Nogomet

Toplak: "Srbija i Slovenija imaju šanse"

Ivana Strahija, Samir Toplak • četvrtak, 10.06.2010.
Toplak: "Srbija i Slovenija imaju šanse"

U svojom prvom komentatorskom nastupu za Sportnet.hr trener Varteksa Samir Toplak najavljuje skupine A, B, C i D Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. On sam će utakmice pratiti na terasi omiljenog kafića, a drukčije ne bi bilo ni da se Hrvatska plasirala.

KRUHA I IGARA

Ovo Svjetsko prvenstvo pratit ću preko televizora. Uz dobro društvo i navijanje, ali to ipak neće biti to, jer nema Hrvatske. U Varaždinu zbilja volimo nogomet i siguran sam da bi manija vladala ulicama, sad će se SP pratiti s manje žara. Mislim da bi praćenje hrvatske reprezentacije Hrvatima, u trenutku kad im treba "kruha i igara" bilo svojevrsni ventil.

Ipak ne vjerujem da bi puno naših navijača otišlo u JAR da se Hrvatska plasirala, ja znam da ja ne bih. I inače je igranje na tom kontinentu, a posebno u Južnoafričkoj Republici, vrlo upitno zbog političke i sigurnosne situacije, već je bilo problema i bojim se da će ih biti još više. Isto tako, nije mi jasno za koga su izgrađeni ti ogromni stadioni, u tako siromašnoj zemlji na njima neće imati tko igrati nakon SP-a, a neće ih moći ni održavati.

OZLJEDE NISU SLUČAJNE

Od SP-a u JAR-u ne očekujem velike inovacije u igri, vjerujem da će većina reprezentacija igrati svoj stil, a da ćemo gledati nogomet razine Lige prvaka. To je već godinama tako, uz poneku veliku zvijezdu, poput Messija ili Ronalda, koji nose svoje reprezentacije. Ipak, mislim da će mnoge ekipe imati problema zbog ozljeda zvijezda, a one nisu slučajne.

Iza vrhunskih nogometaša je teška sezona, a imali su svega tjedan dana da se malo odmore i odmah krenuli u zamorne pripreme. Izraubani su, organizam im je umoran, ozljede su neminovne. I sad se događa da jedna Njemačka zbog Ballacka ima ogroman hendikep, Robben i njegova ozljeda Nizozemskoj znače izuzetno mnogo, a Drogba pod upitnikom za Obalu Bjelokosti je veliki problem.

PRVAK?

Volio bih da Nizozemci ponesu titulu prvaka, oni su mi tiha patnja, ali ne vjerujem da će se to dogoditi. Svakako očekujem iznenađenje u jednoj od polufinalnih utakmica, kakvo smo bili mi, ili pak Turska ili Južna Koreja. No, svi spominju Španjolsku, a Brazil je uvijek u vrhu, pa će finale ja mislim biti između te dvije reprezentacije.

Skupina A: JAR, Meksiko, Urugvaj, Francuska

Ta je skupina izuzetno izjednačena. JAR igra na domaćem terenu, to je prednost, ali nema kvalitetu. Pokušat će se ugurati među prva dva no ne vjerujem da će uspjeti. Francuzi se nameću kao prirodni favorit, ali ne blistaju u posljednje dvije godine. Mučili su se na pripremama, mučili su se u kvalifikacijama. Zato je moj favorit Meksiko, koji je naučen igrati na tim visinskim razlikama, a ostali će se tući za drugo mjesto.

Skupina B: Argentina, Nigerija, J. Koreja, Grčka

Iako su Argentinci svakako prvi favoriti skupine, mislim da imaju jako nezgodne protivnike. Nigerija igra na domaćem kontinentu i zna uvjete. Grčka s druge strane igra tvrd nogomet, primat će malo golova, ali malo i postizati, no ipak laganu prednost dajem Nigeriji kao drugom u skupini.

Skupina C: Engleska, SAD, Alžir, Slovenija

Mislim da nitko ne može naškoditi Englezima i da su oni sigurni za prolazak. Alžir po pripremnim utakmicama ne ulijeva nikakvo povjerenje i ne vjerujem da ima potrebnu kvalitetu. Iz toga proizlazi da će se za drugo mjesto boriti SAD i Slovenija, a odlučivat će međusobni dvoboj. Nadam se da će Slovenci proći i mislim da imaju velike šanse za to.

Skupina D: Njemačka, Gana, Srbija, Australija

Pitanje je koliko Nijemci mogu, no radna su ekipa i vjerujem da će proći među prva dva. Kvalitetu ima i Srbija, ali pati od "balkanskog mentaliteta" i ne čini mi se kompaktnom ekipom koja bi ulijevala povjerenje. No, zbog kvalitete je svakako favorit za prolazak skupine, a borba za to jedno mjesto bit će između njih i Gane. Australija će teško nekog iznenaditi, iako nas jest pred četiri godine, ali to više nije ta ekipa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2010. u 15:45
    nikad ne podcjenjuj brazil.tko moze rec da momcad koja ima kaku,luis f.,robinha,lucia,maicona,d. alvesa,j. cesara i ostale nije favorit?! slovenija je autsajder ako uberu jednu pobjedu neka budu zadovoljni,srbi imaju realne sanse za prolaz dalje!
    Obrisan korisnik
  • cameosis10.06.2010. u 12:10
    dragi gospodine tolplače, nemojte se provaljivati u javnosti. krajnje je vrijeme da se sp održi u africi. stupanj sigurnosti će biti na potrebnoj razini i bit će super natjecanje. u hrvatskoj su isto građene velike dvorane (i hvala bogu da ih se izgradilo) iako stanovništvo nema novaca, pa nam nije... [više na forumu]
    cameosis
  • javasluk10.06.2010. u 09:40
    E ak Brazil uđe među četiri, to bi bilo "navučeno". Svaka čast Dungi, svim njihovim igračima, ali čini mi se da pored današnje Španjolske, Argentine, Capellove Engleske teško da baš Brazil može gurati!? Osobno mi je Brazil najdraža ekipa od svih navedenih, ali za razliku od Brazila ovi su... [više na forumu]
    javasluk