Nogomet

Lud, zbunjen, nikad normalan

Mihaela Bradovski • petak, 25.06.2010.
Lud, zbunjen, nikad normalan
Foto: EPA

Kompletirano je društvo najboljih 16. Brazil je u posljednji susret ušao kao siguran sudionik osmine finala, dok su svoje vize za dalje redom čekirali i Portugalci, Španjolci i Čileanci. Dio slave nakon današnjih 360 minuta igre ravnomjerno pripada vratarima, sucima i izbornicima. Pa krenimo redom...

Portugal i Brazil nisu priredili ljepoticu skupine smrti, Španjolci nisu posrnuli za razliku od Francuza i Talijana, dok će čileanski reprezentativci premije koje ih očekuju morati podijeliti sa švicarskim kolegama. Jedini sigurni gubitnici bili su i ostali reprezentativci Sjeverne Koreje, mala im je utjeha što su danas primili samo tri pogotka.

Zamislimo li Svjetsko prvenstvo kao fakultet, s svjetske zvijezde i zvjezdice kao buduće akademike, nakon prvoga kruga ispali su oni koje "ne vole niti doma". Prije svega se to odnosi na sretnike koji su se upisali preko veze, a onda umjesto reda, rada i discipline nisu znali koga bi prije okrivili za neuspjehe. Nema više niti "tatinih sinova" (ne tog tate i ne tih sinova), onih ulickanih šminkera koji misle kako je fakultet tu zbog njih, a nikako suprotno. Što se tiče onih koji su ostali, od sada pa nadalje morat će se ostaviti kampanjskog učenja, nema više "od sutra ćemo", nema više prostora za prazan hod poput onog na dvoboju Španjolske i Čilea.

Zamislimo li današnji dan kao dio neke humoristične serije, njezino bi ime zasigurno bilo "Lud, zbunjen, nikad normalan". Lud je zbog portugalske bezobrazne taktike bio brazilski izbornik Dunga. Stručnjaka čiju taktiku ostali stručnjaci nazivaju zatvorenom u odnosu na one ranijih brazilskih generacija razljutila je defenziva Portugalaca. Zbunjen je bio Meksikanac Archundia koji će morati ponoviti poglavlje "uvjeti za isključenje", a uloga nikad normalnog pripala je Carlosu Queirozu koji bi neparnih datuma trebao izbjegavati komentiranje u javnosti. Savjet je to astrologa Raymonda Domenecha, koji je odbio pomoći i Dungi jer je - škorpion.

Svega se jedan prosječan novinar nasluša na konferencijama za medije klubova Prve HNL, no što bi potpisnica ovih redaka dala da je iz prve ruke mogla prisustvovati onima nakon susreta Portugala i Brazila. Dva su Carlosa zaigrala u epizodi "Mi smo napadali. Ne, mi smo". Kako mi niti jedan od njih dvojice ne bi zamjerio, poslužit ću se onom starom - istina je uvijek u sredini. Ili kako me davno učila baka - svako oko ima svoju sliku.

Oči djelitelja pravde na ovogodišnjem SP-u već su odavno bacile sumnju na svoje zdravlje, a skupini onih preko kojih je pala gusta magla pridružio se Archundia kao glavni arbitar dvoboja Portugala i Brazila koji je trebao, a nije isključio Juana. Jesu li krive oči, zahrđalo znanje ili više sile iz svemira nikad nećemo znati.

Igrač dana

Andres Iniesta postigao je, kako su na kraju Španjolci i Čileanci uštimali, pogodak koji je njegovom sastavu donio pobjedu, prvo mjesto i ciljanog protivnika u osmini finala. U danu bez izrazitih zvijezda, osim onih 'anti' koji u ovoj konkurenciji ne mogu sudjelovati, odluka je pala na njega.

