SP 2010., Doigravanje, Osmina finala, 26.06.2010, 16:00 h, Port Elizabeth, JAR
Suci: Wolfgang Stark, Jan Henrik Salver, Mike Pickel (svi Njemačka)
Urugvaj
Urugvaj
Luis Suarez 8', 80'
2:1(1:0) Južna Koreja
Chung-Yong Lee 68'
Južna Koreja

Video: Suarez odveo Urugvaj u četvrtfinale

Ivana Spahija • subota, 26.06.2010.
Video: Suarez odveo Urugvaj u četvrtfinale
Foto: EPA

Reprezentacija Urugvaja prvi je četvrtfinalist Svjetskog prvenstva, izabranici Oscara Tabareza očekivano su svladali Južnu Koreju i time su nakon 40 godina suše zaradili plasman među najboljih osam na svijetu. Iako su bili papirnati favoriti, Urugvajci su se prilično namučili s Korejom, koja je u drugom poluvremenu imala prilike i za pobjedu, no na kraju se ukazao urugvajski junak Suarez i odveo svoju momčad u četvrtfinale...

Urugvaj
Južna Koreja
Urugvaj
Južna Koreja
 
Fernando Muslera
2
Diego Lugano
 
Diego Godin
(do 46')
4
Jorge Fucile
 
Edinson Cavani
 
Luis Suarez
(do 84')
10
Diego Forlan
6
Alvaro Pereira
(do 74')
15
Diego Perez
 
Maxi Pereira
17
Egidio Arevalo Rios
Pričuvni igrači
 
Mauricio Victorino
46'
14
Nicolas Lodeiro
74'
 
Alvaro Fernandez
84'
Trener
Oscar Tabarez
1
Sung-Ryong Jung
 
Yong-Hyung Cho
 
Ji-Sung Park
 
Jung-Woo Kim
10
Chu-Young Park
 
Young-Pyo Lee
 
Jae-Sung Kim
(do 61')
 
Jung-Soo Lee
 
Sung-Yueng Ki
(do 85')
17
Chung-Yong Lee
 
Hyung-Il Kim
Pričuvni igrači
 
Dong-Gook Lee
61'
 
Ki-Hun Yeom
85'
 
Trener
Jung-Moo Huh

Luis Suarez je novi urugvajski junak, napadač momčadi Oscara Tabareza sa svoja je dva pogotka odveo Urugvaj u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon čak 40 godina suše. Urugvaj je rezultatom 2:1 svladao Južnu Koreju, rani pogodak Suareza najavio je lagan prolazak favorizirane momčadi, no Korejci su se vratili u nastavku i pogotkom Leeja unijeli neizvjesnost u dvoboj. Ipak, sve sumnje oko pobjednika otklonio je Suarez novim pogotkom za veliko slavlje Urugvaja i put među najboljih osam na Mondialu.

Dugo bez gola

338 minuta izdržali su nogometaši Urugvaja bez primljenog pogotka. Izabranici Oscara Tabareza sve tri utakmice u skupini odradili su bez primljenog pogotka, a dobro su se držali i više od sat vremena protiv Koreje. Ipak, pogodak Leeja prekinuo je odličan niz Urugvaja koji bi, da je izdržao još 20 minuta, izjednačio rekord u CONMEBOL-u, kojega trenutno drži Brazil s pet puta po 360 minuta bez primljenog pogotka.

Vezane vijesti

Utakmicu su nešto agresivnije otvorili Korejci, koji su već u petoj minuti imali lijepu priliku za doći u vodstvo, ali je Chu-Yong Park iz slobodnog udarca pogodio vratnicu gola Muslere. Dvije minute kasnije pokušali su uzvratiti i Urugvajci, ali je pokušaj Forlana s lakoćom zaustavio Jung. Ipak, već u osmoj minuti je upravo pogreška južnokorejskog vratara donijela Urugvaju vrijedno vodstvo. Forlan je s lijeve strane ubacio u sredinu, Jung je krenuo na tu loptu, a s druge strane je utrčao Suarez i pospremio je u mrežu za 1:0 Urugvaja.

