Nogomet

Umjetnost samouništenja

Ivor Krapac • ponedjeljak, 14.06.2010.
Umjetnost samouništenja
Foto: EPA

Jedan nespretni skok i jednako nespretno igranje rukom bili su dovoljni da gurnu u drugi plan pospani dojam prve dvije nedjeljne utakmice SP-a. Za dobar nogomet trebalo se čekati njemački nastup, no Zdravko Kuzmanović pobrinuo se da bude zanimljivo i prije toga...

Zapravo, nije taj naš HNL ni tako loš - ne znam za vas, ali meni je upravo ovo došlo u glavu negdje usred drugog poluvremena dvoboja Srba i Ganaca, nakon što te dvije reprezentacije i prije njih Slovenija i Alžir nisu pokazali gotovo ništa. Odspavati, okrenuti program, ići raditi nešto drugo, bilo što što biste odabrali izgledalo bi kao bolji izbor od nastavka ove muke.

Kad imate četiri reprezentacije od kojih nijedna nije opasna za gol suparnika, jedina šansa da netko zabije je da neka reprezentacija ili više njih postanu opasne za vlastiti gol. Zapravo, možda ima i drugih mogućnosti, ali ovog puta nisu se ostvarile - teška, za Alžirce kobna pogrešna procjena vratara Fawzija Chaouchija pomogla je Slovencima da dođu do pobjede, dok je Srbima protiv Gane presudio Zdravko Kuzmanović, o kojem malo kasnije.

Kako je ovo ipak Svjetsko prvenstvo, a ne 3. HNL Istok, u tri utakmice netko je ipak morao nešto i odigrati, a ne neočekivano, napravili su to Nijemci protiv (pre)starih Australaca. Troma i spora obrana protiv motiviranih, puno mlađih i dobro uigranih suparnika, tako nekako izgledao je recept za njemačku lepršavu predstavu i utakmicu u kojoj bi Australiju teško spasio i trust briljantnih umova na klupi, a jasno da Pim Verbeek sam tu nije mogao puno.

Bio je to dan i s tri isključenja, ravnomjerno raspoređenih po svakoj utakmici. Alžirski napadač Abdelkader Ghezzal zaradio je drugi žuti zbog ruke pred suparničkim golom i ozbiljno kandidirao za tragičara dana, Aleksandar Luković ostavio je Srbe s desetoricom prije Kuzmanovića odluke, a ta sudačka procjena se Radomiru Antiću baš i nije svidjela, dok je navečer jedini izravni crveni karton dana dobio Australac Tim Cahill - možda prestrogo, no Nijemci su već tada imali teško dostižnih 2:0.

Igrač dana

U njemačkoj šetnji kraj Australaca bilo je više raspoloženih, točnije, nitko nije izrazito podbacio, a mali korak ispred ostalih bio je Lukas Podolski. Poldi je u početnoj fazi utakmice na asistenciju Thomasa Müllera probio Schwarzera za 1:0, u nastavku je sudjelovao u još niz akcija, a sredinom drugog poluvremena nakon prodora slijeva namjestio priliku Mülleru, koji je napravio sve ostalo za povećanje na 3:0.

Tragičar dana

U oštroj, ali baš jako oštroj konkurenciji ove nedjelje, u kojoj su bili i Chaouchi, Ghezzal i Luković, titulu koju nitko ne bi htio ponio je Zdravko Kuzmanović. Ne samo što je igranjem rukom poklonio Gani 11-erac, a posredno i pobjedu, omogućivši da se u inače dosadnoj utakmici ima barem nešto za izdvojiti - još je izveo i igrokaz pred glavnim sucem i njegovim pomoćnikom pokušavajući ih uvjeriti "nisam ja" ili "to nije moja ruka" ili nešto treće. Štogod bilo, bilo je osuđeno na neuspjeh.

Potez dana

Ako ste pomislili da je Thomas Müller možda zakinut u izboru igrača dana, utjeha za njega i za vas nalazi se u ovoj kategoriji. Kod pogotka za njemačkih 3:0 napravio je većinu posla, prvo lažnjakom kojim je izbacio Scotta Chipperfielda iz igre, a zatim neobranjivim udarcem od stative iza leđa Marka Schwarzera.

Pogodak dana

Müllerov lažnjak i udarac našli bi svoje mjesto i u ovoj kategoriji, ali da ne budemo baš monotoni i jednolični kao ono što ovih dana često čujete na tv-u, a obećao sam samom sebi da to neću spominjati - izdvojit ćemo njemačku "točku na i". Pogodak Cacaua nakon još jedne iz niza brzih i lijepih njemačkih akcija, na asistenciju Mesuta Özila, donio je izabranicima Joachima Löwa konačnih 4:0.

Izjava dana

Sve što brani taktiku Raymonda Domenecha je dovoljno dobro za izjavu dana, to je aksiom, pa u nedostatku drugih ideja, pomoći će i Patrice Evra. "Taktika je bila dobro postavljena, nismo ju primijenjivali prvi put. Možda protiv Meksika možemo nešto promijeniti, vidjet ćemo", rekao je Evra o nastupu svoje momčadi u prvoj utakmici, bez golova protiv Urugvaja, u kojoj nisu baš oživjeli nadu francuskih navijača da će na oproštaju od Domenecha biti sreće.

Promašena prognoza dana

Stručni Sportnetov žiri u sastavu Marin Vuković - Vedran Babić - Branimir Korać (za prijatelje i rodbinu MBK) trenutno se kupa u šampanjcu slaveći što su baš svi pogodili da Australija nema šanse protiv Nijemaca. No, nije sve bilo tako ružičasto.

Naš urednik košarke (pogledati impresum) nije vjerovao Slovencima protiv Alžira, a Srbi su zbunili baš sve. Nije ih pogodio nitko, najbliže je bio Marin prognozirajući remi - no, opet, rečenica "očekujem vrlo dobru utakmicu, ponešto golova" nije baš pogodila cilj.

Dresovi dana

Australski. Plavo, tamnoplavo, žute crte, žuti brojevi - ne hvala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis14.06.2010. u 15:39
    ne baš -- mertesacker je poznat da igra rukom ako zakasni, to mu se dogodilo i protiv olića u finalu njemačkog kupa. samo što mertesacker to pametno radi, kuzmanović ne.
    cameosis
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 15:34
    eto ja ću se potruditi. u čemu je razlika? kuzmanovic ima očitu namjeru igrati rukom, ruka je u neprirodnom položaju, izravno je utjecao na igru i spriječio dobru priliku gane. njemačka ruka? lopta je više napucana nego što igrač ima namjeru igranja rukom. jednostavno bi bilo pretjerano tako nešto... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 14:41
    Ne zelim da osporim pobedu Gane ili da pricam kako nas je sudia ostetio (smatram da je penal bio cist ko suza) ali voleo bih da mi neko objasni koja je razlika izmedju penala za ganu i nedosudjenog penala za Australiju pri rezultatu 2:0 kada je nemacki igrac igrai rukom u trenutku kada je lopta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 10:52
    jedina kvalitetna tekma dosad je bila njemacka australija uz nju su ghana-srbija i engleska-sad bile zanimljive i napete makar nije bilo lijepog nogometa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 10:46
    Definitivno samo mala izmjena, Mueller za igrača dana a Podolski za gol dana! Potez dana... možda onaj trodupli pas Podolski - Klose samo da je ušlo :)
    Obrisan korisnik