Nogomet

Europski san završen, problemi ostaju

Ivana Jurica • petak, 23.07.2010.
Europski san završen, problemi ostaju
Foto: Duje Bonačić

Svi oni koji tvrde kako je Šibenik osramotio hrvatski nogomet porazom od ciparskog predstavnika, a ima ih dosta, nisu u pravu. Poznavajući okolnosti i događanja u šibenskom prvoligašu, uz činjenicu da je Anorthosis stalni sudionik europskih natjecanja sa višestruko većim budžetom od europskog debitanta, nije iznenađenje da su upravo Ciprani, unatoč rezultatskom zaostatku iz prvog susreta, ostvarili plasman u nastavak natjecanja. Kvaliteta je ipak presudila u njihovu korist, iako će Šibenčani imati za čime žaliti, a to se pogotovo odnosi na prvih 45 poljudskih minuta.

Iako su iz Larnace, s prvog susreta, donijeli prednost od 2:0, nisu se Šibenčani zavaravali da je pitanje putnika u treće pretkolo riješeno. Jer unatoč gostujućoj pobjedi, kada se poklopio niz sretnih okolnosti za Crvene, Anorthosis je pokazao da je kvalitetniji od ovogodišnjeg Šibenika, samo to se na rezultatu u prvoj utakmici nije primjećivalo. Uspjeli su Šibenčani jednom iznenaditi Ciprane, ali ne i drugi put. Kvaliteta više morala je izaći na vidjelo.

Suočen s brojnim problemima zbog ozljeda Karačić se odlučio za najiskusnije igrače koje je u tom trenutku imao na raspolaganju. Nekima je promijenio pozicije jer smatrao je da će više pružiti ti standardni igrači, pa makar i na svojim neuobičajenim pozicijama, nego poletarci s klupe koji jedva da su odigrali koju seniorsku prvenstvenu utakmicu, a kamoli europsku. I nisu se u takvim okolnostima Šibenčani najbolje snašli. Stajali su daleko od suparničkih igrača i već nakon 25 minuta igre Blažević je dva puta morao vaditi loptu iz svoje mreže.

Nastavak je donio daleko bolje izdanje i u ovom susretu Crvenih iz Šibenika. Uvođenje mladog Ivana Bakovića pokazalo se kao pun pogodak. I upravo je on u 60. minuti imao odličnu priliku, dobro je pucao, ali je ciparski vratar fenomenalno obranio. Jednako kao i pokušaj Jakoliša dvije minute kasnije. U tih nekoliko minuta drugog dijela Šibenčani su pokazali mnogo više nego u čitavih prvih 45 minuta. Šteta što nisu uspjeli postići gol, jer utakmica bi otišla u drugom smjeru i pitanje je kako bi se stvari razvijale.

Fenomenalni Funcuti

Najveći dobitak poljudske utakmice svakako su Funcuti. Tijekom čitavih 120 minuta su pjevali, bodrili i hrabrili svoju momčadi, pa i u trenucima kad im nije išlo. Unatoč porazu svoje su igrače pozdravili skandiranjem šampioni, šampioni. Nakon Dugopolja, Slieme, Larnace, i na Poljudu su demonstrirali svoju veliku ljubav prema klubu. Sve te utakmice prošle su bez i jednog, pa i najmanjeg incidenta ili ružnog događaja, pa Funcuti zaista zaslužuju sve pohvale za bezrezervnu podršku. Svaka čast!

U 90 minuta Hoyosova momčad postigla je dva pogotka, kao i Šibenik u Larnaci, pa se krenulo u produžetke. Imali su Karačićevi igrači nekoliko obećavajućih prilika, ali nisu uspjeli matirati odličnog Argentinca na vratima Anorthosisa, pa je Okkas u devetoj minuti nastavka riješio sve dileme oko konačnog pobjednika ovog dvoboja. Problem je za Šibenčane taj što su sva tri pogotka primili iz kontri, nakon što su oni bili u prilici ugroziti ciparski gol. I kao što Karačić kaže, to se ozbiljnim momčadima ne bi smjelo događati.

Kad se uspoređuju Šibenik i Anorthosis evidentna je ogromna razlika: Ciprani su stalni sudionici europskih natjecanja, sa preko 80 nastupa u različitim UEFA-inim natjecanjima, Šibenik je debitant. Anorthosis je i daleko skuplja momčad sa pregršt internacionalaca, momčad sa dužom klupom, dok Karačić, suočen s nizom problema ovog ljeta, teško da je sa svojom momčadi mogao učiniti više u europskim natjecanjima.

Nije kraj svijeta izgubiti od bolje momčadi, jer to Anorthosis zaista jest, ali glavobolje Šibenčana tek počinju. Na konferenciji za novinare poslije susreta Karačić je kazao kako s kadrom koji trenutno ima na raspolaganju, s ozljedama i kartonima koji su neminovnost, ovogodišnje prvenstvo bit će stresno za Šibenik kojemu slijedi grčevita borba za ostanak. Bit će vremena za dublje analize i odluke, kazao je. A već jutros Karačić je potvrdio svoju odluku da odlazi s klupe Šibenika na kojoj je sjedio tek nešto manje od godinu dana.

Unatoč visokom porazu i oproštaju od europskih natjecanja ove sezone Šibenčani zaslužuju pohvale za cjelokupni dojam koji su ostavili u Europskoj ligi. Četiri utakmice – dvije pobjede, jedan remi i jedan poraz. Ostvarenje koje će zauvijek ostati u analima kluba, za sva vremena.

Ali sadašnjost nije obojana ružičastim tonovima. Trener je na izlaznim vratima, a ionako tanak igrački kadar dodatno je prorijeđen pred prvu prvenstvenu utakmicu u Koprivnici. Spahija, Husmani, Jurčević, Bulat, Elez, vjerojatno i Fuštar, neće kandidirati za susret sa Slaven Belupom. Na potezu je uprava koja mora pod hitno dovesti pojačanja kako nakon najuspješnije sezone u povijesti kluba i premijernog nastupa u Europi Šibenik ne bi preselio u niži rang natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.07.2010. u 01:13
    pa nesto je od zeca moralo kapnut u blagajnu...steta otimacine ademija...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2010. u 00:24
    kretenu odakle nam novci za pojacanja???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.07.2010. u 22:42
    kreteni umjesto da se pojačaju oni prodaju najbolje igrače
    Obrisan korisnik