Nogomet

Bez Forlana Urugvaj ne može

Vedran Babić • subota, 03.07.2010.
Bez Forlana Urugvaj ne može
Foto: EPA

Druga četvrtfinalna utakmica Svjetskog prvenstva između Urugvaja i Gane ponudila je mnogo drame i uzbuđenja u samoj završnici, no jednako tako je i još jednom pokazala i dokazala da je Diego Forlan apsolutni vođa urugvajske momčadi i da bez njega izbornik Oscar Tabarez ne bi mogao računati na ovakav uspjeh.

Potpisnik ovih redaka u najavi je Svjetskog prvenstva odabrao upravo Urugvaj za potencijalno iznenađenje. Ipak, nije baš očekivao da će njegov pick dogurati ovako daleko i da će se s Nizozemskom boriti za ulazak u finale. No, upravo to se i dogodilo, a jedan od najzaslužnijih je, osim izbornika Oscara Tabareza, napadač Diego Forlan.

31-godišnjak je na travnjaku proveo svih 480 minuta u proteklih pet utakmica i s tri gola dijeli vrh ljestvice strijelaca svoje reprezentacije s jednako ubojitim Luisom Suarezom. Utakmica protiv Gane nanovo je podcrtala sve Forlanove kvalitete: od primanja lopte do kreiranja napada, asistencija i u konačnici - zabijanja pogodaka.

Koliko je samo puta primio loptu na sredini terena, a ponekad čak i na svojoj polovici, i onda krenuo u organizaciju napada. Iako nije kapetan, on je apsolutni broj jedan igrač u sastavu Urugvaja. U odnosu na Suareza, koji je više orijentiran na egzekuciju, Forlan ipak obavlja veći dio posla i pokriva veći obujam travnjaka.

Izvodi sve prekide, a kad god bi se našao u posjedu lopte, ganski braniči su morali biti na dodatnom oprezu jer Atleticov napadač svojom brzinom, odličnom kontrolom lopte i očito velikim samopouzdanjem beskompromisno juriša prema vratima bilo kojeg suparnika.

I u madridskom klubu s kojim je ove sezone osvojio Europsku ligu, Forlan ima važnu ulogu, ali ipak ne toliko važnu kao u reprezentaciji. U Atleticu za suigrače ima Aguera, Simaa i Reyesa pa može igrati malo rasterećenije, no onoga trenutka kada odjene dres Urugvaja, zna da se od njega očekuje mnogo više. Upravo to je i pokazao u dosadašnjem dijelu Prvenstva - pokazao je da je pravi vođa svoje reprezentacije i da može podnijeti pritisak.

I ne samo to, već i donijeti prevagu kada je to potrebno.

Da se vratimo malo na ranije spomenutog mu kolegu u vrhu napada, Luisa Suareza. Radi se također o vrsnom napadaču kojemu su tek, nemojmo zaboraviti, 23 godine. U tandemu s Forlanom može zagorčati život ama baš svakoj reprezentaciji na svijetu i upravo zato bi njegov izostanak u polufinalu zbog onog, ispostavilo se herojskog čina protiv Gane, mogao biti preveliki gubitak za Urugvaj.

Iako protiv posljednjeg afričkog predstavnika nije zabio pogodak, a imao je prilika za to, Suarez je konstantno sijao opasnost u blizini njihovog kaznenog prostora. Brzonogim kretanjem je često dovodio zadnju liniju Gane u neugodnosti i natjerao ih na maksimalni angažman. U strijelce se nije upisao, ali je zato u 120. minuti spasio Urugvaj od ispadanja, iako je onu minutu-dvije do izvođenja kaznenog udarca vjerojatno bio neutješan.

Na kraju, red je da kažemo i riječ-dvije o Gani, koja iako je ispala iz daljnjeg natjecanja, zaslužuje sve pohvale za svoj nastup. Generacija predvođena prvenstveno izbornikom Milovanom Rajevcom, a onda i fantastičnim Asamoahom Gyanom te mladima Kevinom-Princeom Boatengom, Anthonyjem Annanom, Kwadwoom Asamoahom, Andreom Ayewuom, Isaacom Vorsahom i drugima, ima dovoljno potencijala da za četiri godine u Brazilu ode i korak dalje.

Pogotovo ako im pridodamo i iskusne Johna Pantsila, Johna Mensaha, Sulleya Muntarija i Richarda Kingsona. Ostane li Rajevac i dalje na klupi i u sljedećem ciklusu, a to bi bio jedini pravi potez ganskog Saveza, nije nemoguće da Gana ubrzo postane afrička reprezentacija broj jedan, barem što se rezultata na Svjetskim prvenstvima tiče.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 18:52
    još da je gani essien bio...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 16:09
    ne može ni bez suareza :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 15:24
    .......ma koja Gana nemoj te se začudit da ih nebude na idućem prvenstvu, a nenajavljivat da će otić korak dalje ili čak uzet naslov  stvarno ispadate smiješni......
    Obrisan korisnik
  • cameosis03.07.2010. u 15:12
    svaka čast gyanu, ali apsolutni šef na travnjaku je boateng -- dijeli prvorazredne balune, rastura protivničke napade, zabija golove. vidi se odmah da je njemac (pogotovo po prekršajima, haha). imat će oni s ovim mladim svjetskim prvacima koji će zahvaljujući afričkom prvenstvu 2012. skupiti... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 13:55
    ma kakav gyan dajte molim vas, lik je pun sebe neće loptu dodat, i onda ljudi seru po ronaldu
    Obrisan korisnik