SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina D, 2. kolo, 18.06.2010, 13:30 h, Port Elizabeth, stadion Port Elizabeth, gledatelja: 38 294
Suci: Alberto Undiano, Fermin Martinez i Juan Carlos Yuste Jimenez (svi Španjolska)
Njemačka
Njemačka
0:1(0:1) Srbija
Milan Jovanović 38'
Srbija

Srbi Nijemce bacili na koljena

Ivana Jurica • petak, 18.06.2010.
Srbi Nijemce bacili na koljena
Foto: EPA

Jedan pogodak Srbima je bio dovoljan da ostvare prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu. U uzbudljivoj utakmici slavlje Antićevoj momčadi donio je Milan Jovanović. Ključnim se za Nijemce pokazao crveni karton za Klosea, ali i nerealizirani jedanaesterac Podolskog u drugom poluvremenu. A pobjeda Srbije dodatno je zakomplicirana stanje u skupini D.

Njemačka
Srbija
Njemačka
Srbija
1
Manuel Neuer
3
Arne Friedrich
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
10
Lukas Podolski
11
Miroslav Klose
16
Philipp Lahm
17
Per Mertesacker
8
Mesut Özil
(do 70')
13
Thomas Müller
(do 70')
14
Holger Badstuber
(do 77')
Pričuvni igrači
19
Cacau
70'
21
Marko Marin
70'
23
Mario Gomez
77'
Trener
Joachim Löw
1
Vladimir Stojković
3
Aleksandar Kolarov
5
Nemanja Vidić
6
Branislav Ivanović
10
Dejan Stanković
14
Milan Jovanović
(do 79')
15
Nikola Žigić
17
Miloš Krasić
18
Miloš Ninković
(do 70')
20
Neven Subotić
22
Zdravko Kuzmanović
(do 75')
Pričuvni igrači
4
Gojko Kačar
70'
19
Radosav Petrović
75'
8
Danko Lazović
79'
Trener
Radomir Antić

U potpuno različitom raspoloženju momčadi su dočekale ovaj susret. Nijemci dodatno osokoljeni visokom pobjedom u prvom kolu, Srbima je, pak ova utakmica, bila presudna u njihovim željama da se od Svjetskog prvenstva ne oproste već nakon prvog kruga. Ključan trenutak utakmice bio je isključenje Klosea, što je momčad Radomira Antića vrlo brzo kaznila i susret tako usmjerila u svoju korist.

Svaka utakmica jedan crveni

U svakoj od tri do sada odigrane utakmice skupine D zabilježen je po jedan crveni karton. Nakon Australca Tima Cahilla, pocrvenio je i Srbin Aleksandar Luković. Tom društvu priključio se u ovoj utakmici i napadač Njemačke Miroslav Klose.

Ravnopravan je to susret bio na početku, i jedni i drugi imali su po nekoliko poluprilika. Najbolje su bile one Podolskog u sedmoj, odnosno Ninkovića u 11. minuti na suprotnoj strani. U razmaku od desetak minuta sudac je čak četiri puta vadio žute kartone, među onima koji su ga dobili bio je i napadač Elfa Miroslav Klose koji je, nešto kasnije, u 37. minuti, s leđa startao na kapetana Srbije Stankovića čime je zaradio još jedan žuti, samim time i isključujući crveni karton. Tim potezom Klose je potpuno bespotrebno na cjedilu ostavio svoju momčad koja je nakon nepune dvije minute primila pogodak.

Srbi su ekspresno realizirali brojčanu prednost na terenu. Krasić je ubacio s desne strane, visoki Žigić spustio je glavom, a Milan Jovanović sa samo četiri metra poslao je loptu u mrežu za veliko slavlje svoje momčadi. Pokušavali su Srbi iskoristii zbunjenost Nijemaca nakon isključenja, ali daleko bolje prilike, u samoj završnici poluvremena, imali su Nijemci. U sudačkoj nadoknadi sreća je bila na stani Srbije. Opasno je Antićeva momčad živjela, spasio ih je okvir gola koji je zaustavio snažan udarac Khedire. U nastavku akcije pokušao je i Müller škaricama, no, Kolarov je izbacio s gol crte.

