Automoto

Lorenzo u lovu na prvu pobjedu u Kataloniji

Matej Milanović • srijeda, 30.06.2010.
Lorenzo u lovu na prvu pobjedu u Kataloniji

Montmelo će u nedjelju ugostiti sedmu utrku ovogodišnjeg MotoGP-a. Lorenzo nastavlja lov na naslov, a Hondini vozači Dovizioso i Pedrosa moraju loviti pobjedu i nastaviti vjerovati u preokret. Kod Yamahe će pak Wataru Yoshikawa zamijeniti Valentina Rossija...

Sedma Velika nagrada MotoGP prvenstva održat će se u Kataloniji, na stazi u Montmelou. Staza je izgrađena 1991. Osim motociklizma, između ostalog, ugošćuje Formulu 1, GP2, DTM. Utrka u Kataloniji vozi se od 1996. Za MotoGP je duga 4727 metra i ima osam desnih i pet lijevih zavoja.

Od vozača koji će nastupiti na utrci tu su u najjačoj klasi slavili Casey Stoner i Dani Pedrosa, koji je slavio u sve tri klase. Jorge Lorenzo je pak slavio u klasi do 250 kubičnih centimetara, no još mu fali pobjeda u MotoGP-u, do koje će pokušati doći u nedjelju. Prošle je sezone Lorenzo, trenutačno vodeći u ukupnom poretku, izgubio je od Valentina Rossija sa manje od desetinke zaostatka.

Lorenzo dolazi na utrku s ogromnih 47 bodova prednosti pred Pedrosom i 51 pred Andreom Doviziosom. Lorenzu je cilj dodatno povećati vodstvo i učvrstiti ulogu favorita za naslov. Dovizioso i Pedrosa moraju pak loviti pobjedu i držati konstantu rezultata, jer bi jedan pad Lorenza mogao ponovno otvoriti natjecanje, a fali još više od pola prvenstva.

Tog je mišljenja i Pedrosa koji je rekao kako on i njegova momčad moraju prvo početi postizati konstantno dobre rezultate i tek poslije toga će se moći nadati povratku u prvenstvo: "Lorenzo vozi odlično i stalno postiže dobre rezultate. Teško ga je pobijediti, no moramo nastaviti ovim putem. Ako uspijemo dobro podesiti motor u nedjelju ćemo biti kompetitivni. Mi moramo podići naš nivo. Do sada smo imali tri dobre i tri loše utrke. Tako se ne možemo nadati povratku. Prvo moramo biti brzi svakog vikenda nakon čega ćemo vidjeti na čemu smo."

Lorenzo je također potvrdio kako je ključ do naslova konstantnost u rezultatima: "Važna je stvar da u svakom treningu i svakoj utrci uspijevamo dati maksimum. Čak i kada ne pobijedim, budem drugi, ili treći. Konstantan sam i to je ključ ove godine. Ipak, moram ostati koncentriran kroz sve utrke, jer osvojiti titulu nije lako."

U Kataloniji po prvi put će nastupiti Wataru Yoshikawa kao zamjena za Rossija na Yamahi. 40-godišnji Japanac u karijeri je nekoliko puta nastupao u Superbikeu, iako je samo jednom odradio čitavu sezonu. Najbolji rezultat u Superbikeu bio mu je deveto mjesto. 2002. nastupio je i na Velikoj nagradi Pacifika u MotoGP-u, zauzevši 12. poziciju. Yoshikawa će sigurno voziti na iduće tri Velike nagrade

Protiv te odluke Yamahe javno je istupio Stoner: "Ovo je grozno. Stavljaju nekoga tko nije vozio ne znam niti sam koliko dugo. Dajte nekom priliku, kao što se običavalo nekad. Svatko je bolji od nekoga tko neće nikad postići ništa osim stizanja do cilja. Siguran sam da bi netko platio samo da vozi taj motor. Dajte nekome priliku, to je sve što mogu reći."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!