Košarka

Kako je "mrtva" serija prerasla u zanimljivu

Mario Majdić Natrlin • petak, 28.05.2010.
Kako je "mrtva" serija prerasla u zanimljivu
Foto: EPA

Još prije nepunih tjedan dana, 22. svibnja, sve je bilo spremno za reprizu velikog finala prije dvije godine između Bostona i Los Angelesa. Celticsi su poveli 3-0 u seriji protiv Orlanda, dok su Lakersi imali uvjerljivih 2-0 protiv Phoenixa. Dva NBA teškaša su trebala početi obračun za titulu još i prije lipnja. Ipak, dan poslije, Celticsi su gledali kako Phoenix stiže do prve pobjede u seriji protiv Lakersa, a ubrzo se oglasio i Orlando Magic koji je odlučio da ipak ima nešto za reći u finalu Istoka...

16. svibnja, prva utakmica serije. Celticsi s 3:48 do kraja u trećoj četvrtini drže vodstvo od 65:45. Plus 20 u gostima, protiv momčadi Orlando Magica koja nije izgubila utakmicu još od 2. travnja, a u doigravanjima su već pomeli Charlotte i Atlantu. Paul Pierce u toj četvrtini ima 13 poena. On i Ray Allen utakmicu završavaju s kombiniranih 47 poena. Toliko o tome da su Celticsi stari i ozlijeđeni.

Četvrta četvrtina, devet sekundi do kraja, 90:86 za Boston. Magic se ipak u domaćoj Amway areni prišuljao natrag u samoj završnici. Boston je ove sezone već dovoljno puta prosuo visoko vodstvo. Nema puno izbora pa Vince Carter namjerno promašuje drugo slobodno bacanje. Gortat odvlači Wallacea pod drugi obruč, a iz vana munjevito upada Jameer Nelson, hvata loptu i polaže za 90:88. Domišljato, ali prekasno i nedovoljno. 92:88, Celticsi odmah rade break.

18. svibnja, druga utakmica serije. S 4:48 do kraja treće četvrtine, Kevin Garnett snažno zakucava za 70:60. Celticsi su se ponovno odvojili i Orlando se ponovno mora vraćati u utakmicu. Skok-šut Vincea Cartera s 3:35 do kraja utakmice dovodi Magic u vodstvo za pola koša, 90:89.

31 sekunda do kraja. 95:92 za Boston. Vince Carter je na liniji slobodnih bacanja. Promašuje oba. Navijači Magica se u nevjerici hvataju za glave i prisjećaju NBA finala 1995. kada je Nick Anderson promašio četiri uzastopna slobodna bacanja u ključnim trenucima prve utakmice finala protiv Houstona. "Nemojte me podsjećati" - Carter.

Šest sekundi do kraja. Još uvijek je 95:92. Boston ne realizira svoj napad, J.J. Redick hvata loptu, ali ne zove timeout već s njom napreduje do centra i tek onda reagira. Orlando gubi tri dragocjene sekunde i mora izvesti loptu s nepovoljnijeg mjesta. Previše grešaka. Nelson promašuje dugačak i neizrađen pokušaj za tricu. 2-0 Boston. "Moja greška" - Redick.

Neposredno nakon završetka utakmice Paul Pierce koji je ubacio 28 poena za ESPN izjavljuje: "Dolazimo kući dovršiti seriju u dvije utakmice. Čujete me? Dolazimo dovršiti ovo." Trener Doc Rivers u periodu između druge i treće utakmice upozorava: "Trebamo biti skromni, još ništa nismo postigli."

Na konferenciji za medije, centar i prvi čovjek Orlando Magica, Dwight Howard, naglašava: "Ova serija nije gotova. Neću prestati vjerovati u to i neću dopustiti to mojim suigračima."

22. svibnja, treća utakmica serije. Momčad Magica je upravo provela tri dana slušajući kritike kako su nedorasli Boston Celticsima. 8:34 do kraja druge četvrtine. Rajon Rondo lovi loptu u područje Magica, baca se na pod i krade je Williamsu, podiže se i polaže za 36:17. Tim jednim trenutkom mogla se dočarati kompletna serija između Celticsa i Magica do tada.

3:01 do kraja treće četvrtine, Glen Davis zabija dva slobodna bacanja koja ga dovode do 17 poena koja su mu bila dovoljna da postane najbolji strijelac cijele utakmice. Da, to je bila "jedna od onih" utakmica. Celticsi dominiraju u pobjedi od 94:71. 3-0. Šah mat?

Konferencija za medije nakon utakmice. Trener Orlando Magica, Stan Van Gundy, ne traži izgovore: "Najviše me razočaralo to što nisam bolje pripremio našu momčad. Sve počinje od mene. To je moj posao. Ja sam trener ove momčadi."

