Nogomet

Euro-afrička borba za prolaz

Mihaela Bradovski • četvrtak, 10.06.2010.
Euro-afrička borba za prolaz
Foto: EPA

Skupina G ponudit će čak tri reprezentacije koje njeguju atraktivan, ofenzivno orijentiran nogomet, izravne dvoboje nekoliko najvećih svjetskih imena, a gledajući skupinu s kojom se križa prvo će mjesto značiti i izbjegavanje jake Španjolske u osmini finala. Brazil je favorit pred Portugalom i Obalom Bjelokosti, dok će Sjeverna Koreja vrlo vjerojatno odigrati ulogu prolaznika...

Favorit skupine

Brazil: Unatoč brojnim kritikama koje stižu na račun odabranog kadra, Brazil je favorit skupine smrti, ali i jedna od najspominjanijih momčadi kada je u pitanju sam naslov prvaka. Skupina G sve je samo ne lagana, na brazilskom putu stoje Sjeverna Koreja, Obala Bjelokosti i Portugal, no sastav koji u svojim redovima ima Maicona, Robinha, čija vrata brani Julio Cesar, a središnjicu predvodi Kaka ostale bi reprezentacije trebao osuditi na borbu za drugu poziciju.

Sami Brazilci strahuju kako bi im uloga favorita mogla biti otežavajuća okolnost, međutim, svi od reda vjeruju kako će se na ovom Prvenstvu uspjeti prezentirati kao sastav kojemu ništa ili vrlo malo toga nedostaje. Prva stepenica ka tome oproštaj je od skupine s njenog prvog mjesta.

Realne šanse za prolazak

Portugal: Za razliku od Carioca Queirozovi Portugalci sami potenciraju priče o sebi kao o reprezentaciji koja može dogurati daleko. Optimizam s kojim je Seleçao stigao u JAR na temelju kvalifikacijskih dvoboja i ne drži vodu, no europski će Brazil zasigurno željeti pokazati kako je jači od originalnog. Koliko su njihove želje daleko od realnosti vidjet ćemo već u utakmici protiv Obale Bjelokosti.

Dodatni impuls portugalske bi akcije dobile igrama Cristiana Ronalda na razini koja se od njega očekuje, a status nosioca reprezentacije i jedine prave zvijezde ostatku portugalskog kadra mogao bi djelovati itekako inspirirajuće.

Obala Bjelokosti: Najsnažnija afrička momčad na domaćem kontinentu ne može biti protivnik od kojeg se ne strahuje. Yaya i Kolo Toure, Salomon Kalou, Emmanuel Eboue i društvo i bez Drogbe čine respektabilan i snažan sastav, te bi njihovo otpisivanje iz utrke za drugi krug bilo neozbiljno. Znaju to i Brazilci, a posebno Portugalci stoga ih najave o brzom Drogbinu oporavku nimalo ne vesele. Najvažniji pojedinci ove su sezone već sudjelovali u pobjedničkim slavljima, a zdrava atmosfera koja vlada unutar Erikssonove selekcije element je koji nije za zanemarivanje.

Autsajder

Sjeverna Koreja: Sam plasman na smotru najboljih veliki je uspjeh za ovu reprezentaciju, a u društvu superiornih protivnika prolazak skupine bio bi iznenađenje Prvenstva. Otkidanje unaprijed upisanog boda nekoj od protivničkih reprezentacija Sjeverna Koreja teško će pretvoriti u kontinuitet dobrih rezultata potrebnih za prolazak u iduću fazu.

Utakmica koju nećete propustiti

Obala Bjelokosti - Portugal: Međusobni dvoboj ove dvije vrste dat će odgovor na pitanje koliko oba sastava mogu protiv kvalitetom ravnopravnih suparnika, ali i u velikoj mjeri utjecati na izgled ljestvice nakon šest utakmica skupine smrti. Eventualni pobjednik napravit će korak prema željenom cilju, dok će poraženi morati po iznenađenje protiv Brazila. Osim prve portugalske utakmice sa zanimanjem se očekuje i njihova posljednja, ona protiv Brazila.

Igrač kojeg se isplati pogledati

Ricardo Kaka: Kada Kaka pronađe put prema protivničkoj mreži Brazil taj susret ne gubi. Baš kao i njegovu nacionalnu vrsta i Kaku u idućih mjesec dana očekuje konstantno dokazivanje kako mu je mjesto u samom svjetskom vrhu. Posebno će zanimljiv biti njegov susret oči u oči s Cristianom Ronaldom, a individualna pobjeda u tom srazu, poprati li je očekivano slavlje Carioca, za 28-godišnjeg veznjaka bila bi prvi veliki uspjeh na Prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis11.06.2010. u 04:19
    ajmo korejci!
    cameosis
  • Obrisan korisnik11.06.2010. u 01:37
    OB može i bez Drogbe, ako srede glave i odigraju kako ih uče u Europi, taktički disciplinirano.
    Obrisan korisnik