Rukomet

Kavran: "Gospodo, imate osam dana"

Ivana Strahija • utorak, 01.06.2010.
Kavran: "Gospodo, imate osam dana"
Foto: Ivana Strahija

Ovog je vikenda čakovečki RK MKA*IPC trebao odigrati u Makarskoj završnicu Kupa, s velikim šansama za prolazak u finale. Klub je odustao od nastupa zbog nebrige Grada Čakovca i Županije međimurske, a ukoliko se s lokalnom samoupravom ne postigne dogovor u roku od osam dana, predsjednik Željko Kavran odlazi iz Kluba.

"Danas vam priopćavamo najtežu odluku koju smo morali donijeti u 60-godišnjoj povijesti kluba. Odustajemo od Kupa. O tome smo obavijestili župana, gradonačelnika i HRS. Razlog? Sustavna nebriga za najbolji loptački klub u Međimurju, godine politike koja odmahuje rukom i naša nemoć da se sa svime time nosimo", rekao je predsjednik RK MKA*IPC-a Željko Kavran.

Takva odluka ne da je iznenadila nego je zaprepastila okupljene sportske novinare, koji iako jesu nešto takvog načuli još u ponedjeljak, u to nisu željeli vjerovati. Na žalost, čini se da čakovečki premijerligaš, za razliku od većine ostalih hrvatskih rukometnih klubova konstanta najvišeg ranga natjecanja, zbilja misli ozbiljno.

ODGOVOR POLITIKE

Vezane vijesti

O Kavranovom ultimatumu upitali smo Matiju Posavca, međimurskog dožupana, koji je sa situacijom upoznat: "Kategoričko traženje određene sume novca je nedopustivi pritisak. Shvaćamo frustraciju cijenom najma i počeli smo rješavati taj problem, pa će uskoro svi naši sportski klubovi, ali i građani, moći besplatno koristiti školske dvorane diljem Međimurja. Također smo suglasni s time da se mlađi pogoni trebaju financirati, ali novca trenutno nema, kako u gospodarstvo tako ni kod nas. Za profesionalne pogone, ni jednog kluba, pak ne mislimo izdvajati novac", rekao nam je Posavec, dodavši da na ultimatum ne mogu pristati jer bi to otvorilo put ostalim klubovima da se jednako tako postave.

Interesiralo nas je zbog čega Čakovec i Međimurje ne bi financirali i seniorske ekipe, kad to već čine u svim drugim županijama i gradovima, neki i s višemilijunskim iznosima? "Zbog toga jer se u ostalim gradovima i županijama to rješava preko državnih i javnih tvrtki. Tako HEP primjerice sponzorira Dinamo, a ne sponzorira Međimurje, iako svi stanovnici našeg kraja jednako kao Zagrepčani plaćaju struju. Smatram da bismo svi mi zajedno trebali ljudima koji sjede u tim tvrtkama reći da nam je dosta takvog odnosa, a to ide i na banke i na osiguravajuće tvrtke."

No, ni to nije sve: "Dajemo lokalnoj upravi, Gradu i Županiji, osam dana da nam da čvrstu garanciju da će nas pratiti onako kako mi to zavređujemo. Tražimo plaćenu dvoranu za trening svih uzrasnih kategorija i 60 tisuća kuna mjesečno. U suprotnom ja podnosim neopozivu ostavku i sazivam Skupštinu kluba. Svom nasljedniku ostavljam čiste račune, bez dugova, klub koji je završio sezonu četvrti na tablici i koji je sudionik europskih natjecanja. Vjerujte mi, meni je najteže, u klub sam stigao kao 15-godišnji dječak i sad više nisam ni ljut, nego neopisivo tužan", rekao je Kavran.

Objašnjenje za odustajanje od kup-natjecanja treba potražiti u par proteklih godina. MKA*IPC naime ima najmanji proračun od svih klubova u Premijer ligi, a dvoranu za treninge svojih pet mlađih kategorija i seniora plaća između 150 do 240 kuna po satu, što je daleko skuplje od realne cijene koštanja sata. U isto vrijeme, Klub ne naplaćuje članarinu klincima koji treniraju, a ne naplaćuje ni ulaznice za svoje utakmice.

