Nogomet

Ne, nisu prekinuli prijenos

Ivor Krapac • utorak, 22.06.2010.
Ne, nisu prekinuli prijenos
Foto: EPA

Posljednji dan drugog kola Svjetskog prvenstva ostao je obilježen odličnim nastupima reprezentacija s Pirinejskog poluotoka. Portugalci su i nadigrali i rezultatski razbili Sjevernu Koreju, a Španjolci bili podjednako impresivni protiv Hondurasa, no nekoliko promašaja previše odnijelo im je šansu za uvjerljiviju pobjedu. Da sve ne bude idealno za europske momčadi pobrinuli su se Čile i Švicarska...

Ne postoji puno gorih stvari nego sramotiti se pred tv-auditorijem svoje zemlje u elitnom večernjem terminu, osim možda u Hrvatskoj, gdje to može biti i unosno, a upravo takvo sramoćenje dogodilo se reprezentativcima Sjeverne Koreje u prvom nogometnom tv-prijenosu iz neke strane zemlje u dugo vremena - po nekim izvorima, čak i prvom ikad. Ako su očekivali vidjeti nešto posebno od svoje reprezentacije, Korejci su to i dobili, iako se sigurno nisu nadali da će to "posebno" izgledati baš ovako.

Koliko god tih velikih portugalskih 7:0 izgledalo mučno, tv-prijenos u Sjevernoj Koreji navodno je trajao do kraja utakmice. "Što će reći ljudi?" ili važnije od toga, "Što će reći Dragi vođa?" ili "Zašto nas nisu prenosili protiv Brazila?" moglo bi prolaziti kroz glavu korejskim igračima i izborniku u narednih nekoliko dana, do povratka kući.

Za dobro izbornika Jong-Huna Kima, pomoglo bi da Kim Jong-il uopće ne zna ništa o nogometu ili u svojoj blizini nema nikoga tko zna išta o nogometu. Krenuti u otvorenu bitku s Portugalom, bez agresivnosti i gotovo bez prekršaja, bilo je kao natrčavanje na ispruženu šaku, a s takvim izdanjem, ni blizu onog puno čvršćeg protiv Brazila, teško je moglo završiti sretnije na njih.

Osim Portugalaca čijih će sedam razlike teško itko nadmašiti na ovom SP-u, puno razloga za zadovoljstvo imali su i Čile i Španjolska. Bez obzira na pogodak odluke Marka Gonzaleza zabijen iz malog zaleđa, Čileanci su ipak zaslužili slaviti, pokazali su više od Švicarske koja je gotovo sat vremena bila s igračem manje, dok je Španjolce protiv Hondurasa s dva lijepa gola vodio David Villa, u čiju se dobru večer nije uklopio promašeni jedanaesterac. No, promašivali su i suigrači, Honduras je dobro prošao s porazom od 2:0.

Igrač dana

Ljubiteljima Cristiana Ronalda sigurno se neće svidjeti ovaj odabir (znam, zabio je gol i imao brdo asistencija), no malo ispred su ovog puta bila dva suigrača, vezni dvojac Tiago - Raul Meireles, s kojima je Carlos Queiroz potpuno pogodio. Nešto bolji od dvojice bio je dvostruki strijelac Tiago, kako zbog golova, tako i zbog lijepe asistencije upravo Meirelesu za otključavanje korejske brave u prvom poluvremenu.

Tragičar(i) dana

U borbi s Valonom Behramijem koji je nakon pola sata rukom zahvatio Vidala i zbog toga u nastavku utakmice ostavio Švicarce s desetoricom, prevagu je ipak odnijela cijela obrana Sjeverne Koreje zbog drugih 45 minuta protiv Portugala. Primili su šest golova, mogli i više, a vratar Myong-Guk Ri pritom se osjećao kao najusamljeniji čovjek na svijetu - suparnički igrači su niz puta bez ikakvog otpora suigrača izlazili pred njega.

Potez dana

Cristiano Ronaldo i pogled "a gdje mi je lopta?" sekundu iza nakon što mu je bila na leđima i vratu i trenutak prije nego se našla ispred njega - a odmah potom i u mreži, za Ronaldov prvi gol nakon 12 reprezentativnih utakmica u kojima nije zabio.

Pogodak dana

Možda i najljepši dosad na SP-u, a svakako najljepši u ponedjeljak - David Villa prvo je napravio pravi nered na desnoj strani obrane Hondurasa s dva-tri driblinga, a zatim zakucao loptu u suprotni kut, iza nemoćnog suparničkog vratara Noela Valladaresa. Takav udarac ne bi obranila ni dva golmana - obično se kaže, ovaj Villin možda zbilja i ne bi.

Izjava dana

Dnevni bilten iz francuskog tabora u rasulu ovog puta donosi komentar Raymonda Domenecha na prekinuti trening reprezentativaca u znak prosvjeda što je Nicolas Anelka poslan kući. Dan nakon što se to dogodilo, a on pred tv-kamerama čitao priopćenje igrača zbog čega se odustalo od treninga, Domenech je i sam rekao što misli o tome: "Pokušao sam ih uvjeriti da je to što rade abnormalno, imbecilno, neviđena glupost".

Šteta što Francuzi u utorak igraju utakmicu s kojom će se gotovo sigurno oprostiti od SP-a - nakon showa u posljednjih nekoliko dana, bit će manje zabavno bez njih.

Promašena prognoza dana

U trojcu Jurišić - Bradovski - Rupnik nisu svi prognozirali pobjedu Portugala, ali ima opravdanje... "Kako sam uklela sve kojima sam prognozirala pobjede, nadam se da ću ovako pomoći Portugalu" - napisala je Mihaela, i stvarno im je pomogla.

Nitko nije vjerovao Hondurasu, ziceri se ipak nekad isplate.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 10:42
    danas u sjeverno korejskim vjestima : SJ.KOREJA nadigrala PORTUGAL sa 8:7 :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 02:51
    on nekoga uvjeravao da je nešto abnormalno, imbecilno, neviđena glupost. hahahahahahaha
    Obrisan korisnik
  • worm22.06.2010. u 01:30
    tko kaže da ovi u sj. koreji neće montirati te snimke do kraja prvenstva da uvjere narod da su svjetski prvaci..
    worm
  • timmy7522.06.2010. u 01:06
    kak nije potez dana prvi gol ville?
    timmy75
  • The_Killer_000722.06.2010. u 00:52
    igrač dana je ipak - Cristiano Ronaldo
    The_Killer_0007