Tenis

Šokirane Venus i Clijsters

Ivana Spahija • utorak, 29.06.2010.
Šokirane Venus i Clijsters
Foto: EPA

Četvrtfinalni mečevi ženskog dijela ždrijeba Wimbledona ponudili su prilično iznenađujuće rasplete i neočekivani oproštaj dviju nositeljica, Venus Williams i Kim Clijsters, koje su konkurirale za naslov pobjednice. Drugopostavljenu Williams je iznenađujuće lako svladala Bugarka Tsvetana Pironkova, dok je Clijsters nakon tri odigrana seta položila oružje pred Verom Zvonarevom...

Iako su se četvrtfinalni dvoboji činili "šetnjom" za favorizirane tenisačice, u konačnici su se pokazali presudnima za neke od favoritkinja za naslov. Zasigurno najveći šok doživjela je Venus Williams, koju je nakon samo sat i 25 minuta na tribine ispratila bugarska tenisačica Tsvetana Pironkova. Venus je uspjela uzeti tek pet gemova trenutno 81. tenisačici svijeta i ovo je njen najuvjerljiviji poraz u Wimbledonu ikada, a prvi put je na travi All England Cluba zaigrala davne 1997. godine.

Tsvetana Pironkova: "Ovo je kao san, nikad nisam pomislila da ću doći ovamo, odigrati ovako dobro i dogurati do polufinala. Zadovoljna sam s današnjom igrom protiv Venus, već sam je jednom ranije svladala i pomislila sam kako bih to mogla ponoviti i danas."

Od samog početka meča vidjelo se da Pironkova neće lako pasti pod favoriziranom Amerikankom, koju je izdao servis i takva nije mogla opasnije konkurirati raspoloženoj Bugarki. Pironkova je pri rezultatu 3:2 slomila servis Venus i povela s 4:2, da bi potom još jednim breakom sa 6:2 uzela prvi set. U drugom setu je Williams breakom povela s 2:1, no Pironkova je odmah u idućem gemu uzvratila istom mjerom i poravnala rezultat na 2:2.

Bugarka je potom još jednom oduzela servis drugoj nositeljici za konačnu pobjedu od 6:2 i 6:3 te plasman u polufinale. Ovo je prvi put nakon 2006. godine da Venus Williams neće doći do finala Wimbledona, no može se utješiti činjenicom kako njena mlađa sestra Serena još uvijek drži titulu glavne favoritkinje za naslov.

Vera Zvonareva: "Uzbuđena sam zbog samog meča, jedan od mojih snova je igrati polufinale ovdje. Kao dijete gledala sam Wimbledon na televiziji i doista se radujem nastupu u polufinalu."

Pironkovu u polufinalu očekuje dvoboj s drugom senzacijom dana, Ruskinjom Verom Zvonarevom, koja je nakon sat i 50 minuta iz igre izbacila osmu nositeljicu Kim Clijsters. Zvonareva je loše otvorila meč protiv Belgijke, ispustila je prvi set, no silovito se vratila u nastavku i u odličnom trećem setu uspjela je uhvatiti Clijsters na krivoj nozi za put u polufinale Wimbledona.

Prvi set nije ponudio previše iznenađenja, Clijsters je nakon jedne realizirane break prilike sa 6:3 uzela set. Drugi set ponudio je više drame, Zvonareva je ranim breakom povela s 4:1 i pri rezultatu 5:3 servirala je za drugi set, no tada je uspjela uzvratiti Clijsters i smanjiti vodstvo Ruskinje na 4:5. No, Belgijka je pogriješila u nastavku i praktički poklonila novi break, a tako i set Zvonarevoj. Treći set je ponudio sličan rasplet kao prvi, no s obrnutim ulogama i Ruskinja je s konačnih 3:6, 6:4 i 6:2 zaslužila plasman u polufinale.

Kim Clijsters: "Danas nisam iskoristila važne poene, nekoliko puta imala sam priliku vratiti se u meč, no ona je servirala dosta dobro na odlučujućim poenima. Udara lopticu dosta jako i duboko, bekhend je definitivno njen najjači udarac i vrlo je teško pročitati ga."

Drugi polufinalni par čine Serena Williams i Petra Kvitova. Williams, postavljena za prvu nositeljicu, očekivano nije imala previše problema u meču protiv Na Li, koju je svladala nakon točno sat i 20 minuta igre.

Prva tenisačica svijeta nešto se više namučila u prvom setu, u kojemu je slavila sa 7:5, dok je u drugom setu ubacila u brzinu više i s konačnih 7:5 i 6:3 zakazala sastanak s Čehinjom Kvitovom, koja je nakon maratona u trajanju od dva sata i 40 minuta s tijesnih 4:6, 7:6 i 8:6 svladala Estonku Kaiu Kanepi.

Wimbledon, četvrtfinale: Serena Williams (SAD, 1) - Na Li (Kina, 9) 7:5, 6:3, Petra Kvitova (Češka) - Kaia Kanepi (Estonija) 4:6, 7:6, 8:6, Vera Zvonareva (Rusija, 21) - Kim Clijsters (Belgija, 8) 3:6, 6:4, 6:2, Tsvetana Pironkova (Bugarska) - Venus Williams (SAD, 2) 6:2, 6:3. era Zvonareva (Rusija, 21) - Kim Clijsters (Belgija, 8) 3:6, 6:4, 6:2, Tsvetana Pironkova (Bugarska) - Venus Williams (SAD, 2) 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!