Nogomet

Hrvati krenuli pisati povijest

Ivana Strahija • subota, 17.07.2010.
Hrvati krenuli pisati povijest
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Po prvi puta u povijesti Hrvatske U19 reprezentacija izborila je nastup na završnici Europskog prvenstva. Momci su predvođeni izbornikom Ivanom Grnjom sletjeli u Francusku, gdje ih čekaju najbolje europske mlade momčadi.

18 odabranih

1. Delač Matej - Inter
2. Picak Dominik - Lokomotiva
3. Rugašević Dario - Cibalia
4. Vrsaljko Šime - Dinamo
5. Glumac Tomislav - Zadar
6. Kelić Renato - Slovan Liberec
7. Jonjić Matej - Hajduk
8. Punčec Roberto - Varteks
9. Andrijašević Franko - Hajduk
10. Ozobić Filip - Spartak Moskva
11. Ademi Arijan - Dinamo
12. Tičinović Mario - Hajduk
13. Pamić Zvonko - Bayer (Freiburg)
14. Mlinar Frano - Dinamo
15. Bičvić Marko - FC Basel
16. Maglica Anton - Osijek
17. Kramarić Andrej - Dinamo
18. Vukušić Ante - Hajduk

Do povijesnog uspjeha za Hrvatsku U19 reprezentacija došla je na zadivljujući način, bez i jednog poraza. U Grupi 4 prvog dijela kvalifikacija Hrvati su Estonce pobijedili s 3:0, Litvu s 2:1 i Švicarsku s 1:0, dok su u drugom dijelu kvalifikacija, u Elitnoj grupi 1 Belgiju svladali s 2:1, Crnu Goru s 3:0 i Škotsku s 1:0, te tako izborili pravo na odlazak u Francusku, gdje se igra završni turnir.

Iako u našoj U19 reprezentaciji ima igrača koji već pišu zavidan seniorski staž, svakako je za sve njih odlična stvar biti u europskom izlogu. Europsko prvenstvo za U19 kategoriju pratit će velik broj skauta klubova jakih liga, pa će najbolji mladi Hrvati imati priliku zapeti za oko mogućim budućim poslodavcima. Izborniku Ivanu Grnji inače nije bilo nimalo lako smanjiti popis s 23, koliko je igrača vodio u Tuheljske Toplice na pripreme, na 18: "Svi koji su bili u Tuhelju zaslužuju put u Francusku, ali su neki već ranije otpali zbog ozljeda, a ja sam morao skratiti popis na 18. Žao mi je zbog njih, svi su bili jako dobri."

Naši U19 reprezentativci smješteni su u skupinu B, gdje ih čekaju Talijani, Španjolci i Portugalci. Prva dva mjesta skupine vode u polufinale koje se igra 27. srpnja. Hrvatima neće biti lako, pošto su Španjolci europski turnir osvajali četiri puta, Talijani su bili prvaci 2003., a Portugalci su te iste godine bili finalisti. Našim momcima je to dakako prvo sudjelovanje na elitnom natjecanju, veliki uspjeh na kojeg su iznimno ponosni.

STRUČNI STOŽER:

1. Novoselac Martin - direktor
2. Grnja Ivan - izbornik
3. Cukrov Nikica - trener
4. Žitnjak Miroslav - trener vratara
5. Dangubić Boban - liječnik
6. Oršolić Ivica - fizioterapeut
7. Slaven Savić - prevoditelj i ekonom
8. Nakić Zlatko - tajnik

U Grupi A nalaze se Englezi, finalisti posljednjeg izdanja, Francuzi koji su titulu najboljih ponijeli 2005. i Austrijanci, koji su turnir ugostili 2007. godine, dok je Nizozemska, kao i Hrvatska, debitant završnice.

Razigravanje po skupinama održat će se 18., 21. i 24. srpnja, a po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine direktno se kvalificiraju za Svjetsko U20 prvenstvo u Kolumbiji 2011. godine. što je jedan od glavnih ciljeva hrvatske reprezentacije. Drugi je ulazak u polufinale, za što je izbornik Grnja uvjeren da mogu.

