Tenis

Schiavone jedina zapela

Branimir Korać • utorak, 22.06.2010.
Schiavone jedina zapela
Foto: EPA

Prvi dan ženskog dijela Wimbledona nije donio neke neočekivane rezultate. Najviše rangirana nositeljica koja se oprostila s turnirom je petopostavljena Francesca Schiavone...

Ovogodišnje izdanje ženskog turnira pobjedom je otvorila Ruskinja Vera Zvonareva. Ona je prva od nositeljica koja je bila upisala prolaz, a na startu je imala lagan posao. Igrala je protiv Španjolke Nurije Llagostera-Vives i svladala je kako se i očekivalo u dva lagana seta.

Laganu pobjedu ostvarila je i Kim Clijsters koja je za tek nešto iznad sat vremena eliminirala Talijansku Camerin. Clijsters je ispustila tri gema, ubilježila gotovo četiri puta više winnera nego protivnica te na svom servisu bila vrlo uvjerljiva ne dozvolivši nijednu break loptu.

Kim Clijsters: "Bila sam jako nervozna kada sam napuštala svlačionicu i izlazila na teren. Četiri godine nisam ovdje igrala i nije mi bilo svejedno. Bila sam nervozna i prošle godine kada sam došla na otvaranje terena s krovom, a kako ne bih bila sada kada sam nastupala na "dvojci". Bila sam toliko uzbuđena da nisam znala put do terena, srećom momci iz osiguranja bili su prisebniji."

Četvrta nositeljica Jelena Janković gotovo sat i pol vodila je borbu protiv Britanke Laure Robson. Robson je pružila dobar otpor, ali Janković je pokazala kako je kvalitetnija, a uz bolju realizaciju break prilika, morala je i brže slaviti.

Venus Williams je došla s velikim ambicijama i od prvog kola je krenula snažno. Na startu je igrala s De los Rios koja očekivano nije mogla pružiti veliki otpor. Presnažni i preprecizni udarci Amerikanke za De los Rios bili su uistinu velik problem.

Marion Bartoli voli igrati u Wimbledonu. 2007. godine ovdje je igrala u finalu i zbog toga će uvijek biti nepovoljan i nepoželjan ždrijeb na startu. Ovaj put je tako osjećala Njemica Julia Goerges koja je poražena za nešto manje od sat i pol. Goerges je puno griješila, imala čak 36 neforsiranih pogrešaka i to je kažnjeno.

Marion Bartoli: "Želim izraziti podršku nogometnoj reprezentaciji Francuske, sportaš sam i točno znam kako im je. Znam kako se osjećaju jer je najgore kada igraš za svoj narod, a ne igraš dobro i to sam znaš."

Bezbolno je kroz prvo kolo prošla Justine Henin. Manje od sat vremena trebalo joj je za pobjedu protiv Sevastove iz Latvije koja je bila bez šanse. Henin je bila agresivnija, vrlo često napadala na mreži i zaslužila pobjedu.

U drugom kolu je i Ruskinja Nadia Petrova koja je također u dva seta nadigrala Njemicu Tatjanu Malek. Petrova je očekivano slavila, s prvim servisom je stvarala prilične probleme Njemici i za prolaz dalje joj je trebalo sat i 15 minuta. Malek je pružila dobar otpor, ali do iznenađenja nije mogla.

27. nositeljica Maria Kirilenko uz dosta problema je izborila drugo kolo. Švicarka Voegele joj je uzela prvi set, nakon toga je Kirilenko uspjela uzeti tijesno drugi i treći set te se probiti dalje. Švicarka je pogodila čak 51 winner tijekom meča, ali to joj nije pomoglo, Kirilenko je u presudnim trenucima bila bolja.

Francesca Schiavone: "Bio je ovo jako težak meč. Za razliku od Pariza, nisam se dobro osjećala na terenu i to je presudilo. No i ona je igrala jako dobro, ja sam svoje prilike propustila u drugom setu. Lakše je igrati kada vam protivnik slabije servira i daje vam prilike, a ja sam to činila u trećem setu."

I 30. nositeljica Jaroslava Švedova ubilježila je pobjedu. Ona nije imala problema protiv Slovenke Polone Hercog koja je imala priličnih problema sa servisom, Švedova je stigla do čak 15 break lopti i na travi je takvo što teško obraniti.

