Nogomet

Pritisak je na Twenteu

Vedran Babić • petak, 06.08.2010.
Pritisak je na Twenteu

Pred nama je početak nove sezone Eredivisie, najvišeg ranga nizozemskog klupskog nogometa. Proteklih godina dominacija Ajaxa, PSV-a i Feyenoorda je splasnula, a to su najbolje iskoristili AZ i Twente osvojivši posljednja dva naslova prvaka. I ove sezone gotovo sigurno će upravo ovih pet klubova konkurirati za naslov, a uloga glavnog favorita mogla bi pripasti PSV-u, koji je obavio možda i najbolji posao u prijelaznom roku.

Odavno nizozemski nogomet nije imao ovako široki spektar klubova koji gaje ambicije osvajanja naslova prvaka. Uz već standardne Ajax, PSV i Feyenoord, u zadnjih par sezona na površinu su "isplivali" AZ i Twente, koji respektiraju, ali se ne boje velike trojke.

I sezona koja je pred nama jamac je velike neizvjesnosti koja nas sigurno čeka od početka pa sve do kraja. Nikada klubovi nisu bili toliko podjednaki i zato je teško odrediti nekog izrazitog favorita. Jedno je, međutim, vrlo izvjesno - Twente će teško obraniti naslov, bez obzira koliko žarko to želio.

Najvažniji transferi

Najveći posao ovog ljeta napravili su Ajax i PSV. Ajax je zadržao Luisa Suareza i doveo AZ-ovog napadača Mounira El Hamdaouija, ali je zato izgubio Pantelića, Kennedyja i Rommedahla. PSV je također potpisao AZ-ovog napadača Jeremaina Lensa, ali je i na posudbu iz HSV-a doveo Marcusa Berga. Momčadi iz Eindhovena priključilo se i nekoliko mladih igrača koji će zasigurno pojačati konkurenciju, a od igrača koji su otišli tu su tek veterani Simons i Ooijer.

Najzvučnije pojačanje aktualnog prvaka Twentea je bivši napadač Red Bull Salzburga, Marc Janko, no to je vjerojatno i jedina svjetla točka prijelaznog roka što se njih tiče. Naime, u Enschedeu više ne stanuju N'Kufo, Perez, Stam, Arnautović i Stoch, sve redom igrači koji su napravili mnogo da bi donijeli prvi naslov u vitrine kluba. Također, trener više nije Steve McClaren, njega je naslijedio bivši vratar Belgije Michel Preud'homme.

U Alkmaaru je također došlo do smjene na klupi pa je tako Dicka Advocaata zamijenio Gertjan Verbeek, a Feyenoord je doživio teške udarce odlascima Hoflanda, Landzaata i De Guzmana, ali i odlaskom u mirovinu Makaaya i Van Bronckhorsta, pa je teško za očekivati kako će se klub iz Rotterdama uključiti u borbu za naslov.

Favoriti

S obzirom na dovedena pojačanja, uigranost preostalih članova momčadi, tradiciju i pobjednički mentalitet, PSV je definitivno jedan od glavnih favorita, kao uostalom i u svakom izdanju Eredivisie. Ove sezone, ipak, možemo reći kako je "za dlaku" ispred konkurenata upravo iz razloga što nije izgubio previše bitnih igrača i što je zasigurno jako motiviran da napokon dođe do naslova po prvi put nakon 2008. godine.

Važnu ulogu će igrati i Ajax, pogotovo ukoliko zadrži urugvajsku zvijezdu Suareza, a dojam je kako će Twente teško obraniti naslov. Previše je ključnih igrača napustilo "gnijezdo" i nekako se čini kako bi se mogla ponoviti prošla sezona u kojoj se tadašnji branitelj naslova, AZ, mučio cijelu sezonu i na kraju ipak nekako ulovio peto mjesto i plasman u Europu.

Moguća iznenađenja

Utrecht je prošlu sezonu završio kao sedmi, a dojam je da bi ove sezone mogao napraviti i pokoji korak dalje. Naime, zadržao je na okupu "kostur" momčadi i nije pretrpao svlačionicu velikim brojem novih imena. Dovedena su tek tri mladca iz Australije, a otišao nije nitko od udarnih igrača.

Novo društvo

De Graafschap i Excelsior su nova-stara lica u Eredivisie. De Graafschap je osvojio Drugu ligu pod vodstvom mladog BH trenera Darija Kalezića (41) i odmah doveo talentiranog napadača Sparte iz Rotterdama, Rydella Poepona. Uspjeli su zadržati svog najboljeg strijelca prošle sezone, Huga Bargasa, ali su izgubili jednog drugog napadača, Berryja Powela (12 golova), koji se vraća s posudbe u Den Haag. S obzirom da su Drugu ligu osvojili premoćno i da su se sigurno napunili samopouzdanjem, za očekivati je njihov ostanak u ligi, što svakako nije nemoguća misija.

Excelsior je pak puno više trgovao, ali samo iz obaveza prema svom "maćehinskom" klubu Feyenoordu, iz kojeg je pristiglo čak 13 igrača na posudbu, i to mahom igrača iz omladinskog pogona. Koliko će se dobro oni uklopiti, teško je reći, no s obzirom da klub uglavnom preživljava od posuđenih igrača, svake sezone tako dolazi do velikih "rošada" unutar svlačionice, a momčad s kraja prošle sezone i ona s početka nove se bitno razlikuju. Zato možemo konstatirati kako će se Excelsior dobro namučiti kako bi osigurao ostanak i u sljedećoj sezoni.

Obratite pažnju na...

Mounira El Hamdaouija. Jedna od glavnih zvijezda prijelaznog roka dres AZ-a zamijenio je onim Ajaxa i od njega se u koprodukciji sa Suarezom u ovoj sezoni očekuju pogoci koji bi Kopljanicima trebali pomoći u misiji povratka na tron Eredivisie. U tri sezone provedene u Alkmaaru marokanski napadač je postigao gotovo 50 golova. U sezoni 2008./2009. bio je prvi strijelac lige s 23 gola, a prošle sezone je s 20 golova bio četvrti. Ipak, sada je član najvećeg nizozemskog kluba i mora se nanovo dokazati.

Hrvatski kutak

Hrvatsku će ove sezone u nizozemskoj ligi predstavljati tek 21-godišnji Darko Bodul, član Ajaxa i vratar australskih korijena Joey Didulica (AZ). Bodul je prošlu sezonu proveo na posudbi u Sparti iz Rotterdama i svaka minuta koju prikupi ove sezone bit će mu zlata vrijedna, a Didulica (32) je prvi vratar kluba iz Alkmaara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!