Tenis

Azijska senzacija izbacila lanjskog finalista

Vedran Babić • ponedjeljak, 28.06.2010.
Azijska senzacija izbacila lanjskog finalista
Foto: EPA

Nakon "neradne" nedjelje tenisači su se vratili na wimbledonske terene kako bi kompletirali osminu finala. Apsolutno svi favoriti osim jednog su prošli dalje, a taj jedan je lanjski finalist Andy Roddick - njega je u trileru petog seta eliminirao predstavnik Kineskog Tajpeha, Yen-Hsun Lu. Federer, Nadal i Murray među osam su prošli bez izgubljenog seta, dok je Đoković ispustio jedan.

82. tenisač svijeta Yen-Hsun Lu igra svoj najbolji turnir u karijeri. 26-godišnjak iz Kineskog Tajpeha vlastoručno je ispisao stranice povijesti postavši prvi tenisač u svojoj zemlji koji se plasirao u četvrtfinale nekog Grand Slama, ali isto tako i prvi Azijac kojemu je to pošlo za rukom još od 1995. kada je Japanac Shuzo Matsuoka također izborio oktet Wimbledona.

Yen-Hsun Lu: Servirao sam odlično kada sam bio u nevolji, čekao sam na svoju priliku i igrao set po set. Nisam razmišljao previše unaprijed. Govorio sam sebi da je najvažnije da što duže ostanem u igri, onda je sve moguće. Iako, moram priznati, u petom setu nisam vjerovao da ću pobijediti jer je Roddick jednostavno fantastičan server. Ne znam koliko još mogu, ali protiv Đokovića ću se boriti do kraja.

Lu je u meču koji je trajao nešto više od četiri i pol sata s 4:6, 7:6 (3), 7:6 (4), 6:7 (5), 9:7 bio bolji od petog nositelja Andyja Roddicka, kojemu će ovaj poraz sigurno doći kao veliki šok nakon onog prošlogodišnjeg sjajnog izdanja koje je ostalo nedorečeno porazom u finalu od Rogera Federera.

Bilo kako bilo, pobjeda Lua je sasvim zaslužena. Roddick je ispalio više asova (38-22), no to mu na kraju nije pomoglo. U odlučujućem setu je propustio realizirati tri break lopte, dok je Lu iskoristio svoju jedinu, ujedno i meč loptu. U međusobnom omjeru Roddickova prednost je sada 3-1. Ove je sezone Amerikanac slavio već dvaput, no u Wimbledonu nije pronašao dobitnu kombinaciju.

Andy Roddick: Tri seta sam igrao užasno, ali baš jako užasno. Došao sam do te točke kada sam samo želio ubaciti loptu u teren. Peti set je vjerojatno bio najbolji set iz moje perspektive, no kada sami sebi iskopate rupu, onda se teško iz nje izvući. Teško je kada date suparniku samopouzdanje. Lu je igrao vrlo riskantno i držao se svojeg plana. Apsolutno je zaslužio pobjedu.

Debitant u četvrtfinalu okoristio se otvorenim ždrijebom nakon ranog ispadanja Ivana Ljubičića, Marina Čilića i Mardyja Fisha i s tri pobjede bez izgubljenog seta stigao do ogleda s Roddickom i na koncu do svoje najveće pobjede u karijeri. Na Olimpijskim igrama 2008. Lu je u prvom kolu eliminirao Andyja Murraya i pokazao da može iznenaditi i najbolje, no ipak, malo tko je ovo mogao predvidjeti s obzirom da je Lu do Wimbledona ove sezone upisao svega šest pobjeda na Touru.

Nedvojbeno će ga ova pobjeda još jače lansirati u sportsko nebo Azije i da će se njegovi mečevi od sada pratiti s puno većom pozornošću. U ovakvoj formi Lu bi mogao predstaviti problem i sljedećem suparniku Novaku Đokoviću, koji je u reprizi osmine finala od prije tri godine ponovno u četiri seta eliminirao Lleytona Hewitta (7:5, 6:4, 3:6, 6:4).

Srbijanski tenisač je opet imao problema sa zdravljem - ovoga puta u pitanju su bile želučane tegobe tijekom trećeg seta, no usprkos njima uspio je pobjednički okončati meč i u međusobnim dvobojima s bivšim brojem jedan i osvajačem ovog turnira 2002. godine povesti 4-1.

Rafael Nadal: Söderling je jedan od najtežih mogućih suparnika na bilo kojoj podlozi. Igra s velikim samopouzdanjem, sjajno servira i posjeduje moćan arsenal udaraca s osnovne linije. Bit će težak meč za mene, a nadam se i za njega.

Prvi tenisač svijeta Rafael Nadal je dominantnom igrom za dva sata izbacio Paula - Henrija Mathieua i napravio samo devet pogrešaka. Realizirao je pet od 15 prilika za break i ispalio 12 izravnih poena više (36-24) za pobjedu 6:4, 6:2, 6:2, koja će mu podignuti samopouzdanje nakon mečeva s Haaseom i Petzschnerom u kojima je morao okretati zaostatak od 2:1 u setovima.

