Tenis

Serena slomila Kvitovu, Vera Pironkovu

Maja Giljanović • četvrtak, 01.07.2010.
Serena slomila Kvitovu, Vera Pironkovu
Foto: EPA

Prva i 21. nositeljica ovogodišnje su finalistice Wimbledona, Serena Williams u polufinalu je lijek za Petru Kvitovu pronašla u dva seta, a Vera Zvonareva je protiv Cvetane Pironkove nadoknadila gubitak prvog seta i preokrenula na 2:1. Prvo je ovo finale Vere u All England Clubu i prvo na Grand Slam turnirima uopće, a Serene šesto na svetoj travi Wimbledona i ukupno 16. na najveća četiri turnira.

Slučajni prolaznik teško bi i kunu stavio na Petru Kvitovu i Cvetanu Pironkovu, Serena Williams i Vera Zvonareva neusporedivo su veći kalibar od 20-godišnje Čehinje i dvije godine iskusnije Bugarke, a na koncu bi i pogodio. Prva i 21. nositeljica su opravdale status favoritkinja i izborile finale, ali nije sve teklo glatko.

Igračice koje su među sobom izbacile peterostruku pobjednicu Venus Williams i bivšu finalisticu Marion Bartoli (Pironkova) i bivšu polufinalisticu Roland Garrosa Soranu Cirsteu, polufinalisticu Australian Opena Zheng Jie i finalisticu US Opena Caroline Wozniacki (Kvitova) i u polufinalu su pokazale da nisu zalutale u polufinale.

Pironkova osobito. 82. igračica svijeta prva je bugarska tenisačica koja je dogurala do polufinala bilo kojeg Grand Slama u Open Eri, a prvi set protiv Zvonareve je odigrala gotovo savršeno. Osvojila je izvrsnih 84 % poena nakon prvog servisa, winneri su ulazili s obje strane reketa, nakon 32 minute je vodila 6:3 i izgledalo je da nakon lekcije koju joj je priuštila prošle godine u Moskvi (6:0, 6:2) Pironkova ponovno ima protuigru za Zvonarevu.

Dojam je bio pogrešan, Bugarka nije izdržala, Zvonareva je podigla ritam, odvojila se na 2:2 u drugom setu, dobila ga 6:3 i više se nije osvrtala, duplim breakom je otklonila neizvjesnost u trećem setu, nakon 106 minuta privela meč kraju (6:2) i nakon Olge Morozove i Marije Šarapove postala treća Ruskinja u finalu Wimbledona.

Morozova je finale 1974. izgubila od Chris Evert (0:6, 4:6), Šarapova je 2004. protiv Serene (6:1, 6:4) postala prva ruska pobjednica u All England Clubu u povijesti, a Serena stoji na putu i debitantici u Grand Slam finalima Zvonarevoj.

Trostrukoj pobjednici Wimbledona Sereni Kvitova je pružila izvrstan otpor u prvom setu, prokockala je 62. igračica svijeta vodstvo od 4:2, dovukla se do tie-breaka i nakon što ga je izgubila (5:7) drugi set se pretvorio u puku formalnost. Izgubila je Kvitova vjeru i nakon 35 minuta servis izgubila još dvaput i potpisala kapitulaciju (2:6).

Williams i Zvonareva dosad su se susrele šest puta, 2003. pobjednica WTA turnira u Bolu Zvonareva jedinu je pobjedu ostvarila u Cincinnatiju 2006. (6:2, 6:3), a Williams je od pet pobjeda proslavila dvije uzastopce na US Openu 2007. (6:4, 7:6) i u Charlstonu prije dvije godine (6:4, 3:6, 6:3).

Wimbledon, polufinale:
S. Williams (SAD, 1) - Kvitova (Češka) 7:6(5), 6:2, Zvonareva (Rusija, 21) - Pironkova (Bugarska) 3:6, 6:3, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!