Nogomet

Hoće li se plesati pobjednička samba?

Marin Pintur • četvrtak, 27.05.2010.
Hoće li se plesati pobjednička samba?

Brazilska reprezentacija na sva svjetska prvenstva odlazi samo s jednim ciljem, osvojiti naslov. Tako će biti i ovoga puta, iako je dojam da je pozornost ljubitelja nogometa više usmjerena prema Španjolskoj i Argentini. Neuobičajena je činjenica da je možda najjači dio Dungine momčadi obrana...

Brazil je južnoameričke kvalifikacije završio na prvome mjestu, međutim, nije bio toliko uvjerljiv s obzirom da je u 18 susreta ubilježio devet pobjeda. Dungini su izabranici tijekom kvalifikacija najbolje odigrali kad je bilo najteže. Točnije, u rujnu prošle godine su slavili na gostovanju kod najvećeg rivala Argentine. Dva je pogotka postigao Luis Fabiano, a jedan je dodao Datolo. Brazilska se obrana pokazala iznimno čvrstom, vratar Julio Cesar kapitulirao je samo 11 puta.

Navijači Brazila će sigurno najviše očekivati od Kake koji nije imao dobru sezonu u Realu. Iako još uvijek nije potpuno oporavljen od ozljede, siguran je da će biti potpuno spreman za ljetne napore. "Imao sam tešku sezonu, ali već je bilo slučajeva da igrači nakon loše sezone odigraju odlično na velikom natjecanju", optimističan je Kaka. Osim njega, nositelji igre bi trebali biti Lucio, Dani Alves, Gilberto Silva i Luis Fabiano.

IZBORNIK

Carlos Caetano Bledorn Verri, poznatiji kao Dunga, rođen je 31. listopada 1963. godine. Ljubiteljima nogometa je najviše u sjećanju ostao kao kapetan Brazila koji je postao svjetski prvak 1994. godine. Za vrijeme igračke karijere, upisao je 91 nastup u nacionalnom dresu, a u 20 godina klupske karijere igrao je za devet različitih klubova. Izbornikon Brazila postao je u lipnju 2006. nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Nakon nekoliko lošijih utakmica, krenule su velike kritike prema Dungi, najviše zbog opreznije taktike, za koju je brazilska javnost smatrala da ne priliči igri Brazila. Ipak, promjena raspoloženja je stigla nakon što je 2007. osvojena Copa America i to pobjedom u finalu nad Argentinom od 3:0. Ostaje za vidjeti može li Dunga osvojiti svjetski naslov i kao izbornik?

Najviše se prašine podiglo oko nepozivanja dvojice "zločestih momaka", Ronaldinha i Adriana. Iako nisu imali toliko lošu sezonu svojim klubovima, čini se da se Dunga odlučio za nepozivanje Ronaldinha i Adriana zbog njihovog odnosa prema treninzima i nesportskog života. Brazil pod Dungom igra čvrsto, ne umire u ljepoti, ali sigurno može daleko dogurati. Također, na popisu se nije našao ni mladi Pato iz Milana. Od 23 igrača koji će braniti boje Carioca u Južnoafričkoj Republici, samo branič Gilberto i Robinho, koji je na posudbi iz Manchester Cityja, igraju u domaćem prvenstvu. Najviše predstavnika daje Serie A, čak devetoricu.

Snage

Brazilci su umjetnici nogometne igre, pa je stoga i razumljivo da je jedna od njihovih najvećih snaga individualna kvaliteta Kake, Luisa Fabiana, Robinha i drugih. Ipak, pred ovaj turnir se čini da prava snaga Brazila leži u čvrstom obrambenom bloku kojeg, između ostalog, čine Gilberto Silva u vezi, Lucio, Dani Alves, Maicon u obrani, dok nakon dugo godina Carioce imaju i vrhunskog čuvara mreže, Interovog Julija Cesara.

Slabosti

Teško je pronaći slabost ovakvoj momčadi. Neki će možda reći da Dunga ipak nije pravi čovjek za ovaj posao, ponajprije što ne gaji izrazito napadačku igru. No, možda bi najveći problem Brazilcima mogao biti pritisak koji im navijači uvijek nameću kad odlaze na svjetsku smotru. Uz to, Brazil se nalazi u iznimno teškoj skupini, protivnici su Portugal, Obala Bjelokosti i Sjeverna Koreja.

Očekivanja

Uspjeh: Sve se zna, samo naslov svjetskih prvaka je uspjeh za Brazilce. Očekivanja navijača su velika, malo koja reprezentacija na svijetu može polufinale ili finale proglasiti neuspjehom, Brazilci nakon pet osvojenih svjetskih titula imaju taj luskuz.

Realno: Realnost govori da bi Brazil trebao ostvariti plasman barem među četiri najbolja. Međutim, ždrijeb im nije bio naklonjen. Osim što je smješten u "skupinu smrti", potencijalni suparnik Brazilaca u osmini finala je Španjolska. Što se tiče utakmica u skupini, Brazil otvara sa Sjevernom Korejom gdje računa na sigurnu pobjedu, a onda ide po barem četiri boda u preostala dva susreta.

Neuspjeh: Ako bi se pitalo prosječnog Brazilca, neuspjeh je sve osim naslova. No, i drugi igraju odličan nogomet, tako da se, primjerice, plasman u polufinale ne bi trebao smatrati neuspjehom. Sljedeće Svjetsko prvenstvo je u Brazilu gdje će domaćini biti bez ikakvog prava na kiks.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2010. u 14:00
    ronaldinha ne zvat je glupo. taj čovjek ak je motiviran (ak nije izbornikova dužnost je da ga motivira) može u sekundi riješit utakmicu.može ono šta ne mogu ni messi ni kaka ni c ronaldo a nije mogao ni pele. druga stvar je šta nema pravog lijevog beka i treća melo i gilberto?
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani27.05.2010. u 13:37
    Dunga, brazilski Mourinho. Grupa izgleda teška, nadam se da Brazil neće ići na Španjolce u osmini finala iz razloga što bi obje ekipe volio vidjeti u finalu.
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik27.05.2010. u 12:35
    Mislim da nije obrana najjači dio momčadi jer svaki segment ekipe ima igrače izvanserijskog kalibra - Cesar na golu, Maicon obrana, Kaka veza,Robinho napad poduprti svuda sa još nekoliko igrača svjetske klase i naravno da polažu pravo računati na naslov.Iako osobno mislim da je Dunga svakako trebao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik