Tenis

Belgijska poslastica u Wimbledonu

Ivor Krapac • petak, 25.06.2010.
Belgijska poslastica u Wimbledonu
Foto: EPA

Ždrijeb nije bio baš milostiv dvjema vodećim belgijskim ženskim nadama u Wimbledonu. Kim Clijsters i Justine Henin će već u osmini finala ići jedna na drugu, a međusobni susret osigurale su bez gubitka seta u trećem kolu...

Kim Clijsters i Justine Henin - 25. put na suprotnim stranama mreže. Uključujući i dva dvoboja na ITF turnirima dok su obje bile tinejdžerice, 1998. i '99. godine, Clijsters i Henin su na 12-12 u međusobnom omjeru, a borba za prevlast u belgijskom ženskom tenisu nastavit će se u ponedjeljak, na početku drugog tjedna Wimbledona.

Obje su u trećem kolu nadjačale ruske suparnice, a nešto lakši posao imala je Clijsters. Osma na svijetu je sa 6:3 i 6:3 ispratila Mariju Kirilenko u susretu u kojem se ni u jednom trenutku nije našla u većim rezultatskim problemima - sve je bilo gotovo za samo sat i dvije minute igre.

17-postavljena Henin je sa 6:1 i 6:4 prošla bolje rangiranu suparnicu, 12. nositeljicu Nadju Petrovu, no bez obzira na renking, bilo bi iznenađenje da je završilo drugačije. Nakon glatkog prvog, Belgijka je imala više problema u drugom setu, Petrova je vodila s 3:1, no ostatak je otišao na stranu tenisačice koja ove godine u Wimbledonu želi jedinu Grand Slam titulu koju još nikad nije uzela.

"Naši mečevi uvijek mogu otići na bilo koju stranu, kao što je već pokazalo sve što smo dosad odigrale", najavila je Clijsters belgijski dvoboj u ponedjeljak: "Svjesna sam da su šanse 50-50, to nije ni blizu mečeva kao što je bio moj današnji, jedan od onih koje ću vjerojatno dobiti ukoliko odigram dobro. Protiv igračica kao što su Justine ili Serena znaš da moraš dati svoje najbolje ako želiš imati šansu, a tako će biti i ovog puta. Ukoliko želiš dobiti najbolje, trebaš igrati najbolje".

"Ovo je velika prilika i za nju i za mene", bacila je Henin pogled unaprijed: "Ići ćemo jedna na drugu na Grand Slam turniru, što se nije moglo očekivati prije godinu dana. Bit će zanimljivo i uzbudljivo, no do ponedjeljka još ima vremena, dva dana odmora".

U petak su se u osminu finala probile i dvije vodeće nositeljice donjeg dijela ždrijeba. Peterostruka pobjednica i lanjska finalistica, drugopostavljena Venus Williams proslavila je 6:4 i 6:2 protiv Alise Klejbanove, uz preokret nakon minusa od 3:1 u prvom setu, dok je četvrta nositeljica Jelena Janković za 57 minuta sa 6:0 i 6:3 "isprašila" Alonu Bondarenko. Više od Ukrajinke, Srpkinji je problem predstavljala bol u desnom bedru, zbog koje je u drugom setu tražila medicinski time-out.

Janković će novi izazov imati u ponedjeljak u osmini finala protiv Vere Zvonareve, dok Williams čeka Jarmila Groth, Slovakinja koja igra za Australiju.

Tenisačice, treće kolo: Clijsters (Belgija, 8) - Kirilenko (Rusija, 27) 6:3, 6:3, Henin (Belgija, 17) - Petrova (Rusija, 12) 6:1, 6:4, Zvonareva (Rusija, 21) - Wickmayer (Belgija, 15) 6:4, 6:2, Janković (Srbija, 4) - A. Bondarenko (Ukrajina, 28) 6:0, 6:3, Pironkova (Bugarska) - Kulikova (Rusija) 6:4, 2:0, predaja Kulikove, Bartoli (Francuska, 11) - Arn (Mađarska, Q) 6:3, 6:4, Groth (Australija) - Kerber (Njemačka) 6:3, 7:5, V. Williams (SAD, 2) - Klejbanova (Rusija, 26) 6:4, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!