Pogodak/potez dana

40 metara za Davida Villu nije ništa - tek ispit koji je s 'pet plus' prošao u 25. minuti današnje utakmice. Pogotku je kumovao neshvatljiv potez protivničkog čuvara mreže, no udarac iz prve s tolike daljine koji završi gdje i treba zaslužuje i više od pogotka dana. No o tome kada za to dođe vrijeme.

Tragičar dana

Kad jednome smrkne, drugome svane. I obrnuto. Do sada nesavladivi Bravo na vratima Čilea, napustio je svoja vrata i asistirao španjolskom napadaču.

Izjava dana

Izuzev svih onih koje su dali Dunga i Queiroz, najsimpatičniji je danas bio Željko Vela. "Igra se minuta i pol i Brazil već ima 90 posto vremena loptu u nogama." Bez ikakve sumnje zreli su za prvake.

Promašena prognoza dana

Nakon što je sindikat koji štiti prava nesretnih prognozera odbio pod svoje okrilje uzeti one Sportnetove, isti su se naglo uozbiljili i danas od 12 mogućih pogodaka ostvarili 10. Švicarci su svoje poklonike imali u paru Babić - Vuković, no bez obzira na prognoziranu pobjedu istih, kolege, posebno maksimalan Korać, zaslužuju pljesak.

Vratar dana

Nedostižna je ovo danas bila rubrika za Brava, no bravo ide Eduardu koji je i protiv Carioca pokazao zašto tako rijetko prima pogotke. Obrane Nilmaru i Ramiresu dokaz su kako se na Jabulani ipak može priviknuti.

Oproštaj dana

Kapetan Obale Bjelokosti, Didier Drogba vrlo je vjerojatno odigrao svoje posljednje minute na svjetskim prvenstvima. Najboljeg strijelca Premiershipa u dokazivanju vrijednosti nije mogla spriječiti niti friško slomljena ruka.

Dvojba dana

Cristiano Ronaldo najveći je glumac među nogometašima. Hm, danas ipak neće ići. Ova nepopularna uloga pripala je El Ninu. Torres je nakon današnjeg poteza izgubio svu dječju nevinost, a u Čileu će od sada biti znan kao "ubojica dječjeg lica". Iako je i nenamjerni prekršaj prekršaj, dodir s Estradinim koljenom nije mogao prouzročiti onakav pad.

Halucinacija dana

Portugalski izbornik Carlos Queiroz požalio se Archundiji kako brazilski igrači na njega žele izvršiti atentat. Jedna lopta ispucana u aut prošla je nedaleko od njega, a senzibilnom je stručnjaku to bilo dovoljno da pomisli na urotu i likvidaciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 09:35
    Bravo Mihaela, super tekst. Jedino što bih ti ja sugerirao je promjena "glavnog glumca" u halucinaciji dana (mada ni tvoj odabir nije loš, dapače). Blažičko je definitivno halucinant SP-a, pa je možda i dobro što mu nisi poklonila "samo dan".... Ali, njegove vrhunske halucinacije, navode nas da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 08:59
    ne tog tate i tih sinova, koji je odbio pomoći i dungi jer je - škorpion, a senzibilnom je stručnjaku. fenomenalan tekst od početka do kraja ali ovo izaziva suze na oči. dnevnici sve bolji i bolji!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 02:36
    torresa se napada za glumu, ali ovdje su pobrkani lončići. estrada ga uopće nije vidio, nenamjerno ga je zakačio i definitivno nije žuti. ali torres nema oči na leđima da vidi jel ga ovaj udario namjerno ili ne, sapleten je i naglasio je pad, ali nema teorije da je mogao ostati na nogama.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 01:10
    pa sta pomocni sudac nije vidio kako se torres baca.Mislim da oscar za ovo SP ide torresu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 00:02
    Još je bolja izjava bila da su Brazilci u tih minutu i pol izveli dva kornera a Portugalci su jedva jednom dodirnuli loptu (otkud drugi korner ??) - tko vodi ? Vela vodi...
    Obrisan korisnik