Nogomet

Chelsea iz Ialomite

Vedran Babić • petak, 06.08.2010.
Chelsea iz Ialomite
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

"Ples kuglica" u Nyonu dodijelio je Hajduku još jednog rumunjskog suparnika, Unireu Urziceni. Ne radi se o atraktivnom suparniku, no upravo to bi mnoge moglo zavarati. Nemojmo zaboraviti da je Unirea prošle godine igrala Ligu prvaka i da je to momčad koja je proteklu sezonu u Rumunjskoj završila kao drugoplasirana. Splićane čeka još jedan teška, ali definitivno ne i nemoguća misija.

Unirea je klub iz gradića Urzicenija (17.000 stanovnika) na jugozapadu Rumunjske. Osnovan je 1954. godine i igra na stadionu Tineretului kapaciteta 7.000. Ipak, za potrebe europskih utakmica koriste stadion Steaue u Bukureštu i to je svakako jedan od njihovih nedostataka u duelu s Hajdukom.

Uspon ove momčadi prema zvijezdama započeo je prije samo nekoliko godina. Svoj prvi nastup u najvišem rangu rumunjskog nogometa izborili su u sezoni 2005./2006., kada su bili drugi u Drugoj ligi i u kasnijem doigravanju ipak osigurali plasman u Prvu ligu. Pod vodstvom trenera i bivšeg rumunjskog reprezentativca Dana Petrescua prvu sezonu su završili deseti, a već u drugoj napravili su napredak i dogurali do finala Kupa, a prvenstvo završili kao vrlo dobri peti.

Sezona 2008./2009. ostat će zlatnim slovima upisana u povijest kluba jer označava njegov prvi naslov prvaka Rumunjske. Kao nagrada za taj veliki uspjeh stigao je i premijerni nastup u Ligi prvaka zajedno sa Sevillom, Stuttgartom i Rangersom. Za samo jedan bod promakla im je osmina finala, no zato su posebno upečatljive ostale pobjede kod kuće nad Sevillom (1:0) i u gostima kod Rangersa (4:1). Kao trećeplasirani sastav iz skupine Unirea je izborila plasman u šesnaestinu finala Europske lige u kojoj je ispala od Liverpoola s ukupnih 4:1 u dvije utakmice.

"Chelsea iz Ialomite"

Nadimak "Chelsea iz Ialomite" Unirei je podario njen bivši trener Dan Petrescu. Ialomita je inače pokrajina u kojoj se nalazi grad Urziceni.

U prosincu prošle godine Petrescu je napustio klupu Uniree (zamijenio ga je Izraelac Ronny Levy), no rezultat nije patio i Unirea je sezonu 09/10 zaključila kao drugoplasirani sastav Rumunjske, odmah iza prvaka Cluja. Značilo je to i novi pokušaj plasmana u Ligu prvaka, no u trećem pretkolu prejakim se pokazao Zenit s ukupnih 1:0.

Unirea je u dva dosadašnja kola domaće lige dvaput remizirala bez golova (Rapid Bukurešt, Pandurii), što znači da već četiri utakmice nije postigla ni jedan pogodak! U prvoj "pravoj" utakmici sezone, domaćem Superkupu, odigrala je 2:2 s Clujom i izgubila na jedanaesterce. Sve u svemu, početak sezone nije bio najbolji za Rumunje i to bi također moglo ići u prilog Hajduku.

Što se igračkog kadra tiče, radi se o mahom iskusnijim igračima koje predvodi 29-godišnji kapetan George Galamaz, najbolji stoper rumunjske lige prošle sezone. Njegovi suigrači Vasile Maftei i Argentinac Pablo Brandan pokupili su nagrade za najboljeg desnog, odnosno lijevog beka u sezoni koja je iza nas, pa možemo reći kako je obrana možda i najjači dio ove momčadi.

Jedan od ponajboljih napadača je Marius Bilasco, a treba se čuvati i od rutiniranih veznjaka Epaminonde Nicua, Iuliana Apostola i Sorina Frunze. Na vratima je reprezentativac Litve, 22-godišnji Giedrius Arlauskis, a u njihovim redovima je i jedan Srbin, Ersin Mehmedović.

Primijetit ćete da nema zvijezda, no one im i nisu potrebne kada imaju uigranu družinu koja iza sebe puno više iskustva od aktualne Hajdukove momčadi. Koliko će ta činjenica imati težine, ostaje nam vidjeti, no "bili" nipošto nisu bez šansi i imaju se pravo nadati prolasku u skupine Europske lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 10:01
    Hajduk je bolji od Rumunja ako uđe u obje utakmice napadački.Rumunji mogu dati 5 golova,Hajduk će dati 6-ali ako Poklepović postavi defanzivu primit ćemo 5 a nećemo dati ni jedan.Hajduk mora igrati svoju igru navijači moramo nositi navijanjem svi kao jedan i sigurno prolazimo...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2010. u 20:15
    samo bez podcijenjivanja! tak će se dobiti!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.08.2010. u 15:47
    Dobro je prošao Hajduk s obzirom koga je još mogao dobiti.Pošteno kazno,Rumunji jesu favoriti,ali što se tiče Hajduka to je šansa za sada ili nikada,da se klub izvuče iz duboke kome u kojoj se nalazi od 1995 i neulaska u LP!!Sretno bili!!
    Obrisan korisnik