Pobjednica Roland Garrosa Francesca Schiavone zaustavljena je na prvoj prepreci. U tri seta je bolja bila Ruskinja Vera Duševina i to nakon dva izjednačena seta te uz potpunu dominaciju Duševine u odlučujućem trećem setu. Imala je Schiavone sasvim dovoljno prilika u drugom setu, nije ih iskoristila i nakon toga je upisala poraz.

U drugom kolu je još jedna Ruskinja Alisa Klejbanova. Ona je za protivnicu imala Sandru Zahlavovu koja nikako nije mogla doći do inicijative i Klejbanova ju je "uništila". 41:9 u winnerima u korist Klejbanove dovoljno pokazuje o kakvom je meču bilo riječ.

Neugodan ždrijeb imala je Yanina Wickmayer koja je na startu igrala protiv mlade Amerikanke Alison Riske, igračice s dobrim nastupima na travi ove godine. Ipak, na kraju je Belgijka slavila, uz dosta muke u tri seta nakon gotovo dva sata igre.

Wimbledon, prvo kolo, tenisačice:
Vera Zvonareva (Rusija, 21) - Nuria Llagostera-Vives (Španjolska) 6:4, 6:1, Kim Clijsters (Belgija, 8) - Maria Elena Camerin (Italija) 6:0, 6:3, Marion Bartoli (Francuska, 11) - Julia Goerges (Njemačka) 6:4, 6:3, Nadia Petrova (Rusija, 12) - Tatjana Malek (Njemačka) 6:4, 6:3, Shenay Perry (SAD) - Anastasija Jakimova (Bjelorusija) 6:2, 4:6, 9:7, Maria Kirilenko (Rusija, 27) - Stefanie Voegele (Švicarska) 2:6, 6:4, 7:5, Yung-Jan Chan (Kineski Tajpeh) - Patty Schnyder (Švicarska) 6:0, 6:2, Ala Kudrjavceva (Rusija) - Sofia Arvidsson (Švedska) 6:4, 6:1, Alexandra Wozniak (Kanada) - Eleni Daniilidou (Grčka) 7:5, 7:5, Jaroslava Švedova (Kazahstan, 30) - Polona Hercog (Slovenija) 6:1, 6:4, Andrea Hlavačkova (Češka) - Noppawan Lertcheewakarn (Tajland) 6:3, 6:2, Vera Duševina (Rusija) - Francesca Schiavone (Italija, 5) 6:7(0), 7:5, 6:1, Alisa Klejbanova (Rusija, 26) - Sandra Zahlavova (Češka) 6:2, 6:3, Regina Kulikova (Rusija) - Melanie South (Velika Britanija) 6:1, 6:2, Alicia Molik (Australija) - Zuzana Kucova (Slovačka) 6:2, 7:5, Varvara Lepčenko (SAD) - Lucie Hradecka (Češka) 6:4, 7:5, Yanina Wickmayer (Belgija, 15) - Alison Riske (SAD) 6:4, 5:7, 6:3, Jelena Janković (Srbija, 4) - Laura Robson (Velika Britanija) 6:3, 7:6(5), Tsvetana Pironkova (Bugarska) - Ana Lapuščenkova (Rusija) 6:0, 7:6(7), Kristina Barrois (Njemačka) - Maria Koryttseva (Ukrajina) 6:3, 6:4, Kirsten Flipkens (Belgija) - Stephanie Dubois (Kanada) 6:4, 6:4, Jarmila Groth (Australija) - Renata Voracova (Češka) 6:4, 6:3, Greta Arn (Mađarska) - Kateryna Bondarenko (Ukrajina, 34) 7:6(1), 3:6, 6:3, Angelique Kerber (Njemačka) - Sania Mirza (Indija) 6:4, 6:1, Alona Bondarenko (Ukrajina, 28) - Katie O'Brien (Velika Britanija) 6:3, 6:7(10), 6:4, Justine Henin (Belgija, 17) - Anastasija Sevastova (Latvija) 6:4, 6:3, Ekaterina Makarova (Rusija) - Agnes Szavay (Mađarska) 6:4, 7:6(2), Melanie Oudin (SAD, 33) - Anna-Lena Grönefeld (Njemačka) 6:3, 6:0, Venus Williams (SAD, 2) - Rosanna de los Rios (Paragvaj) 6:3, 6:2, Shahar Peer (Izrael, 13) - Ana Ivanović (Srbija) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!