Nogomet

Toplak: "Nijemci bi svejedno dobili"

Ivana Strahija, Samir Toplak • ponedjeljak, 28.06.2010.
Toplak: "Nijemci bi svejedno dobili"

Iako je Englezima poništen pogodak kojim bi izjednačili rezultat u utakmici osmine finala protiv Nijemaca, Samir Toplak smatra da bi Elf na kraju svejedno izašao kao pobjednik.

Nakon što su od Nijemaca izgubili s 4:1 Englezi zbilja ne mogu držati glave visoko. Pitanje je li Njemačka bila toliko dobra ili je Engleska bila zbilja slaba jučer je raspirivalo strasti na svim mjestima gdje se gledao nogomet. Po meni je odgovor dvojak, odnosno Engleska je bila slaba jer je Njemačka bila dobra.

ENGLESKO ŠLEPANJE

Englezi su se kroz skupinu prošlepali, dok su Nijemci čak i s igračem manje protiv Srba bili dobri. To se preslikalo i na nedjeljnu utakmicu, kad se Elf nametnuo, bili su življi, čvršći i efikasniji, a engleska je obrana izgledala potpuno zbunjeno.

Mnogi su očekivali čuda od Rooneyja, a engleski su mediji najavljivali da će ovo Svjetsko prvenstvo po njemu biti zapamćeno. Nisu mogli biti dalje od istine, a vjerujem da je problem i u suigračima te igri koju je Capello postavio.

Ali, ne može se ni Rooneyju sve oprostiti, meni je izgledao potpuno nezainteresirano, nisu pomogle ni svađe s navijačima, a očito da za ovakvu smotru nije bio spreman psihički.

Ono što je po meni najveći problem Gordog Albiona jest to što nemaju fantazista koji bi oplodio agresivnost momčadi. Radilice poput Gerrarda i Lamparda jesu jako dobri, ali nisu nositelji igre. Većina engleskih reprezentativaca u svojim klubovima nisu glavni glumci, već su te uloge dodijeljene strancima.

ODMORNI NIJEMCI

Vjerujem da je za dosadašnji uspjeh Njemačke u Južnoafričkoj Republici, uz pošten odnos prema radu na terenu, djelom zaslužna i odmorenost igrača. Klose, Gomez i Podolski nisu dobivali punu minutažu u klubovima, pa su imali svježinu i to je došlo do izražaja.

4:1 na kraju je protiv Engleske po meni sasvim realan rezultat za ono što smo vidjeli na terenu. Jedva čekam susret Njemačke i Argentine, koja do sada samo blista i igra jako dobro. Nijemci će Argentincima biti jako tvrd orah i pitanje je hoće li Argentinci uspjeti izdržati taj tempo. U svakom slučaju, očekujem ravnopravnu i otvorenu utakmicu.

PONIŠTENI GOL

Gol kojeg su suci poništili Lampardu jest bio užasna pogreška, ali mislim da kad se sve zbroji i oduzme, Nijemci bi svejedno pobijedili. Iako bi Njemačkoj izjednačenje na 2:2 bilo veliki šok, na terenu su pokazali mnogo bolju igru i vjerujem da bi na kraju opet došli do gola koji bi im donio pobjedu.

No, isto je tako istina da je poništeni gol imao veliki negativni psihološki učinak na Engleze, koji su vjerojatno u svlačionici saznali da je pogodak bio regularan i to ih je dodatno potištilo.

Takvi se sudački previdi ipak ne bi smjeli događati, pa sam zato na strani onih koji se zalažu za uvođenje tehnologije u nogomet. Iako smo svi mi navikli na slobodno sudačko uvjerenje i većinom ga prihvaćamo kao posebnost nogometa koja daje posebnu draž igri, ovakav gol je velika stvar.

Dakako, trebalo bi odrediti točne situacije u kojima se pregledava snimka, recimo za golove i možda za udaranje igrača bez lopte, a ne za svaki prekršaj, to bi ipak bilo previše.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 19:50
    Toliko mi je drago da je elf ocitao lekciju napuhanim, arogantnim(kao i uvijek) englezima.Ne mogu ih nikako smisliti.
    Obrisan korisnik
  • adrian28.06.2010. u 19:47
    "Klose, Gomez i Podolski nisu dobivali punu minutažu u klubovima". Podolski igra naravno kod Solde od prve minute kad je zdrav.
    adrian
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 16:41
    Francuska-Engleska to bi bila zanimljiva tekma
    Obrisan korisnik
  • cameosis28.06.2010. u 16:30
    kvaliteta članaka i komentara je djelomično strašno opala, doprinosi su po kakvoći neuravnoteženi. primjera radi, pacak i jurišić rutinski izbacuju dobre članke i rijetko uprskaju, dok vuković i attias pišu češće kao forumaš koji se želi prepucavati, a ne kao sportski novinar koji s time zarađuje... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 15:22
    Što se tiče zaleđa pa zaleđe se sudi u trenutku dodavanja lopte, a dragi kvarner1 u trenutku upućivanja lopte Rooney je bio u zaleđu otprilike 4-5 metara pa nema nikakve veze diranje lopte obrambenog igrača Njemačke na polovici putanje.U ovom slučaju uopće nije bitno dal je igrač Njemačke repke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik