Nogomet

Grci u nemogućoj misiji

Vedran Babić • utorak, 22.06.2010.
Grci u nemogućoj misiji
Foto: EPA

Pred nama je posljednje kolo natjecanja u skupini B. U Durbanu će snage odmjeriti Nigerija i Južna Koreja, a u Polokwaneu Grčka i Argentina. Gaučosi još uvijek nisu osigurali osminu finala, no trebalo bi se dogoditi vanserijsko čudo da se tamo ne plasiraju. Grci, pak, uvelike ovise o već spomenutoj utakmici u Durbanu.

Večeras iza 22 sata i službeno ćemo saznati imena dviju reprezentacija koje će iz skupine B proći dalje u nokaut fazu. Računajući da je Argentina sigurna, za drugo mjesto bore se Grčka i Južna Koreja. Nigerija također ima šanse, ali samo u teoriji.

Nakon što su ubilježili dvije pobjede u prve dvije utakmice, Diego Maradona i njegovi izabranici kreću po potvrdu prvog mjesta i produljenje dobre forme na jugu Afrike. S 1:0 su nadvisili Nigeriju i nakon toga s 4:1 Južnu Koreju i sada su protiv Grčke također veliki favoriti za treću pobjedu.

Carlos Tevez, napadač Argentine: Mi smo momčad koja napada. Imamo dobre, napadačke igrače i moramo to pokazati na travnjaku. Moramo odmah napasti i pritisnuti Grčku.

Lepršavi Gaučosi djelovali su impresivno u prošloj utakmici i s obzirom da je njihov plasman praktički osiguran, kao logičnim se postavlja pitanje hoće li doći do izostavljanja pojedinih igrača iz prvog sastava kako bi se njihova energija sačuvala za nadolazeće susrete.

Mnogi će na spomen te teme odmah pomisliti na najboljeg svjetskog nogometaša Lionela Messija, no Maradona je jasan glede statusa njegove najveće zvijezde. "Kada imate igrača kao što je Leo koji je najbolji na svijetu, mislim da bi bio grijeh ne dati priliku ljudima da ga gledaju. On je igrač koji može odrediti tijek utakmice i koji stvara prilike svojim suigračima."

Europski prvaci iz 2004., pak, lete na krilima neočekivanog preokreta protiv Nigerije koji im je vratio nadu u drugi krug. Ipak, ta nada ovisi o rezultatu druge utakmice u skupini, no Grci su rasterećeni i kao takvi mogu prouzročiti dosta problema Argentincima, o kojima govore biranim riječima. Jedan od takvih je i vratar Alexandros Tzorvas.

Otto Rehhagel, grčki izbornik: Argentina je prvoklasna momčad, očito je da su bolji od nas. Mi imamo svoje šanse, no bit će nam jako teško. Veliki smo autsajderi, to je sigurno, ali dat ćemo sve od sebe. Za sada samo želimo uživati u pobjedi nad Nigerijom.

"Čak i s igračima koje imaju na klupi mogu stvoriti jednu od najboljih momčadi svijeta, no nema mjesta strahu - on je beskoristan."

I zaista, mjesta strahu nema jer i ovo je Svjetsko prvenstvo pokazalo da uloga favorita ne znači previše. Sami su to na svojoj koži osjetili Španjolci, Nijemci, Englezi, Talijani, Francuzi, pa zašto ne bi i Argentinci - potajice se nadaju u grčkom taboru.

Nada je sasvim ljudski osjećaj i bez obzira na tanke šanse za prolaz u osminu finala, Grcima bi i Pirova pobjeda protiv Argentine vjerojatno vrijedila jednako koliko i eventualni prolaz dalje. Živi bili pa vidjeli, no nadamo se barem da utakmica neće biti dosadna i da će pratiti generalni trend drugog kruga.

Kostas Katsouranis bit će jedan od najzaposlenijih igrača večeras. Ne samo da će morati pomagati svojim obrambenim kolegama tijekom argentinskih napada već će i sudjelovati u gradnji vlastitih. Grci moraju krenuti na sva tri boda i u takvoj će igri zasigurno ostavljati dosta prostora brzim Argentincima. Upravo tu bi na scenu trebao stupiti Katsouranis koji bi trebao te napade zaustaviti ili barem primiriti.

Da ne bismo u ovu rubriku stalno gurali Lea Messija, ovoga puta u fokus ćemo staviti Diega Milita. Interov napadač iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri i za očekivati je da bi u ovoj utakmici mogao krenuti od prve minute nakon što je u prve dvije utakmice odigrao ukupno samo 11 minuta. Ukoliko se nađe u prvom sastavu, sigurno će biti prepun motiva ne bi li se upisao u strijelce protiv Grčke koja mora jurišati rezultat.

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nigerija2:2Južna Koreja
Grčka0:2Argentina
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 14:09
    "Nigerija ima isto šanse ali samo u teoriji".Pa nigerija ima najveće šanse za 2 mjesto.Ako Bog da Argentina da pobjedi Grčku a Nigerija dobije J Koreju i to je to.
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000722.06.2010. u 13:55
    mogu li grci iznenaditi?
    The_Killer_0007