Nakon tog pogotka igra se prilično smirila, Urugvajci nisu srljali prema naprijed, a niti kod momčadi Južne Koreje nije bilo nekih opasnijih akcija sve do 31. minute kada je Park s ruba prostora gađao malo pokraj gola. Sedam minuta kasnije ponovno su pokušali Korejci, Park je centrirao, a Kim je zakasnio tu loptu pospremiti u mrežu Muslere. Urugvajci su u 43. minuti tražili najstrožu kaznu jer je udarac Pereire pogodio ruku Ki Sung-Yonga, ali je sudac prosudio da se radi o nenamjernom igranju rukom.

URUGVAJ - JUŽNA KOREJA

Udarci: 14/15
Udarci u okvir: 8/5
Posjed lopte: 46%/54%
Prekršaji: 12/12
Točna dodavanja: 434/596

U nastavku su Korejci odlučno krenuli po pogodak i parkirali su se u prostor Urugvaja čekajući priliku za izjednačenje. Jednu od njih propustio je Park Chu-Young u 51. minuti susreta pogodivši iznad gola Muslere. Dvije minute kasnije pokušao je i Ki Sung-Yong, ali je na njegov udarac dobro reagirao Muslera. Koreja je i dalje nastavljala s pritiskom na obranu Urugvaja, koja je još jednu kušnju izdržala u 58. minuti. Park Ji-Sung je glavom potražio vrata Urugvaja, ali je siguran bio Muslera.

Upornost se Korejcima isplatila u 65. minuti susreta, Sung-Yong je izveo slobodan udarac, a Lee je glavom pospremio loptu u mrežu Muslere i poravnao rezultat na 1:1. Pet minuta kasnije Koreja je mogla doći i do vodstva, Lee je na lijevoj strani pobjegao obrani Urugvaja, a potom pogodio pokraj gola. Urugvajci su u jednom od rijetkih izleta u prostor Koreje pokušali uzvratiti u 73. minuti, pucao je Suarez, ali je na mjestu bio Jung. Minutu nakon toga Suarez se našao sam ispred gola Koreje, a potom je loše gađao pokraj gola.

Urugvaj se prilično probudio nakon primljenog pogotka i sve češće prijetio vratima Junga. Pritisak se Južnoamerikancima isplatio u 81. minuti susreta, Suarez je s ruba prostora lijepim pogotkom matirao Junga i Urugvaju donio vrijedno vodstvo od 2:1. Koreja je odličnu priliku za izjednačenje propustila u 87. minuti, Lee Dong-Gook je uputio udarac prema golu, zakasnio je Muslera, a siguran pogodak s gol-crte je raščistio Lugano. Susret je tako završen pobjedom Urugvaja od 2:1 za put u četvrtfinale, gdje očekuje pobjednika dvoboja između SAD-a i Gane.


SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 22:26
    Najlošija partija Urugvaja na prvenstvu, a prošli su... Bravo Tabarez, sve priče o tebi dobijaju potvrdu na SP-u. Suarez odličan, Forlan - u službi pobjede, bez solaže. Urugvaj postaje opasan, opasan!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 20:45
    Morao je netko proc,oboje su zasluzili
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 19:10
    Bravo Suarez, majstore...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 18:21
    Tzv. "kiflica".Samo južnoamerički majstori mogu bit onako "ludi".Lopta je pogodila točno malu mrežicu,da je za centimetar i pol bila kraća ne bi uopće bio gol,nego bi se odbilo vani od vratnice.Zaslužena pobjeda Urugvaja,iako,siguran sam,Tabarez nije baš planirao razvoj događaja od 46.-68... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.06.2010. u 18:20
    ajmo urugvaj!
    Obrisan korisnik