SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina A, 2. kolo, 16.06.2010, 20:30 h, Tshwane/Pretoria, stadion Loftus Versfeld, gledatelja: 43000
Suci: Busacca, Arnet, Buragina (svi Švicarska)
Južna Afrika
Južna Afrika
0:3(0:1) Urugvaj
Diego Forlan 24', 80' (11m)
Alvaro Pereira 90'+5'
Urugvaj

Video: Forlan dvaput za slavlje Urugvaja

Marin Pintur • srijeda, 16.06.2010.
Video: Forlan dvaput za slavlje Urugvaja
Foto: EPA

Drugo kolo Svjetskog prvenstva su otvorili domaćin, Južnoafrička Republika i Urugvaj. Gosti su bili uspješniji i s pobjedom 3:0 došli na korak od plasmana u drugi krug natjecanja.

Južna Afrika
Urugvaj
Južna Afrika
Urugvaj
16
Itumeleng Khune
2
Siboniso Gaxa
3
Tsepo Masilela
4
Aaron Mokoena
8
Siphiwe Tshabalala
9
Katlego Mphela
10
Steven Pienaar
(do 79')
11
Teko Modise
12
Reneilwe Letsholonyane
(do 57')
13
Kagisho Evidence Dikgacoi
20
Bongani Khumalo
Pričuvni igrači
19
Surprise Moriri
57'
1
Moneeb Josephs
79'
 
Trener
Carlos Alberto Parreira
1
Fernando Muslera
2
Diego Lugano
3
Diego Godin
4
Jorge Fucile
(do 71')
7
Edinson Cavani
(do 89')
9
Luis Suarez
10
Diego Forlan
11
Alvaro Pereira
15
Diego Perez
(do 90')
16
Maxi Pereira
17
Egidio Arevalo Rios
Pričuvni igrači
20
Alvaro Fernandez
71'
21
Sebastian Fernandez
89'
5
Walter Gargano
90'
Trener
Oscar Tabarez

Na krilima odličnog Diega Forlana, Urugvaj je došao do tri boda koja bi mogla biti presudna u borbi za plasman u nokaut fazu turnira. Urugvajci su potpuno zasluženo došli do slavlja jer su cijeli dvoboj kontrolirali igru i pokazali da su uvjerljivo bolja momčad od domaćina. Dva je pogotka postigao Atleticov Diego Forlan, po jedan u svakom poluvremenu, dok je u posljednjim trenucima susreta strijelac bio Alvaro Pereira.

DVOSTRUKO SLAVLJE MUSLERE

Urugvajski su reprezentativci na najljepši mogući način čestitali rođendan svojem vrataru, Fernandu Musleri. Nesumnjivo je današnji dan bio idealan za Musleru, inače člana Lazia. Uz 24 svjećice na torti, stigla je i zlata vrijedna pobjeda Urugvaja u kojoj je Muslera uspio sačuvati netaknutu mrežu.

Dvoboj je bolje otvorio Urugvaj. Solidnu je priliku u šestoj minuti iz slobodnog udarca imao Forlan, ali ni iz dva pokušaja nije uspio prebaciti preko živog zida. Domaćini su bili orijentirani na obrambene zadatke, jedino je udarcima iz daljine pokušavao Tshabalala. Svojevrsna najava pogotku Urugvajaca je bio udarac Suareza u 23. minuti s ruba kaznenog prostora kojeg je obranio Khune.

U idućoj minuti na scenu stupa najopasniji urugvajski nogometaš, Diego Forlan. Primjetivši da je Khune malo izašao sa svojih vrata, Forlan se odlučio za udarac s otprilike 25 metara. Sreća je bila na Forlanovoj strani jer je lopta putem do mreže očešala rame Mokoene i odbila se od grede u gol. Urugvajski su igrači tijekom cijelog prvog dijela odlično stajali na terenu, dok su se domaćini poslije primljenog pogotka više otvorili, međutim, ti su napadi bili vrlo jalovi.

JAR - Urugvaj

Udarci: 10/19
Udarci u okvir: 3/6
Posjed lopte: 51/49
Prekršaji: 13/10
Udarci iz kuta: 3/4

Situacija se nije puno promijenila ni u početku drugog poluvremena. Bilo je očito da je Urugvaj za klasu bolja momčad od Južnoafričke Republike. Do povećanja vodstva su Urugvajci mogli doći u 48. i u 55. minuti. Prvo je Cavani malo zakasnio na odlično dodavanje Suareza, a kasnije je Lugano, inače branič Fenerbahcea, loptu pogodio leđima umjesto glavom nakon odličnog centaršuta Forlana.

Izabranici Carlosa Parreire su jedini put ozbiljnije zaprijetili urugvajskim vratima u 66. minuti. Mphela je na ubačenu loptu s boka stigao prije vratara Muslere, ali je s udaljenosti od pet metara pucao glavom pored gola. Konačna je odluka stigla u 76. minuti kada je Khune srušio Suareza u vrlo izglednoj situaciji za postizanje pogotka. Pravila su jasna, kazneni udarac za Urugvaj i isključenje Khunea. Forlan je silovitim udarcem pod gredu svladao pričuvnog vratara Južnoafričke Republike Josephsa koji je zamijenio Pienaara.

Do kraja susreta u još je nekoliko navrata prijetio odličan urugvajski napadački trojac Forlan – Suarez – Cavani, a treći je zgoditak postignut u posljednjoj sekundi utakmice. Na dodavanje Suareza s nekoliko metara loptu je u mrežu pospremio Pereira. Urugvaj je prikazao vrlo dobru, discipliniranu i učinkovitu igru, te su zasluženo na pragu plasmana u daljnje natjecanje. Jedino što im nije uspjelo u Pretoriji je – ušutkati vuvuzele.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Južna Afrika0:3Urugvaj
Francuska0:2Meksiko
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 20:01
    ne znam jel sam ja utjecao na to da stavite onu tablicu ili ne, ali svejedno vam hvala! :) ova stranica je najbolja za sve o sportu, a pogotovo za sp2010. još jednom hvala! a što se tiče same utakmice, igra nije niti vrijedna spomena, valjda će drugi krug koji je upravo počeo biti bolji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 15:45
    zašto nema popisa igrača, tj. one tablice koja je na svakom izvještaju osim na ovom?????? znate na što mislim, na onu tablicu s igračima, pa su nacrttani žuti kartoni i to. zašto je ovdje nema??? molim vas da je uskoro postavite zato što radim nekakvu batu podataka o ovom sp i za svaku tekmu uvijek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis17.06.2010. u 12:21
    dodao bih i da mi je pun nos likova koji dodaju bezvezne komentare samo zato što su prijavljeni na sportnetu ... ne ponovilo se ...
    cameosis
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 07:05
    Drago mi je da je Južno Afrička Republika izgubila. Pun mi je nos truba od reprezentacija koje dođu na SP samo zato što su domaćini. Da se ne ponovi Južna Koreja, nedaj Bože...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 00:39
    ajde da je više netko nešto odigrao i da sam konačno vidio par dobrih poteza! +
    Obrisan korisnik