"Sigurno nam neće biti lako, jer su nam prvi protivnici renomirane reprezentacije koje redovito sudjeluju u završnici, po čemu se vidi kvaliteta njihovog rada s mladima. Ne znamo doduše mnogo o protivnicima jer se sastavi reprezentacija mijenjaju svake godine, ali ćemo mi bez obzira na to biti okrenuti prvenstveno sebi i svojoj igri. Odgovara nam to što nemamo nikakvih imperativa, a nitko nas ne smatra favoritima za prolazak u polufinale. Siguran sam da nećemo podbaciti, jer imamo odlične igrače koji imaju karaktera", rekao je hrvatski izbornik.

ŠPANJOLSKA

Prvi protivnici Hrvata bit će Španjolci, koji su si za ovo prvenstvo postavili cilj prolaska grupnog dijela natjecanja, jer u polufinalu nisu bili od 2007. godine, kad su digli trofej. Izbornik Luis Milla najavljuje: "Naravno da rezultat nije primaran, važnije je igrače pripremati za stil igre seniorske reprezentacije, ali ove godine zbilja možemo daleko. Imamo u svojim redovima par igrača koji su već okusili čari seniorskog nogometa na najvišoj razini, poput Sergia Canalesa u Real Madridu, Marca Bartre u Barceloni i Kokea u Atletico Madridu, oni će biti vođe na terenu. Protivnici u grupi su nam teški. Portugalci imaju odlično organiziranu obranu i brze napadače, Talijani su iznimno ambiciozni, dok su Hrvati nevjerojatno motivirani i puni elana zbog ulaska u završnicu. Odlučivat će detalji", rekao je Milla.

ITALIJA

Hrvati se potom sreću s Talijanima, koji su 2008. godine bili u finalu, ali se prošle nisu uspjeli plasirati na završnicu. Izbornik Massimo Piscedda momčadi je ove sezone donio ljepotu igre, koju planira pokazati i u Francuskoj: "Baš kao i nama, i svakoj drugoj reprezentaciji na EP cilj je dići pehar, i što se mene tiče, trenutno svi za to imamo jednake šanse. No, mi ćemo se radije orijentirati na pokazivanje ljepote u igri. Ovo je za moje nogometaše odlučujuća dob, prelazak iz juniorskog u seniorski staž i od presudne je važnosti za njih steći što je više moguće iskustva", objašnjava svoju filozofiju Piscedda.

PORTUGAL

Posljednji hrvatski protivnik u grupnoj fazi bit će Portugal, koji se nakon izbivanja od 2007. ove godine konačno vratio na završnicu. Izbornik Ilidio Vale s mladom portugalskom reprezentacijom odlučio je u ovim kvalifikacijama razmišljati samo o predstojećoj utakmici i ne zamarati se konačnim ciljem, pa im je on – sam došao. U kvalifikacijama su Portugalci uspjeli poraziti i Španjolsku, što im je dalo dodatni poticaj. "Ta je pobjeda bila odlična, ali je već povijest, a mene interesira samo sadašnjost. Naš prvi cilj je pobijediti Italiju, a što će se nakon toga događati znat ćemo nakon te utakmice. Pokazalo se dobrim ići susret po susret i ne mislim od toga odstupati. Kazat ću ipak da imamo mnogo samopouzdanja i da smo prvi cilj već ostvarili, jer je izuzetno važno za portugalski nogomet imati predstavnika na ovom natjecanju", rekao je Vale.

Utakmice Hrvatske

Hrvatska – Španjolska 18.07. 16 sati
Hrvatska – Italija 21.07. 16 sati
Hrvatska – Portugal 24.07. 16 sati

Recimo za kraj da mlade Hrvate u njihovom povijesnom pohodu nacija na žalost neće moći pratiti putem malih ekrana, jer HRT nema prijenos utakmica. Na kabelskim i satelitskim programima najavljene su neke utakmice, ali ne i one Hrvata.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.07.2010. u 01:53
    imate priejnos utakmica na eurosportu. dans sam gledao uzivo tekmu protiv spanjolaca
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.07.2010. u 01:22
    I opet nema prijenosa .... već viđeno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 17:54
    .....idemo do zlata...
    Obrisan korisnik
  • Papa Bear17.07.2010. u 08:40
    Veliki problem u obrani je što ne igra Komorski, možda najtalentiraniji branič ove generacije, a i onaj napadač Jakoliš, što ga Šibenik nije htio pustiti u EP bi jako dobro došao u napadačkoj rotaciji, pogotovo s obzirom na lošu formu medijski razvikanog Kramarića. Trebat će se pouzdati u trio... [više na forumu]
    Papa Bear