan bude srljao protiv objektivno jačih protivnika. "Da u grupi imam Jimija Hendrixa na gitari, rekao bih mu da ne svira solo od 40 sekundi, čak i ako je najbolji na svijetu. Uspjeh proizlazi iz timskog rada", slikovito je zaključio Troussier.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!