Tenis

Hrvatski dvoboj u trećem kolu?

Vedran Babić • petak, 18.06.2010.
Hrvatski dvoboj u trećem kolu?
Foto: Davor Sajko

Napravljen je ždrijeb trećeg Grand Slam turnira sezone u Wimbledonu. Hrvatsku će zastupati šest predstavnika, po tri u svakoj konkurenciji, a kada sagledamo širu sliku, ne možemo reći da je ždrijeb ikoga posebno mazio.

Naš najbolje rangirani tenisač Marin Čilić, wimbledonski put započet će u gornjem dijelu ždrijeba kao 11. nositelj. U prvom kolu suparnik mu je Nijemac Florian Mayer, 59. tenisač svijeta, koji je 2004. dogurao do četvrtfinala u All England Clubu i svakako zaslužuje respekt. Radi se o inače solidnom igraču na svim podlogama, ali i igraču kojemu fali konstante u igri i rezultatima.

Čiliću je ovo 4. nastup u Wimbledonu, a najbolji rezultat ostvario je 2008. kada je u osmini finala poražen od Arnauda Clementa. Prošle godine je u trileru trećeg kola u meču kroz dva dana izgubio od Tommyja Haasa. Unatoč solidnim rezultatima Mayera na travi, očekujemo pobjedu našeg predstavnika u njihovom prvom međusobnom dvoboju i nakon toga težak okršaj vjerojatno s Mardyjem Fishem koji igra protiv australske nade Bernarda Tomica u jednom od zanimljivijih duela prvog kola.

Ivan Ljubičić postavljen je za 17. nositelja i u svojem 11. uzastopnom nastupu igrat će protiv Michala Przysieznyja, 93. tenisača svijeta. 26-godišnji Poljak uživa u renkingu karijere, ali na ATP razini još uvijek čeka na prave rezultate. Ove godine je na Touru odigrao samo pet mečeva i izgubio svih pet, a u Queen'su je prošlog tjedna doživio poraz od Gillesa Müllera, što mu je bio prvi meč na travi u glavnom ždrijebu nekog ATP turnira.

Sve u svemu, ne radi se ovdje o igraču kojeg bi se Ivan trebao pribojavati i nadamo se kako su njegovi problemi s ozljedom međurebrenog mišića, koji su ga mučili u Roland Garrosu, iza njega i da će bez većih poteškoća izboriti drugo kolo, ono što mu nije uspjelo u posljednja dva pokušaja.

U drugom kolu igrao bi protiv boljeg iz dvoboja Zeballos - Lu, što je povoljan ždrijeb, a onda u trećem kolu moguć je hrvatski obračun s Čilićem, koji, naravno, mora prvo proći Mayera i potom Fisha ili Tomica.

I konačno, naš treći muški predstavnik je kvalifikant Ivan Dodig (197.). Njegov prvi suparnik je Španjolac Oscar Hernandez (124.), koji se u svojoj karijeri nije proslavio rezultatima na travnatoj podlozi. Njegov omjer na mečevima na travi u sklopu ATP turnira je 1-8, a cjelokupni omjer ove sezone blago rečeno skromnih 2-13.

Dodig iza sebe već ima tri meča u kvalifikacijama i ovo je krasna prigoda da ponovi rezultat iz Melbournea početkom sezone kada je po prvi put izborio nastup u glavnom turniru nekog Grand Slama i kada je izborio drugo kolo. U svih pet prijašnjih nastupa u Wimbledonu Hernandez je poražen na prvoj prepreci i nadamo se da će se ta tradicija nastaviti.

25-godišnji Međugorac smješten je u donji dio ždrijeba, a u slučaju pobjede nad sedam godina starijim suparnikom, u drugom kolu bi igrao protiv Serhija Stahovskija, trenutnog finalista turnira u Hertogenboschu, ili 18. nositelja Sama Querreya, aktualnog osvajača prošlotjednog Queen'sa.

