SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina G, 1. kolo, 15.06.2010, 20:30 h, Johannesburg, Stadion Ellis Park, gledatelja: 54.331
Suci: Viktor Kassai, Eros, Vamos (svi Mađarska)
Brazil
Brazil
Maicon 55'
Blumer Elano 72'
2:1(0:0) Sjeverna Koreja
Yun-Nam Ji 89'
Sjeverna Koreja

Brazil teško slomio Sjevernu Koreju

Bernard Jurišić • utorak, 15.06.2010.
Brazil teško slomio Sjevernu Koreju
Foto: EPA

Dugo su disciplinirani i ozbiljni nogometaši Sjeverne Koreje mučili Brazilce i nadali se da mogu izdržati do kraja. No dva bljeska brazilske maštovitosti ipak su donijela prve bodove "cariocama" i postavila ih na prvo mjesto ljestvice nakon prvog kola...

Brazil
Sjeverna Koreja
Brazil
Sjeverna Koreja
1
Julio Cesar
2
Maicon
3
Lucio
4
Juan
5
Felipe Melo
(do 84')
6
Michel Bastos
7
Blumer Elano
(do 73')
8
Gilberto Silva
9
Luis Fabiano
10
Kaka
(do 78')
11
Robinho
Pričuvni igrači
13
Daniel Alves
73'
21
Nilmar
78'
18
Ramirez
84'
Trener
Carlos Dunga
1
Myong-Guk Ri
2
Jong-Hyok Cha
3
Jun-Il Ri
4
Nam-Chol Pak
5
Kwang-Chon Ri
8
Yun-Nam Ji
9
Tae-Se Jong
10
Yong-Jo Hong
11
In-Guk Mun
(do 80')
13
Chol-Jin Pak
17
Yong-Hak An
Pričuvni igrači
6
Kum-Il Kim
80'
 
 
Trener
Jong-Hun Kim

Čitav se svijet podsmjehivao optimizmu Sjevernih Korejaca, koji su najavljivali da na megdan s Brazilcima izlaze ravnopravni, u nekim stvarima čak i s prednošću. Nakon onoga što su prikazali u prvih 90 minuta na Svjetskom prvenstvu, mnogi su shvatili da se Korejci uopće nisu šalili.

Dva ista Paka

Mnogo je reprezentacija koje u svojim redovima imaju igrače istih imena ili istih prezimena, no samo Sjeverni Korejci imaju dvojicu igrača s potpuno identičnim imenom i prezimenom. Nam-Chol Pak je u korejskoj momčadi bio i u počenoj momčadi i na klupi i napravio probleme mnogim izvjestiteljima i bazama podataka diljem svijeta.

Vezane vijesti

Čvrsti i disciplinirani do besvjesti, sa shematiziranim kretanjama, uigranim pozicijama i nemaštovitim potezima držali su Brazilce daleko od svojih vrata čak 55 minuta, sve dok ih nije presjekao neki će reći slučajan, a neki majstorski potez Maicona. Tko zna kako bi se utakmica odvijala da se nije dogodio taj bljesak brazilskog desnog bočnog nakon jedne od rijetkih dubokih lopti koje su prošle u korejski kazneni prostor.

Sedmica je brojka koju smo najčešće bilježili u lošem i nezanimljivom prvom poluvremenu. U 7. minuti iz daljine su prijetili Elano i Robinho, u 17. Korejac Jong-Hyok Cha, a u 27. Maicon gađa bliži kut, ali korejski vratar dobro reagira. Zgusnuti Korejci odlično su se branili, a put prema njihovim vratima nisu pronalazili čak ni najmaštovitiji nogometaši na svijetu.

Majstorija Maicona

Drugi dio Brazil otvara slobodnim udarcem iz idealne pozicije s 20 metara, a loptu je na iznenađenje auditorija dobio mladi Bastos, a ne Kaka ili Robinho. No, nije se nametnuo za ubuduće, iako je jasno da u nogama ima top karakteristika Roberta Carlosa.

Statistika

Udarci: 26/11
Udarci u okvir: 10/3
Posjed lopte: 63%/37%
Prekršaji: 9/10
Točna dodavanja: 595/239

55 minuta Korejci su se uspješno branili, no onda je jedan bljesak kvalitete Maicona skinuo golem teret s leđa "selecaa". Prošla je konačno jedna okomita lopta kroz obranu Sjeverne Koreje, Maicon je u sprintu trčao da je spasi ispred gol-aut linije, a onda s pola metra udaljenosti od nje umjesto prema suigračima u sredini poslao prema mreži i iznenadio korejskog vratara. Krasan pogodak za brazilsko vodstvo.

Brazilci su se konačno malo opustili i lopta je lakše krenula prema korejsim vratima. Prijetili su Bastos i Luis Fabiano, no tek je Elano opet pronašao put prema korejskoj mreži. Dobio je sjajnu loptu od Robinha s lijeve prema desnoj strani, iz prve joj promijenio smjer i poslao u "malu mrežicu" za 2:0 i definitivno bilježenje prvih brazilskih bodova u Južnoj Africi.

Korejci zaslužili počast

Dvaput je nakon drugog pogotka zaprijetio novoušli Nilmar, no Sjeverni Korejci na kraju su ipak dobili satisfakciju pogotkom koji im neće donijeti bodove, ali hoće učvrstiti sliku o dobroj predstavi protiv najtalentiranije momčadi svijeta. Bila je to gotovo pa "brazilska" akcija, duga lopta, povratna glavom na Jun-Nam Jia koji vara Julija Cesara za konačnih 2:1.

Brazil je tako ipak startao pobjedom na Svjetskom prvenstvu, ali nikoga nije oduševio prezentacijom. Korejci čvrsti i disciplinirani, imat će i Portugalci i Obala Bjelokosti puno posla i muke da probiju njihove redove.

SP 2010. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Obala Bjelokosti0:0Portugal
Brazil2:1Sjeverna Koreja
1Brazil 35:2+37
2Portugal 37:0+75
3Obala Bjelokosti 34:3+14
4Sjeverna Koreja 31:12-110

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis16.06.2010. u 20:16
    i još nešto -- tuki su korejce kao konji i sudac gnjida im nije davao kartone -- od sada za takav odvratan pristup protiv brazila drukam.
    cameosis
  • cameosis16.06.2010. u 20:13
    ma ajde, sada svi pišu kako su sjeverni korejci bili dobri ... tko imalo ozbiljno prati međunarodni nogomet, znao je to i prije! pa nisu oni pali s marsa, igrali su kvalifikacije koje su se mogle pratiti preko satelita. igraju tehnički, imaju izvrsnu kondiciju i domaće utakmice igraju pred 120... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 08:54
    super komentar
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 03:26
    Šta reć nego zapljeskat ovome iznad.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2010. u 03:22
    Ova utakmica mi je spasila SP ne radi Brazila nego S.Koreje koja je pokazala da jos negdi na ovom svitu postoji ekipa anonimaca koja moze parirati najjacima bez da imaju vrhunske trenere i uvijete treniranja od kada su se poceli baviti nogometom, stotine utakmica u nogama na najvisem nivou, place... [više na forumu]
    Obrisan korisnik