Ostali sportovi

Dobrić: "Ružno izgleda, ali nije strašno"

Ivana Strahija • srijeda, 21.07.2010.
Dobrić: "Ružno izgleda, ali nije strašno"

Hrvate su ponovno začudile odbojkaške vijesti, a svaki puta kad se piše o rasulu i dubiozama u kojima jest Hrvatski odbojkaški savez, kao da se otkriva novi svijet. Na sreću, čini se da je rješavanje problema konačno počelo, za Sportnet.hr komentira Vinko Dobrić.

Hrvatski odbojkaši savez u stečaju već je i Bogu težak. Problem je sjetiti se kad je posljednji puta nešto dobro napisano o krovnoj organizaciji hrvatske odbojke, a sigurno je jedna od najvećih dubina bila falsificiranje potpisa tadašnjeg ministra Dragana Primorca na dokumentu od pet točaka koji je trebao "spasiti hrvatsku odbojku".

Zbogom izborniku?

Miroslav Aksentijević navodno je već bivši izbornik hrvatskih odbojkašica. Hrvatice će u kvalifikacijama i natjecanju voditi Angelo Anibal Vercesi, neslužbeno doznajemo iz dobro obaviještenih izvora. Brazilac je nedavno postao trenerom ŽOK Split 1700.

Vezane vijesti

Nda. To se nije dogodilo, nije pomogla ni promjena odbojkaške vlade, dapače, svake je godine tonula sve dublje, da bi konačno HOS otišao u stečaj, a šlag na tortu bila je "čestitka" iz CEV-a, Europskog odbojkaškog saveza, kojom se hrvatske reprezentacije, klubove, trenere i suce isključilo iz svih međunarodnih natjecanja, a onemogućeni su i međunarodni transferi. Zvuči strašno, tim više što je "veliki" dug prema CEV-u svega nekih 60 tisuća eura.

No, kad se nema i to je mnogo, a u pitanje su došle i kvalifikacije Hrvatica za Europsko prvenstvo u rujnu i natjecanje na Svjetskom prvenstvu u Japanu krajem godine. Muška odbojka "nije problem", oni ne idu na natjecanja od međunarodnog značaja.

Zato je i kod onih kojima je odbojka zadnja rupa na svirali ova vijest odjeknula kao bomba, a većina javnosti je spremna misliti da je hrvatskoj odbojci sad zbilja došao kraj. No, naš sugovornik Vinko Dobrić, predsjednik Udruge klubova 1. HOL i predsjednik Udruge odbojkaških trenera tvrdi, da je CEV-ova suspenzija u stvari dobra stvar, a isto misli i o sastanku Vijeća za nacionalni sport pri Hrvatskom olimpijskom odboru, na kojem bi u četvrtak HOS trebao biti isključen i iz hrvatske sportske scene.

"Ovo što rade CEV i HOO nije onemogućavanje, već baš suprotno. Ako se naime oduzme legitimitet HOS-u u stečaju, on odlazi u likvidaciju i otvara se prostor za novi savez, nove strukture, a ponajprije povratak hrvatske odbojke na mjesto od značenja u državi i u Europi", kazao nam je Dobrić.

Već je osnovana nova udruga, kojoj su na čelu Zdeslav Barač i Mirko Klarić, a koja ima potencijala preuzeti sve na sebe te postati savez jednom kad se sve sredi. Navodno ima potporu i CEV-a i HOO-a.

"Dotakli smo dno s odbojkom, ružno izgleda ova suspenzija, ali u stvari nije strašna. Čvrsto vjerujem i imam indicije da će se pravo natjecanja za hrvatske reprezentativke riješiti u idućih 15 do 20 dana, a zatim će se polako rješavati i osnivanje novog saveza", uvjeren je Dobrić.

Živi bili pa vidjeli, kao i uvijek s hrvatskom odbojkom. Nemojmo zaboraviti da se u mnogim hrvatskim gradovima uspješno natječu odbojkaške ekipe, da su posebno u manjim mjestima odbojkaški klubovi jedino mjesto za sportsko okupljanje mladih i već samo zbog njih treba sve dovesti u red: "Osobno mislim da je jedini način uvođenja reda krenuti otpočetka. Ne zavaravamo se, bit će teško i još će biti problema, ali imam veliku nadu da će za godinu-dvije novi HOS biti primjer svim ostalim sportskim savezima", zaključio je Dobrić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.07.2010. u 21:27
    Savez će imati novo ime, ali ljudi u njemu će ostati stari. Posao je novinara da zasuče malo rukave i napravi istraživanje, otkrije javnosti što se krije u pozadini, a ne samo površno prenese ono što joj se servira.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.07.2010. u 19:17
    Konaćno da je i tomu došao kraj, jer ovo je bila patnja. Nadam se da će novi biti osnovan u što kraćem roku da bi na vrijeme mogla krenuti liga. Vrhunac sramote su bile i kvalifikacije za 1.b ligu u Poreću gdije je Split 1700II na sramotan naćin pobjedio i na kraju nakon puno rasprava i prolivene... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.07.2010. u 10:22
    Svi se nadamo da će ovo dobro završiti, ali svejedno ovo je samo jedna velika sramota i dobar pokazatelj kako sve završava kad se politika počne u sport miješati!!!
    Obrisan korisnik
  • Krokodil22.07.2010. u 00:47
    super, i konacno, ovi nesposobni odbojkaski lopovi, steta sto nece u zatvor kao sto bi i trebali, ali ovakva cistka je neophodna... kad nece milom, konacno ce ih neko silom istjerat, a i dobar znak za ostale sportove sta im je moguca sudbina ako nastave pronevjerivat sve dobro sto im igraci donesu... [više na forumu]
    Krokodil