Naša prva "violina" u ženskom dijelu ždrijeba, Petra Martić (77.), u prvom kolu igra protiv domaće tenisačice Elene Baltache, inače rođenjem Ukrajinke. Petri je ovo prvi seniorski nastup u glavnom ždrijebu Wimbledona, dok Baltacha ima puno više iskustva. S 26 godina na leđima, 62. tenisačica svijeta je od 2000. godine u All England Clubu propustila nastupiti samo 2006. godine, ali nikada nije otišla dalje od trećeg kola (2002.).

19-godišnjakinja iz Duća pored Splita nije u najboljoj formi i protiv Baltache će joj trebati odlična partija za prolaz u drugo kolo. Osim znatno većeg iskustva, Baltacha će imati i podršku domaće publike i za Petru je ovo veliki test. Ukoliko ga uspješno položi, u drugom kolu će je čekati još teži ispit protiv finalistice iz 2007. Marion Bartoli, koja bi trebala apsolvirati Juliu Görges. 11. nositeljica iz Francuske je, inače, u polufinalu ovotjednog turnira u Eastbourneu.

Karolina Šprem (107.) će otvoriti svoj šesti nastup u Wimbledonu protiv Amerikanke Bethanie Mattek-Sands (103.), koju je pobijedila u jedinom prijašnjem susretu i to 2007. na zelenoj zemlji Charlestona.

Mattek-Sands je prije dvije godine izborila osminu finala Wimbledona i izgubila od Serene Williams, no u međuvremenu je ispala iz društva 100 najboljih tenisačica svijeta i ovo je lijepa prilika za Karolinu da pobjedom otvori nastup na turniru na kojem je 2004. u drugom kolu iznenadila Venus Williams i otišla sve do četvrtfinala, svog najboljeg rezultata na Grand Slamovima.

U svojem prvom pojavljivanju u glavnom ždrijebu Wimbledona preporođena Mirjana Lučić (181.) nije imala sreće. Naime, ždrijeb ju je namjerio na 14. nositeljicu i lanjsku četvrtfinalisticu Victoriju Azarenku, koja je nakon nekoliko lošijih rezultata u zadnjih par mjeseci očito pronašla pravu formu. Ovoga tjedna još uvijek je "živa" na turniru u Eastbourneu gdje bi danas trebala igrati polufinale upravo protiv Bartoli.

Lučić je također u velikom usponu forme i u Birminghamu je protiv Aravane Rezai pružila solidan otpor. Može li joj ambijent Wimbledona, na kojem je 1999. zapanjila svijet i kao tinejdžerica dogurala do polufinala, pomoći kreirati senzaciju protiv 20-godišnje Bjeloruskinje, vidjet ćemo, no nadajmo se kako će opustiti ruku i barem dobro namučiti mlađahnu suparnicu, ako je već ne može pobijediti.

S druge strane, ako Azarenka ode do kraja u Eastbourneu, moglo bi se aktualizirati pitanje njenog umora, a ako pritom i Mirjana bude raspoložena kao u kvalifikacijama, sve je moguće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 22:50
    kad poćinje wimbledon???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 11:58
    ja se slazem, ali pratit cu samo mirjanu za ostale me nije bas puno briga jer da ne ocekujem puno pa sta bude bude. isto tako pratit cu na internetu jer druge solucije nemamo wimbledon ne prenosi ni eurosport ni hrt...tako da internet cini cuda . poz svima
    Obrisan korisnik
  • irilov18.06.2010. u 18:12
    da, i mene osim cilica zanima jedino mikica...
    irilov
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 14:55
    ma da cak mirjana i izgubi nije vazno..obavila je vec svoje...a bolje da izgubi od azarenke nego neke amaterke...ovako je barem mozemo gledati na tv.u...tj internetu jer su bitke slonova na HRT-u vaznije od tenisa
    Obrisan korisnik