Ostali sportovi

Buden peta u kvalifikacijama

Sportnet • petak, 06.08.2010.
Buden peta u kvalifikacijama

U američkom Ogdenu se ovog tjedna, od 4. do 8. kolovoza, uz sudjelovanje 203 natjecatelja iz 35 zemalja svijeta održava treći po redu Svjetski streličarski kup sezone 2010.

U srijedu su na rasporedu bile kvalifikacije, a hrvatska predstavnica u složenom luku Ivana Buden završila ih je kao petoplasirana sa 683 pogođena kruga. Prva je domaća predstavnica Jamie Van Natta ispred Ruskinje Viktorije Balžanove, još jedne Amerikanke Erike Anschutz i Kanađanke Doris Jones.

U pojedinačnim eliminacijama Ivana je u 16-ini finala slobodna, a prvi će meč u osmini finala najvjerojatnije imati protiv predstavnice Danske Camille Soemod koja bi u 16-ini finala trebala dobiti Australku Cassie McCall.

Posebnost ovog Svjetskog kupa u Ogdenu je tzv. "Compound Round" – nova pravila natjecanja za složeni luk. "Compound Round" sastoji se od kvalifikacija u kojima se pucaju 72 strijele (2x36 strijela), na udaljenosti od 50 m, puca se na posebna lica promjera 42 cm koja se sastoje od samo šest krugova s bodovanjem od 10 do 5 kako se ide prema obodu lica, za razliku od klasičnih tradicionalnih lica na koja i dalje puca zakrivljeni luk.

U eliminacijama do uključivo polufinala, puca se također na udaljenosti od 50 m, ali na "pogodak-promašaj" ("Hit/Miss") lica, pri čemu je zona pogotka promjera 10 cm. Zona pogotka je žute boje na crvenoj podlozi okruženoj plavom bojom. Eliminacije se održavaju po set sustavu, pri čemu svaki natjecatelj u setu ispucava po tri strijele za koje na raspolaganju ima dvije minute.

Natjecatelj s većim brojem pogodaka (hitova) u te tri strijele dobija set. Svaki osvojeni set se boduje s dva boda, a ukoliko su natjecatelji izjednačeni svaki osvaja po bod. U ovom dijelu ukupnog "Compound Rounda" (eliminacijama), meč se odvija u maksimalno četiri seta, a pobjednik je natjecatelj s najviše osvojenih setova.

Ukoliko je meč izjednačen puca se shoot-off s jednom strijelom na rezultat tj. na veći pogodak. Ukoliko su natjecatelji izjednačeni i nakon tri takva shoot-offa, odlučuje strijela koja je bliža centru.

Završni dio ukupnog natjecanja "Compound Rounda" su borbe za medalje. One se od eliminacija razlikuju po tome što se puca ukupno šest setova po tri strijele svaki natjecatelj, uz alternativno (naizmjenično) pucanje, pri čemu svaki od natjecatelja ima na raspolaganju 20 sekundi za svaku pojedinačnu strijelu. Pobjednik je ponovno onaj natjecatelj koji osvoji više setova (potrebno je sedam set-bodova za pobjedu).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!