Nogomet

Nijemci protutnjali Budimpeštom

Vedran Babić • subota, 29.05.2010.
Nijemci protutnjali Budimpeštom
Foto: EPA

Odličnom izvedbom njemački reprezentativci su odradili prijateljsku utakmicu u Mađarskoj i pobijedili 3:0. SAD je pak preokretom u nastavku igre došao do trijumfa protiv Turske, dok je Ukrajina kod kuće s 3:2 nadvisila Rumunjsku.

Na stadionu Ferenc Puškaš u Budimpešti Nijemci su pred svega 13.000 domaćih navijača slavili s 3:0 i pokazali igru koja će im zasigurno donijeti još više samopouzdanja uoči početka Svjetskog prvenstva. Već u petoj minuti domaćini Mundijala 2006. poveli su pogotkom Lukasa Podolskog s bijele točke nakon što je Sandor Torghelle u kaznenom prostoru faulirao Pera Mertesackera.

Taj pogodak kao da je odredio daljnji tijek utakmice i Nijemci su od tog trenutka dominirali. Šanse su se nizale, no na drugi pogodak čekalo se sve do 69. minute kada je Mario Gomez poentirao na asistenciju Marka Marina. Konačnih 3:0 postavio je Cacau četiri minute potom.

Nakon poraza od Češke 4:2, Amerikanci su preokretom u drugom poluvremenu ipak porazili Tursku 2:1 i vratili osmijeh na lica njihovih navijača i prije svega svoga izbornika Boba Bradleya. U prvom dijelu momčad Guusa Hiddinka je bila bolja i zasluženo je vodila 1:0 pogotkom svog najboljeg pojedinca Arde Turana u 27. minuti.

Obrana domaćih nije funkcionirala baš najbolje i Bradley je na poluvremenu napravio čak četiri izmjene. Rezultat agresivnije igre stigao je već u 57. minuti kada je Jozy Altidore izjednačio na 1:1. Pred više od 50.000 navijača na stadionu u Philadelphiji pobjednički pogodak za domaćina postigao je Clint Dempsey 15 minuta prije kraja.

U Ukrajini je pak odigrana znatno izjednačenija utakmica između dviju reprezentacija koje neće vidjeti JAR. Domaćin je s 3:2 bio bolji od Rumunjske premda je u posljednjih 20 minuta igre ušao sa zaostatkom 2:1. Prvi pogodak postigli su upravo Ukrajinci i to u 15. minuti, a strijelac je bio Oleksandr Alijev.

Na poluvremenu je rezultat ostao isti, no već do 63. minute Rumunji su preokrenuli na 2:1 u svoju korist. U 53. minuti precizan je bio Gabriel Tamas, a u 63. Daniel Niculae. No, da do rumunjskog slavlja usred Ukrajine ne dođe pobrinuli su se Jevgenij Konoplijenka u 74. minuti te u 79. Tamas, koji je postigao nesretni autogol.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!