Nogomet

Nigerijski junak i akrobat

Ante Zovko • četvrtak, 10.06.2010.
Nigerijski junak i akrobat
Foto: EPA

Sedmogodišnji suživot Obafemija Martinsa i nigerijske reprezentacije u nekim je razdobljima bio iznimno turbulentan. Grešaka je bilo s obje strane, ali srećom po Nigerijce baš je 25-godišnji napadač bio onaj koji je Orlove odveo u Južnoafričku Republiku, gdje će u teškoj skupini pokušati izvesti poneko svoje poznato slavlje...

Sve je započelo 29. svibnja 2004., kad je 19-godišnji Obafemi Martins, tada perspektivni napadač milanskog Intera, debitirao protiv Republike Irske i odmah postigao pogodak. Solidne igre s ponekim bljeskom u Interu osigurale su mu mjesto u nigerijskoj momčadi za Afrički kup nacija 2006., gdje je odigrao svih šest utakmica i osvojio broncu.

Obafemi Martins

Datum i mjesto rođenja: 28. listopada 1984., Lagos
Reprezentacija: Nigerija
Aktualni klub: Wolfsburg
Dosadašnji klubovi: Inter (2002.-2006.), Newcastle (2006.-2009.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 31
Golovi: 16

No, komplikacije su počele u ljeto iste godine: kako su Inter pojačali Crespo i Ibrahimović, mladi je napadač dogovarao transfer u Newcastle. U međuvremenu je na stranicama Nigerijskog nogometnog saveza osvanuo podatak da je Martins rođen 1978., po čemu bi u tom trenutku bilo 28 godina. Savez se ispričao zbog pogreške, ali Martins je zaprijetio da više neće nastupati za reprezentaciju jer mu je zbrka ugrozila prijelaz na Otok.

Nakon što se nije pojavio na utakmici protiv Gane, u kojoj je trebao nastupati, Martins se opravdavao da je bio u posjetu bolesnoj majci u rodnom Lagosu. Tadašnji izbornik Augustine Eguavoen zaprijetio da će ga potpuno izbaciti iz reprezentacije, ali se Martins ispričao i vratio se već sljedećeg mjeseca.

Tri sezone u Newcastleu, gdje je "naslijedio" velikog Alana Shearera, obilježili su golovi, oscilacije u formi, borba za poziciju u momčadi s Owenom, Vidukom i ostalima, ali i ozljedama. Na kraju i ispadanjem u niži rang.

Nonšalantan, ali pouzdan

Lars Lagerbäck preuzeo je Nigeriju tek u veljači ove godine i Martinsov status junaka kvalifikacija nije ga nimalo impresionirao. Prije nego što je objavio igrače na koje će računati u pripremama, izjavio je kako Martins mora popraviti svoj odnos prema treningu i općenito odgovornost ako želi u JAR. Martins se ipak pronašao na konačnom popisu, usprkos solidnoj konkurenciji, između ostalog i zbog toga što je postigao 16 golova u 31 nastupu, dakle po jedan u svakom drugom susretu.

2008. je propustio Kup nacija, a kasnije i dobar dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U siječnju ove godine u Angoli opet nije mogao značajnije pridonijeti na putu do nove nigerijske treće pozicije na afričkoj smotri. Međutim, pojavio kad je bilo najpotrebnije - u posljednjem dvoboju kvalifikacija protiv Kenije u Nairobiju, gdje je s dva pogotka preokrenuo rezultat na 3:2, čime je Nigerija osigurala prvu poziciju ispred Tunisa, koji je istog dana izgubio na gostovanju u Mozambiku.

Prije druge sezone u Wolfsburgu, u koji je došao u kolovozu 2009., Martins će biti jedan od ključnih ljudi Larsa Lagerbäcka u Južnoafričkoj Republici, gdje će se Nigerijci nadati Martinsovim akrobatskim slavljima u pokušaju da se probiju iz neugodne skupine u kojoj su još Argentina, Južna Koreja i Grčka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 14:04
    Ako Oba bude u formi uz Božju pomoć idemo do kraja.Chinedu Obasi kaže "Došli smo pobijedit a ne samo igrat"
    Obrisan korisnik
  • cameosis10.06.2010. u 12:13
    obafeeeemiiii -- to, napokon pišete o pravim zvijezdama! idemo do kraja, zeleni!
    cameosis