Srbi opet igrali rukomet

Kao i u susretu protiv Gane, braniči Srbije i u susretu s Njemačkom skrivili su kazneni udarac zbog igranja rukom u svom kaznenom prostoru. Ulogu Kuzmanovića iz susreta sa Afrikancima preuzeo je Vidić, s jedinom razlikom što taj jedanaesterac Nijemci nisu realizirali pa branič Manchestera nije bio tragičar kao što je to bio Kuzmanović u porazu od Gane.

U nastavak susreta ušlo se bez igračkih promjena. Ali Njemačka je u nastavak krenula daleko agresivnije, bilo je opasno pred Stojkovićem. Prvo je u 53. minuti Schweinsteiger pucao snažno sa 17 – 18 metara, ali ravno u vratara Srbije. Dvije odlične prilike nakon toga imao je i Podolski, oba je puta pucao iskosa s lijeve strane, ali nije bio precizan. Kad već iz te dvije prilike nije uspio pogoditi novu mu je šansu dao Nemanja Vidić koji je igrao rukom u svom kaznenom prostoru.

Španjolski sudac Alberto Undiano pokazao je na bijelu točku, ali niti to Nijemci nisu uspjeli pretvoriti u pogodak i doći do izjednačenja. Loptu je na bijelu točku namjestio Podolski, pucao je lijevom nogom u donji desni kut, ali Stojković je pročitao njegov udarac i tako sačuvao prednost za svoju momčad. Nijemci su daleko više imali loptu u svom posjedu, kao da oni imaju igrača više, ali na rezultatu se to nije dalo primjetiti. Prvu opasnost pred Neureom u drugom dijelu kreirao je Krasić koji je u priliku gurnuo Jovanovića koji je uzdrmao gredu, ali označeno je zaleđe. Njemački izbornik Joachim Loew u igru uvodi i Cacaua i Marina, traži pogodak za izjednačenje.

Njemačka – Srbija

Udarci 15/10

Udarci u okvir 4/3

Posjed lopte 51%/49%

Prekršaji 19/10

Točna dodavanja 459/328

U posljednjih 20-ak minuta utakmice i Srbija je krenula malo otvorenije prema naprijed. Rezultiralo je to prilikom za Žigića, nakon ubačaja Krasića s boka, ali visoki napadač Antićeve momčad pogodio je okvir gola. Fortuna je ovoga puta bila uz Nijemce. 81. minuta donijela je i novu priliku Srbima. Ovoga puta Kačaru koji je u nastavku ušao u igru, ali niti on nije bio precizan. Njemačka je sve karte bacila u napad, no do izjednačenja nije uspjeli doći.

Pobjeda Srbije dodatno je zakomplicirala situaciju u skupini D. I Njemačka i Srbije i Gana imaju sada po tri boda, a kako dan kasnije igraju Australija i Gana evidentno je da afrička reprezentacija ima odličnu priliku napraviti korak prema drugom krugu. Za Srbiju sada stvari izgledaju daleko bolje, jer u posljednjem susretu u skupini čeka ih susret s Australijom, a eventualna pobjeda, vrlo vjerojatno, značila bi i nastavak natjecanja u Južnoj Africi.


SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka0:1Srbija
Gana1:1Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 15:41
    Danas Black Starsi daju 3 komada pa se vi onda j... te.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 15:40
    Vidit ćeš.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 15:31
    E moj super eagles,koliki si ti kompleksas,jos sam sebe lazes hahah
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 01:43
    Da,Super Eagles,bili smo toliko jadni da smo iz bunkera pogodili precku i stativu!Daj opasulji se,covece,znam da pizdite sto niste u JAR-u,ali jebiga ,ne morate zato nas da blatite!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2010. u 01:10
    A šta da ti kažem,toliko ste jadni da sa igrčem više vi napravite bunker a švabe vas ubijaju sa svih strana,ali eto imate sreće kao i smrdljivi grci pa ste nekako pobijedili.To ne znači da ćete proć dalje,jer nećete.
    Obrisan korisnik