SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 2. kolo, 17.06.2010, 16:00 h, Bloemfontein, JAR
Suci: Oscar Ruiz, Abraham Gonzalez, Humberto Clavio
Grčka
Grčka
Dimitris Salpingidis 44'
Vassilis Torosidis 71'
2:1(1:1) Nigerija
Kalu Uche 16'
Nigerija

Video: Grčka "prizemljila" Super Orlove

Nikola Vlahović • četvrtak, 17.06.2010.
Video: Grčka "prizemljila" Super Orlove
Foto: EPA

U drugom kolu skupine B sastali su se Grčka i Nigerija. U vrlo dobroj utakmici Grčka je uspjela preokrenuti rezultat i na kraju slaviti rezultatom 2:1. Nigerija je bila bolja momčad sve do 33. minute, a onda su Nigerijci ostali s igračem manje te je Grčka u potpunosti iskoristila igrača više i došla do važne pobjede.

Grčka
Nigerija
Grčka
Nigerija
 
Alexandros Tzorvas
 
Alexandros Tziolis
 
Avraam Papadopoulos
 
Giorgos Karagounis
 
Loukas Vintra
 
Dimitris Salpingidis
15
Vassilis Torosidis
 
Sotiris Kyrgiakos
 
Theofanis Gekas
(do 79')
 
Sokratis Papastathopoulos
(do 37')
 
Kostas Katsouranis
Pričuvni igrači
 
Giorgos Samaras
37'
 
Sotiris Ninis
79'
 
Trener
Otto Rehhagel
1
Vincent Enyeama
2
Joseph Yobo
 
Taye Taiwo
(do 55')
 
Danny Shittu
 
Yakubu Aiyegbeni
8
Peter Odemwingie
(do 46')
 
Kalu Uche
 
Sani Kaita
 
Lukman Haruna
 
Chidi Odiah
 
Dickson Etuhu
Pričuvni igrači
 
Chinedu Ogbuke Obasi
46'
 
Elderson Uwa Echiejile
55'
 
Rabiu Afolabi
77'
Trener
Lars Lagerback

Nakon što su u prvom kolu zabilježile poraz, Grčka i Nigerija danas su međusobno odmjerile snage. Obje momčadi tražile su prvu pobjedu na ovom Svjetskom prvenstvu kako bi ostale u igri za drugi krug. Nakon poraza od Južne Koreje, Otto Rehhagel suočio se s lavinom kritika na igru svoje momčadi, dok Nigeriju poraz od Argentine nije previše uznemirio. Zbog toga je Rehhagel Nigeriji suprotstavio izmijenjenu momčad, nadajući se da se ne može ponoviti katastrofalna igra kao protiv Južne Koreje.

Otto Rehhagel

Nijemac na klupi Grčke, Otto Rehhagel, najstariji je izbornik na ovom Svjetskom prvenstvu. Rehhagel ima 71. godinu i već je najavio da napušta Grčku nakon Svjetskog prvenstva, a slavu je stekao 2004. godine kada je s Grčkom osvojio Europsko prvenstvo.

Premda je Nigerija bolje krenula u utakmicu i došla do prednosti, na kraju je Grčka napravila preokret i zasluženo došla do pobjede. Prvih desetak minuta utakmice prošlo je bez nekih velikih uzbuđenja. Nigerija je uglavnom kombinirala i pokušavala odigrati poneku akciju, dok su igrači Grčke preskakali igru i dugim loptama pokušavali naći Gekasa koji se nalazio u napadu. Međutim, takva igra potrajala je sve do 16. minute, a onda je Nigerija povela. Slobodan udarac iz daljine izveo je Kalu Uche, lopta je preletjela sve igrače i završila iza leđa grčkog vratara. Pogotku Nigerije "kumovao" je vratar Grčke, Tzorvas, kojeg je udarac Uchea veoma iznenadio.

Povijesni grčki gol

Pogodak Dimitrisa Salpingidisa prvi je gol koji je grčka nogometna reprezentacija postigla u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava, a između ostalog donio im je i prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima. Tako će Salpingidis biti upisan "zlatnim" slovima u grčku povijest. Bio je to tek treći pogodak veznjaka za reprezentaciju.

