Tenis

Kvitova, Kanepi, Pironkova mogu u polufinale

Maja Giljanović • ponedjeljak, 28.06.2010.
Kvitova, Kanepi, Pironkova mogu u polufinale
Foto: EPA

U četvrtfinalu Wimbledona mjesta nema za bivše prve tenisačice svijeta Justine Henin, Mariju Šarapovu i Jelenu Janković, a ima za 62. igračicu svijeta Petru Kvitovu, kvalifikanticu Kaiu Kanepi i 82. na WTA rang-listi Cvetanu Pironkovu. U igri su i dalje i sestre Williams, Kim Clijsters, Li Na i Vera Zvonareva.

Petra Kvitova je u Wimbledonu prethodne dvije sezone gubila u prvom kolu, ali ovog je puta premašila i vlastita očekivanja, 20-godišnjakinja (62.) je nanizala bivšu polufinalisticu Roland Garrosa Soranu Cirsteu, polufinalisticu Australian Opena Zheng Jie, četvrtfinalisticu u All England Clubu prošle godine Viktoriju Azarenku, a šlag na tortu je stavila u osmini finala protiv Caroline Wozniacki.

Treću nositeljicu i četvrtu igračicu svijeta Kvitova je doslovce otpuhala s terena. Čehinja je slavila za 46 minuta, osvojila je 86 % poena nakon prvog i 77 % nakon drugog servisa, uzela je servis Wozniacki pet puta, nijednom se nije suočila s break-loptom, ukupno je osvojila 32 poena više i na koncu slavila 6:2, 6:0.

Prvo je ovo Grand Slam četvrtfinale Kvitove u karijeri, a širom joj se otvaraju i vrata polufinala jer ždrijeb je vodi na 80. igračicu svijeta Kaiu Kanepi. Estonka je glavni turnir izborila kroz kvalifikacije gdje je među ostalima pobijedila i Ajlu Tomljanović (6:1, 6:2), a gazi sve pred sobom. U prvom je kolu izbacila Samanthu Stosur, set nije izgubila ni protiv Rumunjki Edine Gallovits i Alexandre Dulgheru, a u prvoj se osmini finala na Grand Slam turnirima u karijeri s Klarom Zakopalovom obračunala za 75 minuta (6:2, 6:4).

Ništa manje iznenađenje nije ni prolaz Cvetane Pironkove, 82. igračica svijeta na Grand Slam turnirima nikad nije prošla dalje od drugog kola. Bugarka je u osmini finala odigrala odličan meč protiv Marion Bartoli i otpor bivše finalistice lomila gotov dva sata i na koncu slomila u dva seta (6:4, 6:4). Ždrijeb Pironkovu nije štedio, 22-godišnjakinja je izvukla peterostruku pobjednicu i drugu igračicu svijeta Venus Williams (6:4, 7:6 protiv Jarmile Groth).

U četvrtfinalu je i Serena Williams nakon što je protiv Marije Šarapove u prvom setu u tie-breaku spasila tri set-lopte, Serena je u drugom zaigrala na razini više, slavila 7:6(9), 6:4 i izborila meč protiv Li Na (6:3, 6:2 protiv Agnieszke Radwanske).

Belgijski obračun je pripao Kim Clijsters, osma nositeljica je protiv Justine Henin nadoknadila 2:6 iz prvog seta, preokrenula na 6:2, 6:3 i izborila četvrtfinale protiv Vere Zvonareve. Ruskinja je protiv Jelene Janković vodila 6:1, 3:0 kad joj je JJ predala zbog ozljede leđa i peti put poklekla u osmini finala Wimbledona.

Wimbledon, osmina finala:
S. Williams (SAD, 1) - Šarapova (Rusija, 16) 7:6(9), 6:4, Li (Kina, 9) - A. Radwanska (Poljska, 7) 6:3, 6:2, Kvitova (Češka) - Wozniacki (Danska, 3) 6:2, 6:0, Kanepi (Estonija, q) - Zakopalova (Češka) 6:2, 6:4, Clijsters (Belgija, 8) - Henin (Belgija, 17) 2:6, 6:2, 6:3, Zvonareva (Rusija, 21) - Janković (Srbija, 4) 1:6, 0:3 predaja Janković, Pironkova (Bugarska) - Bartoli (Francuska, 11) 6:4, 6:4, V. Williams (SAD, 2) - Groth (Australija) 6:4, 7:6(5)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisWTA TourWimbledon

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!