Nogomet

Toplak: "Ispod razine očekivanog"

Ivana Strahija, Samir Toplak • ponedjeljak, 14.06.2010.
Toplak: "Ispod razine očekivanog"
Foto: EPA

Varteksov trener Samir Toplak secira utakmice prvog kola skupina A, B, C i D, a ukupni je dojam – nogomet ispod razine očekivanog.

Na žalost, nismo se nagledali dobrih utakmica u prvim susretima reprezentacija u skupinama A, B, C i D. Razočaran sam skoro svima, osim Njemačkom i Južnom Korejom, koje su odigrale po devedeset dobrih minuta. Nisam siguran još, nakon samo jedne utakmice, koliki udio u dobroj igri ima njihova kvaliteta, a koliko slabost njihovih protivnika.

Što se kvalitete nogometa tiče, nisam vidio ništa revolucionarnog, igrao se tvrd nogomet bez lepršavosti. Mogu čak reći da su neke utakmice bile dosadne, to je šteta.

Što se tiče već "opjevanih" vuvuzela, iritiraju na TV prijenosima, a mogu tek zamisliti kako je onima na stadionu i onima na travnjaku. Komunikacija trenera i ekipe je nemoguća, a vidim da i igrači među sobom imaju problema zbog slabe čujnosti. Ja bih u takvim uvjetima jako teško mogao voditi momčad.

1. kolo

Skupina A: Urugvaj – Francuska 0:0, JAR – Meksiko 1:1
Posebno mi je razočaranje Francuska, čini se da taj spoj igrača uopće ne funkcionira i uvjeren sam da će i u ostalim utakmicama Tricolori imati problema.
Meksiko i dalje ostaje moj favorit, za prolazak skupine. Vidjelo se da su bolji od domaćina Prvenstva, dominirali su u prvom poluvremenu, ali nisu iskoristili svoje šanse. Takve su stvari jezičac na vagi.

Skupina B: Argentina – Nigerija 1:0, Južna Koreja – Grčka 2:0
Argentinci su iskoristili svojih početnih 15 minuta pritiska, ali kad se u obzir uzme cijela utakmica, mislim da Nigerija nije za otpisati, jer je dobro parirala Argentini.
Grčka se još dobro držala, ali je na vidjelo došlo koliko su bili izbezumljeni. To je stara, nepokretna ekipa, čini se nedostojna Svjetskog prvenstva. Hrvati su sigurno bolji od Grka.

Skupina C: Alžir – Slovenija 0:1, Engleska – SAD 1:1
Utakmica Alžira i Slovenije bila je baš nekvalitetna, a jasno je da ni jedna ekipa nema igrača koji bi iskakao iz mase. Slovenci su iskoristili igrača više, zabili gol i sad imaju tri velika boda. No, ne ulijevaju povjerenje.
Iako smo znali da je SAD motorična ekipa, malo nas je očekivalo da će baš od Engleza uzeti bod.

Skupina D: Njemačka – Australija 4:0, Srbija – Gana 0:1
Nijemci su pokazali što znači pravi radni stroj. Svi do jednog radili su zajedno na postizanju cilja, a treba imat na umu da su oni čak i mlada ekipa.
I Gana je dosta ugodno iznenađenje, najmlađa ekipa na Prvenstvu je zajedno već duže, to se vidi, vjerujem da će s Nijemcima odlučivati o prvaku skupine. S druge strane, pokazao se balkanski mentalitet Srba koji sam najavio.

2. kolo

Mislim da će najzanimljivija biti utakmica Njemačke i Srbije. Srbi će igrati pod dodatnim pritiskom i loviti zadnji vlak za drugi krug, dok će Nijemci, na krilima euforije, željeti već u drugom kolu osigurati prolaz. Ta ekipa već 24 godine nije izgubila utakmicu u grupi, to je strašna serija. Zadnji su ih put u tom početnom dijelu natjecanja uspjeli svladati Danci 1986. godine u Meksiku, bilo je 2:0.

Od ostalih utakmica, Francuzi i Meksikanci odigrat će tvrdu utakmicu, a vjerujem da će Englezi morati eksplodirati u tom drugom kolu i poraziti Alžir. Mislim da će Nigerija pregaziti Grčku i konačno riješiti to pitanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 08:28
    Los nogomet, losa atmosfera... ceka se SP u kosarci, to ce bit uzitak...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 01:30
    recime ti barem nekoga ko bi bio spreman u prvoj svojoj utakmici svjetskog prvenstva izgubit utakmicu, vidljivo je da su sve reprezentacije usle u utakmicu puno zatvorenije nego inace tako da u 2. krugu ocekujem puno otvoreniju igru i golova od svih reprezentacija jer neke ce si tako osigurati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 22:12
    hnl je liga prvaka za ovo !!! biliću majstore....zajebo si priliku generacije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 20:15
    najgore prvenstvo koje pamtim, daleko!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 19:45
    njemci odlicni,ostali se jos zagrijavaju! nekako imam osjecaj da ce brazil opet pruziti najvise iako nema svojih umjetnika...
    Obrisan korisnik