Ostali sportovi

Europske prvakinje u akciji u Londonu

Maja Giljanović • petak, 13.08.2010.
Europske prvakinje u akciji u Londonu
Foto: Kristijan Komarica

Europska juniorska prvakinja godinu dana poslije se okitila i naslovom najbolje seniorke Europe i prvi put nakon trijumfa u Barceloni Sandra Perković danas u Londonu nastupa kao nova europska prvakinja. U dvodnevnom programu prvog dana je u akciji i dvostruka svjetska i prvi put europska prvakinja Blanka Vlašić.

Sandra Perković u Novom Sadu prošle godine osvojila naslov juniorske prvakinje Europe, u ožujku u Splitu hrvatski rekord poboljšala na 66,85 m, u debiju na mitinzima Dijamantne lige u svibnju je u Dohi osvojila odlično treće mjesto i prvi bod u Dijamantnoj utrci, nedugo poslije je u New Yorku slavila osvojila i prvi djevojčin najbolji prijatelj, a u Barceloni je prije dva tjedna osvojila seniorsku titulu najbolje bacačice diska u Europi.

20-godišnjakinja je hicem u posljednjoj šestoj seriji bacila 64,67 metara, prestigla 38-godišnju prekaljenu veteranku Nicoletu Grasu i postala najmlađa europska prvakinja u povijesti europskih prvenstava.

Večeras u Londonu od 18:10 Perković izlazi na zaletište prvi put nakon Barcelone, a Zagrepčanki doček spremaju vodeća u Dijamantnoj utrci Yarelis Barrios (12 bodova ispred Sandrinih šest), broj jedan na ovogodišnjoj svjetskoj tablici (67,78 m ispred Sandrinih 66,85 m) i tek osma na EP-u Nadine Müller, tu su i europska viceprvakinja Grasu i brončana Joanna Wisniewska, a 60 metara su u 2010. prebacile i Amerikanke Becky Breisch (66,52 m) i Aretha Thurmond (62,47 m).

Blanka Vlašić je svoju prvu europsku zlatnu medalju pokazala prošli tjedan u Stockholmu, a u Londonu od 20:10 može zapečatiti ukupnu pobjedu serije Dijamantnih mitinga. Splićanka je osvojila pet dijamanata u pet nastupa (Doha, Oslo, Rim, Pariz, Stockholm), a prvo mjesto joj može izmaknuti jedino u nevjerojatnom zapletu, Chaunte Howard-Lowe mora pobijediti i u Londonu i u Bruxellesu, a Blanka u Londonu ne smije biti bolja od trećeg mjesta i u Bruxellesu ne smije biti niti na podiju.

Prvog dana AVIVA Grand Prix mitinga svjetskog prvaka i olimpijskog pobjednika u skoku s motkom Stevena Hookera izaziva europski prvak i neporažen u sedam nastupa u 2010. Renaud Lavillenie, u skoku u dalj skače europska prvakinja Ineta Radeviča, dvostruki europski prvak (5000 i 10,000 metara) Mo Farah trči na 5000 m protiv bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka (15000 i 5000 metara) Bernarda Lagata, svjetski prvak Christian Cantwell baca kuglu protiv olimpijskog pobjednika i europskog viceprvaka Tomasza Majewskog, svjetska rekorderka Barbora Špotakova baca koplje protiv europske prvakinje Linde Stahl, europski prvak Phillips Idowu skače protiv vlasnika trećeg najduljeg troskoka svih vremena Teddyja Tamgha, a svjetske prvakinje Allyson Felix, Maryam Jusuf Jamal i Vivian Cheruiyot trče na 200, 1500 metara i 5000 metara.

Drugog dana na scenu stupaju europski prvak Piotr Malachowski i olimpijski pobjednik Gerd Kanter u bacanju diska, europske prvakinje Svjetlana Feofanova i Olha Saladuha skaču s motkom i u troskoku, a europska prvakinja Nadežda Ostapčuk baca kuglu protiv svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice Valerie Vili-Adams. Sva trojica u Barceloni najboljih u bacanju koplja svjetski prvak i olimpijski pobjednik Andreas Thorkildsen, Matthias de Zordo i Tero Pitkämäki su i u Londonu, svjetski prvak Dwight Phillips skače u dalj, a puno se u posljednje vrijeme nakon 12,89 (dvije stotinke iza svjetskog rekorda Dayrona Roblesa) istrčanih u Parizu sredinom srpnja očekuje od Davida Olivera na 110 metara s preponama.

Asafa Powell još nije zaliječio ozljedu leđa zbog koje je u petak propustio i Stockholm, ali 100 metara nakon što je prošli tjedan pobijedio Usaina Bolta trči bivši svjetski prvak Tyson Gay.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!