Nogomet

Koliko mogu Crne zvijezde?

Mario Plavčić • nedjelja, 06.06.2010.
Koliko mogu Crne zvijezde?

Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj prije četiri godine Gana je, kao najmlađa reprezentacija natjecanja, uspješno debitirala prolaskom u drugi krug. Mogu li aktualni svjetski prvaci U20 pojačani s nekoliko iskusnih igrača učiniti korak više u odnosu na 2006. godinu?

Crne zvijezde su prva afrička reprezentacija koja je osigurala nastup u JAR-u, a mnogi ih svrstavaju i među favorite Skupine D. Zahvaljujući boljoj gol-razlici od Gabona, izabranici Milovana Rajevca izborili su završnu rundu kvalifikacija, a protivnici su im bili Mali, Sudan i Benin. Ostvarivši četiri pobjede uz po jedan remi i poraz, osigurali su nastup na Svjetskom prvenstvu.

MILOVAN RAJEVAC

56-godišnji izbornik Gane igračku karijeru započeo je u Borcu iz Čačka, a igrao je još i u Crvenoj Zvezdi, Vojvodini te za Slobodu iz Užica. Trenersku karijeru "brusio" je upravo u Slobodi, a nakon toga u Crvenoj Zvezdi, zatim Vojvodini, pa 2008. godine preuzima Borac iz Čačka. Rajevac je treći Srbin u posljednjih šest godina koji je izbornik Gane. Prije njega, za čelu Gane bili su Milan Živadinović i Ratomir Dujković. "Ova momčad je gladna uspjeha i uvjeren sam da možemo daleko dogurati. Skupina je to vrlo kvalitetnih pojedinaca koji su spremni za najveći izazov i nitko ne zna gdje nam je granica", izjavio je Rajevac uoči putovanja u JAR.

Okosnicu ove reprezentacije čine igrači koji su iskusniji za nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a uz njih tu su i prošlogodišnji svjetski prvaci za uzrast do 20 godina koji su finalu svladali Brazil nakon jedanaesteraca. Valja naglasiti da u mlađim uzrastima spadaju među najuspješnije reprezentacije - uz prošlogodišnji naslov u kategoriji U20, Gana je bila dvostruki svjetski prvak do 17 godina i dvostruki doprvak u istom uzrastu.

Zvijezde selekcije Gane su Muntari iz Intera, Asamoah iz Udinesea, Appiah iz Bologne, Pantsil iz Fulhama, no najveće zvijezde ipak neće biti - Michael Essien će propustiti Svjetsko prvenstvo zbog ozlijede desnog koljena. Iako se nagađalo da će se oporaviti do početka prvenstva, stručni tim liječnika iz Chelseaja i reprezentacije Gane zaključio je da Essien neće biti spreman.

U pripremama za Svjetsko prvenstvo reprezentacija Gane odigrala je tri prijateljske utakmice. Početkom ožujka gostovali su u Sarajevu gdje su poraženi od Bosne i Hercegovine rezultatom 2:1, a strijelac za Ganu bio je Muntari. Težak poraz doživjeli su i 1. lipnja u Rotterdamu gdje su domaćini bili bolji rezultatom 4:1. Jedini pogodak za Ganu postigao je Gyan. Posljednji susret pred put u JAR nogometaši Gane odigrali su protiv Latvije i upisali jedinu pobjedu u pripremnom razdoblju. Rezultat je bio 1:0, a strijelac pobjedonosnog pogotka bio je Owusu-Abeyie u posljednjim trenucima susreta.

Snage

Najveća prednost ove reprezentacije je momčadski duh, a vrlo važan čimbenik je da većina reprezentativaca igraju značajne uloge u svojim klubovima. Crne zvijezde vjeruju u nešto veliko, posebice nakon prošlogodišnjeg naslova svjetskih prvaka U20.

Slabosti

Izostanak Michaela Essiena. Zasigurno najpopularniji igrač u Gani nakon Abedija Pelea neće biti na raspolaganju i to je najveći problem reprezentacije Gane, a to se vidjelo i na pripremnim utakmicama.

Očekivanja

Uspjeh: U skupini s Njemačkom, Srbijom i Australijom izabranici Milovana Rajevca tražit će prolaz u drugi krug, a uspjeh bio kada bi se učinio korak više u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj tj. prolaz u četvrtfinale.

Realno: U svakom slučaju, Gana može u drugi krug, no osmina finala je realan domet ove selekcije i malo tko u Gani bio bi nezadovoljan takvim ishodom. Sve više bilo bi veliko ostvarenje za ovu momčad.

Neuspjeh: Ispadanje u prvoj fazi natjecanja svakako je neuspjeh za ovu selekciju jer, unatoč izostanku Essiena, imaju iskustvo s prošlog SP-a, a ujedno i kvalitetu više u mladim svjetskim prvacima koji su željni dokazivanja i na ovom velikom natjecanju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 01:00
    Na žalost po njih bez Essiena mogu proči dalje samo uz enormnu dozu sreće. A gledajući rezultate pripremnih utakmica mislim da je nemaju dovoljno.
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack06.06.2010. u 18:33
    Uzdam se u Ganu da bi mogla Srbiju izbacit :D
    Captain Jack
  • cameosis06.06.2010. u 17:26
    essien je najpopularniji igrač nakon legendarnog anthonya yeboaha, najboljeg igrača ghane svih vremena.
    cameosis