Nogomet

Suci, frizeri i stomatolozi

Mihaela Bradovski • srijeda, 07.07.2010.
Suci, frizeri i stomatolozi
Foto: EPA

Football takes us to many places: hot places, cold places... and now it took Netherlands to Johannesburg. Uz pomoć sudaca, ali kako igrač utakmice prema Fifi, Wesley Sneijder kaže - bitna je pobjeda...

Južnoamerička i europska momčad u borbi za naslov na afričkom tlu. Zamalo. Nakon prvog dijela Prvenstva u kojem su dominirale momčadi iz Južne Amerike, te nastavka koji je pripao predstavnicama Starog kontinenta, možda bi takvo finale bio i najbolji mogući scenarij, no Nizozemska je takvoj ideji rekla "ne".

Forlanov odgovor na Van Bronckhorstov projektil više manje je sve što smo imali priliku vidjeti tokom prvih 45 minuta i iako pogoci pripadaju kategoriji "ideeeeeš", ponavljam, riječ je o 45 minuta polufinala SP-a. Malo je nedostajalo da vidimo i poispadale zube Demyja de Zeeuwa, no njegov će stomatolog ipak morati pričekati na neke druge škarice.

Čak četiri je utakmice Uzbekistanac Ravšan Irmatov izdržao bez ikakve pogrešne procjene, no u drugome se poluvremenu i on odlučio pridružiti svojim kolegama prestupnicima koji su utjecali na ishod dvoboja, pa je tako zajedno s Sneijderom, Van Persiejem i svojim pomoćnikom zakuhao drugi pogodak. Robben je glavom stavio točku na i, ali i ostavio Forlana s mislima da je možda vrijeme da i on žrtvuje frizuru za dobrobit momčadi.

Bez obzira što će u posljednjoj utakmici na SP-u u borbu za brončanu medalju, Urugvajci se mogu poslužiti onom varaždinskom i do idućeg Prvenstva, ili barem kvalifikacija, pjevati - "Brazil, Brazil, zemljica pokraj Urugvaja". A istom potom častiti i Argentinu. Jer bez obzira tko od tri europske momčadi osvoji Prvenstvo, upravo će oni ostati zapamćeni kao najugodnije iznenađenje.

Osim pitanja što je sada s reprezentativcima Sjeverne Koreje najviše me muči ono da li se nogomet zaista pretvorio u čekanje protivničke pogreške, umora ili pada koncentracije. Nakon Čilea o Brazilu se pričalo kao o momčadi koja sada ne igra toliko umjetnički, ali igra inteligentno. Prvo misli na obranu, a zatim na eventualne rizike u ostalim linijama. O Nizozemskoj se čitavo prvenstvo priča isto. Zahvaljujući sličnoj taktici Španjolska je prošla Portugal, dok veliku ulogu u njemačkim izvedbama ima strpljivost.

Dio uspjeha i prije je ležao u tome da svojom lakoćom igranja navedete protivnika da klone duhom, ako ne i fizički, no razotkrivanje protivničkih mana ne znači nužno i to da ste dokazali svoje vrline. Kažu li izbornici zaista svojim igračima - usporite, čekajte, sigurno će pogriješiti? (ako ne protivnik, bude sudac) Pitanje nevezano za ovu utakmicu, jer sigurno je napredak utakmica s pet pogodaka u regularnom dijelu, već kao posljedica dana s tek jednim susretom i manjkom inspiracije.

Igrač dana

Svaka čast Sneijderu, njegovim igrama protekle sezone, novom pogotku na Prvenstvu i naslovu igrača utakmice današnji će Sportnetov Dnevnik ostati osiromašen za ovu rubriku. Pet pogodaka, pet mogućih junaka, ali niti jedan potpuno taj. Svaki iz svojih razloga.

Tragičar dana

Čuvar mreže Urugvaja, Fernando Muslera još uvijek stoji na stadionu Green Point i gleda u mjesto gdje je pala lopta koju je glavom prema njegovoj mreži uputio Robben. Iako je taj pogodak primio na -1 svoje momčadi i ako nije imao grešaka kakve pamti ovo prvenstvo, tek uloga okamenjenog promatrača nije nešto čime će se ponositi. Baš kao i reakcijom kod prvog pogotka.

Negativni potezi dana

Iako bih ovdje rado uvrstila Robbenovu odluku da se napokon u prodoru, čak njih dva, okoristi i desnom nogom, odluka je pala na djelitelja pravde. Irmatov je sve do sada slovio za jednog od najboljih sudaca ovog Prvenstva no kako došlo tako i otišlo.

Pogodak dana

I utješna nagrada odlazi u ruke, odnosno nogama, Diega Forlana. Kapetan poražene vrste u 41. se minuti odlučio za solo pokušaj iz zavidne daljine, preuzeo odgovornost i pogodio. Bila je to nešto atraktivnija verzija pogotka s druge strane terena, a osim što je donio ponovno ugodnih 1:1 vratio je život igri svoje momčadi. No sam ipak nije mogao više.

Izjava dana

"Većina ljudi niti ne zna s kojeg kontinenta dolazi Urugvaj, ali znaju to suci koji sude protiv južnoameričkih reprezentacija. Dogodilo se to i Brazilu u susretu s Nizozemskom gdje su sve važne odluke bile protiv njih i gdje su ostali u ključnim trenucima s igračem manje. Sve se radi da u finalu igraju europske reprezentacije, a to će onda biti najlošije finale u povijesti sporta", rekao je živopisni diktator Fidel Castro prije dvoboja Nizozemske i Urugvaja. Suci griješe, ali očito griješi i Castro, barem u onom dijelu o Brazilu i desetorici na travnjaku. Barem je to bilo zasluženo i svima vidljivo.

Promašena prognoza dana

"Netko će sigurno pogoditi" glasio je naslov današnje Prognoze. Taj netko nakon pobjede Nizozemske postao je duo Pacak - Attias. Iako nije bio potpuno siguran u odlazak Urugvaja u finale i iako će nakon susreta ostati nepopularno pitanje "što bi bilo da je bilo", kolegi Dodiću ipak se piše minus.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!