"Grad nam plaća sedam i pol sati treninga tjedno za prvu ekipu, a za djecu plaćamo sami, i to čak 240 kuna Visokoj učiteljskoj školi, apsurdnu cijenu. Došli smo do toga da klinci treniraju na Macanu. Neki su očito umislili da su dvorane njihove, a otvoreno nam je jedan ravnatelj kazao da se naplatom dvorane nama financiraju drugi programi. Odmah preko Drave Varaždinci svim svojim klubovima u svim dvoranama plaćaju sve treninge. S jednakim novcem koji se kod nas troši za ovako mizernu satnicu", naglasio je Kavran.

Nikakva utjeha rukometašima nije to što je Županija konačno progledala i shvatila da 240 kuna nije cijena, nego pljuska zdravom razumu. Po novim projekcijama, još nepotvrđenima, cijena koštanja dvorane za sportaše ne bi smjela prijeći 85 kuna. "Mi cijelo desetljeće plaćamo astronomske svote. Gdje je taj novac?", pita Kavran, koji je ionako većinu klupskog proračuna punio sam kroz svoje tvrtke, posebno u posljednjoj recesijskoj godini.

"Ja u nagrađivanju neuspjeha, financiranju svih osim onih koji vrijede, ne želim više sudjelovati. Mi imamo ponos i poštenje i ne mislimo nikoga žicati ili vući za rukav. Naš je ultimatum jasan, na politici je da odgovori", rekao je Kavran.

Kad se pogledaju brojke izdvojene iz proračuna Grada i Županije u ovoj godini, podaci su zbilja porazni. Županija je primjerice kroz svoju Zajednicu sportova dala klubu u pet mjeseci 26 600 kuna, što je dotacija za tri mjeseca, a trenutno je stanje na računu Zajednice nula. "Ovaj Klub može opstati i biti jednako uspješan, ako ne i bolji, ukoliko nam se osigura nesmetan i besplatni trening te 100 tisuća eura godišnje. Ako se to nekome čini previsoki iznos, kazat ću da je u Sisku nedavno direktor RK Siscije dao otkad jer je Grad mjesečnu dotaciju smanjio s 300 na 200 tisuća kuna. Meni je zbog toga svega savjest čista, nek ne bude onima koji nisu dali ni tuđe novce a kamoli svoje", rekao je Kavran za kraj.

Zbog odustajanja od Kupa MKA*IPC će snositi HRS-ove sankcije, najvjerojatnije novčano oko 15 tisuća kuna i zabranu igranja Kupa od godine dana. No, klupsku Upravo to uopće ne interesira. Dosta im je obećavanja, dosta im je moljakanja. Na potezu su Županija i Grad.

Paket24 Premijer liga, Liga A

1RK Zagreb 14509:374+13528
2Sesvete 14445:378+6723
3Varaždin 1930 14428:442-1415
4Gorica 14410:405+511
5Trogir 14369:387-1811
6Karlovac 14363:432-699
7Osijek 14370:434-648
8Moslavina 14379:421-427

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 23:04
    MKA IPC je dobar klub...ima i publiku: kada dođe neki jači klub kao CO Zagreb...dvorana se napuni do kraja...prije dvije sezone igrali su u Europi...svaku utakmicu je bila puna dvoran...pazi igrali su u europi a ulaznica 10 kn...i sada ce biti tako ako se ude u europu...i zato ja molim zupaniju da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Krokodil01.06.2010. u 18:55
    nazalost odgovor ti je u kosarci i odbojci :(
    Krokodil
  • Balthazar01.06.2010. u 18:41
    Pitanje je da li je Gobac uništio hrvatski rukomet ili bez Gopca ne bi bilo ni jakog Zagreba, a možda zbog toga ni reprezentacije. Isto kao što je pitanje da li je Mamić (kojeg ne mogu smisliti) uništi HNL ili bi bez Mamića bila još gora. Mislim da bi bez takvih fanatika naš sport ipak više... [više na forumu]
    Balthazar
  • Balthazar01.06.2010. u 14:45
    Mislim da bi svatko tko misli da lokalna zajednica ne bi trebala financirati neki sportski klub trebao raditi (dobrovoljno) u klubu. Većina klubova u današnje vrijeme može opstati samo na taj način jer se sponzora nema. Manji dio su klubovi koje gura politika ili neki lokalni moćnik, a takvi vrlo... [više na forumu]
    Balthazar
  • Obrisan korisnik01.06.2010. u 14:35
    Gobac je uništio naš domaći rukomet, ali još nije shvatio da bi i zagreb bio jači da ima jaču ligu!
    Obrisan korisnik