Grčka je prvu kakvu-takvu priliku imala nakon pola sata igre. Nakon kornera glavom je pucao Sotirios Kyrgiakos, ali njegov udarac glavom otišao je preko gola Nigerije. Veliku glupost u 33. minuti napravio je veznjak Nigerije Sani Kaita. Bez ikakvog razloga nogom je udario Torosidisa, a sudac Oscar Julian Ruiz pokazao mu je izravni crveni karton. Odmah je reagirao i izbornik Grčke koji je u igru uveo napadača Samarasa u želji da što prije poravna rezultat. Blizu izjednačenja Grci su bili u 38. minuti. U odličnoj prilici našao se Salpingidis, ali Enyeama se istaknuo dobrom obranom.

Grčka je s igračem više dominirala, a u 41. minuti udarac Samarasa sa gol-crte izvadio je Haruna. Dominacija Grčke isplatila se pred kraj prvog poluvremena. Sa vrha šesnaesterca pucao je Salpingidis, a lopta je u nogu pogodila nesretnog Harunu i odbila se u gol Nigerije. Nakon što je Nigeriji isključen igrač, Grčka je zagospodarila terenom i sasvim zasluženo došla do izjednačenja. Međutim, na početku drugog poluvremena ponovno je pokušao Tzorvasa iznenaditi Uche, ali ovaj put golman Grčke bolje je reagirao.

Elderson Uwa Echiejile

Nesretni Echiejile u igru je ušao u 55. minuti zamijenivši ozlijeđenog Taiwoa. Međutim, Echiejile se i sam ozlijedio u 74. minuti te je umjesto njega Lagerback u igru poslao Rabiu Afolabija. Zanimljivo je da su se Nigeriji ozlijedila dva igrača koja igraju na istoj poziciji.

Novi problemi za Nigeriju pojavili su se u 55. minuti, kada se ozlijedio bočni igrač Taye Taiwo, a njegovo mjesto na terenu zauzeo je Elderson Uwa Echiejile. Neshvatljivo je što su napadači Grčke i Nigerije promašili u 59. minuti. Prvo je čistu priliku iz neposredne blizine propustio Gekas, odnosno, odlično je obranio Enyeama. U istoj minuti Nigerija je odigrala brzu kontru, a još bolju priliku promašio je Yakubu. U nastavku akcije lopta je došla do Obasija koji je propustio poslati loptu u prazan gol.

GRČKA - NIGERIJA

Udarci: 27/10

Udarci u okvir: 11/4

Posjed lopte: 56%/44%

Prekršaji: 13/15

Točna dodavanja: 352/266

Igrala se 68. minuta kada je Enyeama ponovno spasio Nigeriju. Majstorski je glavom pucao Georgios Samaras, ali vratar Nigerije efektnom paradom sačuvao je svoj gol. Međutim, samo tri minute nakon toga Enyeama je postao tragičar. Naime, iz daljine je pucao Tziolis, a vratar Nigerije kratko je odbio loptu na koju je natrčao Vasileios Torosidis i pogodio za vodstvo Grčke. Do kraja utakmice Nigerija je bacila sve u napad, ali nije došlo do promjene rezultata.

Ovom pobjedom Grčka je došla do veoma vrijedna tri boda koja je ostavljaju u igri za drugi krug, dok je Nigerija ostala na zadnjem mjestu u skupini bez bodova. Grčka je pokazala puno bolju igru nego u prvoj utakmici, a ključnim se pokazalo isključenje nigerijskog igrača u 33. minuti utakmice.

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Argentina4:1Južna Koreja
Grčka2:1Nigerija
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 20:00
    zašto nema popisa igrača, tj. one tablice koja je na svakom izvještaju osim na ovom?????? znate na što mislim, na onu tablicu s igračima, pa su nacrttani žuti kartoni i to. zašto je ovdje nema??? molim vas da je uskoro postavite zato što radim nekakvu batu podataka o ovom sp i za svaku tekmu uvijek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 23:39
    Meni su samo nevjerojatni naši komentatori na telki sa tolikim hvalama za "lisca" Rehhagela. Pa Grčka je bila smiješna do isključenja, a i s igračem više su pobijedili sa enormnom dozom sreće.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 20:09
    grci su stvarno imali sreće, jedva ćekam utakmicu protiv argentine da vidimo kako će reagirati nakon ove pobjede
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 18:41
    skrumpirali se nevjerojatno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 18:20
    Ma Maradona ima 19 podjednakih igrača i Messij koji nije još dao gol pa mislim da će igrat protiv grka.
    Obrisan korisnik