Nogomet

Čabalala i zašto se ne udati za nogometaša

Bernard Jurišić • petak, 11.06.2010.
Čabalala i zašto se ne udati za nogometaša
Foto: EPA

Otvorili smo, eto, Svjetsko prvenstvo, vidjeli prve dvije utakmice i donijeli prve zaključke. Svakoj od četiri momčadi iz skupine A pripao je po bod i tu će sve ostati otvoreno do zadnjeg kola. Francuzi su očekivano razočarali, domaćini ugodno iznenadili...

Nakon prvog dana Svjetskog prvenstva ne znamo ništa više nego što smo znali i dan prije otvaranja. Domaćini Južnoafrikanci izborili su bod protiv Meksikanaca, a mogli su i sva tri da je Mphela ciljao nekoliko centimetara preciznije minutu prije kraja kad je pogodio vratnicu.

Francuzi su odigrali u skladu s očekivanjima, nisu ni na koji način pokazali da bi trebali biti favoriti protiv Urugvaja, koje nisu uspjeli nadigrati ni u završnih desetak minuta igračem više. Četiri reprezentacije iz skupine A tako su bilo kakvu odluku pomaknuli prema naprijed, no s obzirom na danas pokazano - nitko od ovih neće dalje od osmine finala.

Igrač dana

Siphiwe Tshabalala strijelac je prvog pogotka na Svjetskom prvenstvu 2010. i kao takav može dobiti epitet igrača dana. Veliku konkurenciju nije imao, jer preostala 54 igrača koji su istrčali na travnjak prvog dana nisu bili nešto inspirirani. Neka ovo bude dan Tshabalale, tko zna kad će opet biti.

Tragičar dana

Nicolas Lodeiro s 21 godinom ostvario je san i zaigrao za svoj Urugvaj na Svjetskom prvenstvu. Igrao je samo 19 minuta, jer je nakon ulaska u 63. minuti prvi žuti karton zaradio dvije minute kasnije, a drugi u 82. i u suzama napustio travnjak. Isplači se Nicolase, pa probaj ponovno za četiri godine.

Potez dana

U trećoj minuti sudačke nadoknade Francuzi su na poklon od japanskog suca dobili sumnjiv slobodan udarac s dvadesetak metara iz gotovo idealne pozicije. Nakon dvominutnog natezanja i namještanja, lopti je iz koraka prišao Thierry Henry i pogodio u živi zid. Možda je to samo do mene, jer me užasno iritiraju igrači koji smatraju da su prekvalitetni za hvatanje zaleta, ali da sam Domenech nakon utakmice bih napravio sinergiju svojeg stopala i Henryjevog donjeg dijela leđa. Sreća Henryjeva, pa Domenech nisam.

Gol dana

Izbor je bio težak, ali nakon detaljne i opsežne analize svih postignutih pogodaka prvog dana, odlučio sam se za Tshabalalu. Ne samo zato što mi je "čabalala" baš jedna zgodna riječ kojom bih unaprijed mogao sažeti svoje dojmove o ovih mjesec dana Južne Afrike koji su pred nama, nego i zato što je Južni Afrikanac baš dobro "stisnuo" onu lelujavu Fifinu loptu i zakucao je pod gredu.

Izjava dana

U trenucima završavanja Dnevnika prvog dana (mog, ne Šprajcovog), HTV-ova Afrovizija ulazila je u završne minute. U jednom od "onih" priloga, neko žensko manekensko čeljade izreklo je mudrost koja jednostavno mora biti izjava dana na čitavom prostoru od Hrvatske do Južne Afrike. "Ja osobno ne bih htjela biti žena nogometaša, jer to povlači veliku odgovornost i teret". 'Ajde sad - nadmašite!

Promašena prognoza dana

Zagrebački dio prognozerske redakcije zapalio se za Meksikance, a dogodio im se - Tshabalala. Malo više povjerenja u domaćine, momci, nisu Afrikanci veslo sisali. Dobro, pogodili ste remi u večernjoj utakmici (Dario, sakrij se iza mase), no što da je Henryju ego šapnuo "Rođo, ipak uzmi zalet"?

Bolest dana

Ruptura membranae tympani je naziv za rupturu ili rupu u bubnjiću uha do koje može doći kao posljedica ozljede, upale ili u našem slučaju - vuvuzele. Liječiti sniženjem visokih tonova na vašem televizoru i zapitati se je li našim problemima kumovala nevidljiva sprega Fife i moćnih korporacija koje upravljaju slušnim aparatima?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Buljko12.06.2010. u 18:05
    Kaj je točno rekao? :)
    Buljko
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 11:06
    Potez dana: Lopta u 16metara udari urugvajskog igrača slučajno u ruku, a Henry prema sucu neka svira penal zbog ruke. E pravi se javijo...
    Obrisan korisnik
  • Gomez6912.06.2010. u 10:27
    svi mi imamo opciju na tv-u mutirati zvuk,... i vrlo jednostavno pustit neku opaku stvar na liniji, ili samo upaliti radio, ---a ako smo tolko zagriženi za ovo prvenstvo, možemo i sami komentirati.
    Gomez69
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 02:24
    vuvuzele su retardirane sigurno, a i ti bernarde sta si zapeo sa zaletom anrija toliko, nes ti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 02:13
    pa pustite ljude da trube, meni su osobno bile iritantnje one naše trube na svjetskom rukometnom 2009, a i vuvuzele se ne čuju toliko jako, osim kad komentatori ušute na tren
    Obrisan korisnik