24. svibnja, četvrta utakmica serije. 9:22 do kraja treće četvrtine. Orlando vodi 55:49. Howard i Garnett su se zakačili u reketu nakon čeka Garnett burno reagira i dobiva tehničku. Celticsi se bude, na tehničku odgovaraju sa serijom od 6:0 i drže priključak.

16 sekundi do kraja utakmice. 86:86. Celticsi imaju posljednji napad za pobjedu, ali akcija ne ide po planu. Pierce se spetljao, izgubio loptu i vrijeme ističe. Prvi produžeci ovogodišnjih doigravanja. Orlando je produžio svoj "život na aparatima" za još pet minuta.

2:42 do kraja produžetka. Jameer Nelson pogađa tricu za 89:86. 1:59 do kraja, Nelson pogađa tricu za 92:86. 1:46 do kraja, Ray Allen pogađa tricu za 92:89. 1:13 do kraja, Allen pogađa za 94:92. Howard i Nelson su ipak previše koncentrirani i odnose pobjedu, 96:92. Pierce i Celticsi se ipak vraćaju u Orlando.

Noćna mora u Bostonu

Sportski fanatici u Bostonu proživljavaju veoma turbulentno proljeće. Njihova lokalna NHL momčad, Boston Bruins, ispala je iz doigravanja nakon što su u polufinalu Istoka imali prednost od 3-0 u seriji nad Philadelphia Flyersima. Flyersi su se ipak domogli sedme utakmice koja se igrala u Bostonu i u kojoj su domaćini poveli 3:0. Ni to im nije bilo dovoljno, Flyersi su napravili povijesni preokret, pobijedili 4:3 u toj utakmici i ušli u povijest kao tek treća NHL momčad kojoj je pošlo za rukom preokrenuti seriju u kojoj su gubili 3-0. Celticsi se sada moraju potruditi da se isto ne dogodi njima.

26. svibnja, peta utakmica serije. 6:20 do kraja prvog poluvremena. J.J. Redick pogađa dugačku tricu za vodstvo Magica 47:35. Druga njegova trica u toj četvrtini. Želi se iskupiti za grešku iz utakmice broj dva. Magic se lagano odvaja.

36 sekundi do poluvremena. Centar Bostona, Kendrick Perkins, dobiva dvije tehničke unutar nekoliko sekundi. Izbačen je iz igre. Skupio je sedam tehničkih pogrešaka u ovim doigravanjima, prijeti mu suspenzija u idućoj utakmici ukoliko NBA ne poništi barem jednu od te dvije.

7:30 do kraja treće četvrtine, Pierce prima udarac od Howarda u rame. 23 sekunde do kraja treće četvrtine, Glen Davis u sudaru s Howardom zarađuje potres mozga i mora napustiti utakmicu. 10:34 do kraja utakmice, ozlijedio se i Marquis Daniels, a Wallace ima problema s leđima. Odjednom, ozljede iz regularne sezone ponovno uhode Celticse. Mladog i poletnog Ronda, Orlando umara s dvostrukim blokovima.

5:26 do kraja pete utakmice. Nelson pogađa tricu za 104:86. Orlando je u pobjedi 113:92, zabio 13 trica iz 25 pokušaja (52%). Rade ono što znaju najbolje. Četiri trice je ubacio Nelson koji je bio prvi strijelac večeri s 24 poena.

Boston će dobiti novu priliku da kod kuće, u šestoj utakmici, dovrši ovu seriju koja se neočekivano zakomplicirala. Nijedna momčad u povijesti NBA doigravanja nije uspjela preokrenuti 0-3 i osvojiti seriju. Van Gundy smatra kako se u takvoj situaciji ne može ni igrati ukoliko ne vjerujete da možete preokrenuti. Orlando to vjeruje, a pokazali su da mogu i znaju pobijediti Boston.

NBA je Perkinsu ipak poništila sedmu tehničku pogrešku što znači da će startni centar ipak igrati šestu utakmicu u Bostonu. Celticsi su iskusna momčad prepuna talenta koja zna što je potrebno za osvojiti titulu. Iako imaju još dvije utakmice da ubilježe jednu pobjedu, panika je lagano počela grebati po njihovim vratima.

"Moramo pobijediti jednu utakmicu. Očito je kako se ne želimo ponovno vraćati ovdje", izjavio je Pierce nakon poraza u Orlandu.

Ono upozorenje Doca Riversa nakon druge utakmice sada već izgleda pomalo jezivo, zar ne?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2010. u 23:55
    ako dođe do 7. tekme, Orlando prolazi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2010. u 18:30
    howard je skuzija da samo sila pomaze,ako orlando bude ovako puca trice moguce je da prvi put neko u nba okrene 0:3
    Obrisan korisnik