U svojem četvrtom uzastopnom četvrtfinalu u All England Clubu ljevoruki Španjolac će ukrstiti rekete sa švedskim divom Robinom Söderlingom u reprizi nedavnog finala Roland Garrosa. Šesti nositelj je sa 7:5 u petom setu spriječio španjolski okršaj u četvrtfinalu izbacivši Davida Ferrera. Šveđaninu će to biti prvi nastup u četvrtfinalu Wimbledona.

Baš poput Nadala ni Roger Federer se nije previše namučio za pobjedu. Njemu je trebalo još manje vremena - samo jedan sat i 24 minute za pobjedu 6:3, 6:2, 6:3 protiv rivala iz juniorskih dana, Jürgena Melzera. Šesterostruki osvajač Wimbledona napravio je samo 11 pogrešaka i samo potvrdio nagađanja kako bi do kraja turnira mogao prezentirati bolju igru nakon što se u prva dva kola dosta mučio, da bi protiv Clementa u trećem odigrao jednako dobro kao protiv Melzera.

Pavić zaustavljen

Nakon što je u ženskoj konkurenciji Silvia Njirić doživjela poraz u prvom kolu, njenim stopama je krenuo i Mate Pavić. Talentirani 17-godišnjak je u dva seta (6:3, 6:2) izgubio od 14. nositelja iz Kolumbije, Juana Sebastiana Gomeza i tako ostavio Hrvatsku bez predstavnika u pojedinačnoj juniorskoj konkurenciji.

28-godišnji Švicarac u četvrtfinalu će igrati protiv Tomaša Berdycha s kojim ima neraščišćene račune. Naime, Čeh ga je porazio u osmini finala Miamija ove godine, a u svojem meču osmine finala provukao se pored Nijemca Daniela Brandsa kojemu nije bila dovoljna prednost prvog seta i potom 0-40 na servisu Berdycha sredinom drugog seta. 12. nositelj i nedavni polufinalist Roland Garrosa slavio je s 4:6, 7:6 (1), 7:5, 6:3.

I konačno, posljednji par četvrtfinala koji nismo spomenuli čine Andy Murray i Jo - Wilfried Tsonga. Posljednja nada Velike Britanije u tri je seta bez većih poteškoća arhivirala Amerikanca Sama Querreya (7:5, 6:3, 6:4), dok je francuski gorostas u četiri seta bio bolji od sunarodnjaka Juliena Benneteaua.

Murray je u dosadašnjem dijelu turnira bio impresivan (još nije izgubio ni set) i svakako je favorit protiv Tsonge, koji iako se dokopao četvrtfinala, ne ostavlja dojam tenisača koji bi mogao u ovom trenutku ugroziti četvrtog nositelja iz Škotske. Murrayu je ovo treće uzastopno četvrtfinale u Londonu - 2008. ga je na toj prepreci zaustavio Nadal, a prošle godine je preko Juana Carlosa Ferrera otišao korak dalje i u polufinalu pokleknuo protiv Roddicka.

Wimbledon, osmina finala:
Federer (Švicarska, 1) - Melzer (Austrija, 16) 6:3, 6:2, 6:3
Berdych (Češka, 12) - Brands (Njemačka) 4:6, 7:6 (1), 7:5, 6:3
Đoković (Srbija, 3) - Hewitt (Australija, 15) 7:5, 6:4, 3:6, 6:4
Lu (Kineski Tajpeh) - Roddick (SAD, 5) 4:6, 7:6 (3), 7:6 (4), 6:7 (5), 9:7
Tsonga (Francuska, 10) - Benneteau (Francuska, 32) 6:1, 6:4, 3:6, 6:1
Murray (VB, 4) - Querrey (SAD, 18) 7:5, 6:3, 6:4
Söderling (Švedska, 6) - Ferrer (Španjolska, 9) 6:2, 5:7, 6:2, 3:6, 7:5
Nadal (Španjolska, 2) - Mathieu (Francuska) 6:4, 6:2, 6:2

Parovi, treće kolo:
Bopanna/Qureshi (Indija/Pakistan) - Lacko/Stahovskij (Slovačka/Ukrajina) 7:5, 7:6 (4), 6:2
Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 16) - Bhupathi/Mirnji (Indija/Bjelorusija, 4) 3:6, 4:6, 6:3, 7:6 (8), 8:6
Granollers/Robredo (Španjolska, 11) - Knowle/A. Ram (Austrija/Izrael, 8) 6:2, 7:6 (2), 1:6, 7:6 (5)
B. Bryan/M. Bryan (SAD, 2) - Fleming/Skupski (VB) 6:2, 6:4, 7:6 (5)
Chela/Schwank (Argentina) - Sa. Ratiwatana/So. Ratiwatana (Tajland, LL) 6:3, 6:2, 7:6 (2)
Benneteau/Llodra (Francuska, 14) - Eaton/Inglot (VB, WC) 2:6, 6:3, 6:4, 6:4
Melzer/Petzschner (Austrija/Njemačka) - Aspelin/Hanley (Švedska/Australija, 10) 6:7 (3), 6:2, 6:3, 6:4
Moodie/D. Norman (JAR/Belgija, 7) - Damm/Polašek (Češka/Slovačka) 7:6 (9), 7:6 (5), 7:6 (3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!